Pitkäperäpyörien kokovertailu

Pitkäperäpyöriä on monen kokoisia ja levyisiä, joten miten ne vertautuvat toisiinsa? Ja jos haluat mieluummin pyörän laatikolla, niin katso klassikkopostauksemme Laatikkopyörien kokovertailu. Keräsimme tähän vertailuun muutamia pyöriä jotka sattuivat olemaan ulkona. Unohdimme joukosta Workcyclesin Fr8:n ja Gr8:n, joka sopisi hyvin tähän samaan joukkoon.

Bicicapace e-Classic ja Heavy Duty rack. Ei vielä varsinainen pitkäperäpyörä, mutta paljon tukevampi kuin keskimääräinen tavaratelineellä varustettu polkupyörä. Sillä tämä tavarateline kestää lastenistuinten kiinnittämisen. Valmistajan testaamana 35 kg asti.
e-Classicin takatelineellä Laiskiainen. Toki tähän telineelle saa lastenistuimen (Maxi tai junior), tai sitten Bicicapacen Mini Child Packin, tai pelkän pehmusteen, jalkatapit tai mini foot boardit. Ja muista aina pinnasuojat lapsia kuljettaessasi!
Bicicapace e-Classic
Bicicapace e-Classicona. Tässä on sama takateline kuin Classicissa, mutta huomaa kuinka sen kiinnityspiste on siirrettu taaksepäin, ja pyörän takahaarukkaa on pidennetty. Tämä tekee sen, että takatelineellä on enemmän tilaa ja kasvaneen akselivälin ansiosta pyörä on hieman vakaampi ajattava. Kuvassa on paikoillaan lisävarusteena saatava Mini Child Pack, joka sisältää nuo levymäiset jalkatuet, pinnasuojat, istuinpehmusteet, sälkänojan ja kiinnipitotangon. Selkänojatyynyssä on lantiovyö ja tämä MCP on mallia avoin, ja saatavilla on myös suljettu jossa kaarissa ei ole aukkoja sivuilla.
Laiskiainen rentoutuu Classiconan kyydissä. Huomaa myös tukeva Classiconan oma seisontajalka. Jalka on tärkeä yksityiskohta tavarapyörissä, joka vaikuttaa lastattavuuteen, käyttöön ja myös turvallisuuteen kun lapset ovat kyydissä. Nykyinen jalkamalli on osoittautunut kestäväksi, toimivaksi ja yksinkertaiseksi.
Kiinnipitotanko lisää matkustajan mukavuutta. Kiinnipitotanko ei mahdu lyhyempään Classic-malliin.
Bicicapacen e-Justlong on isoin pitkäperäpyörä. Child packin sisään mahtuu tarvittaessa jopa kolme (pientä) lasta. Valmistajan antama takaosan maksimikuorma on 70 kg. Joskin on todettava, että itse teline kestää paljon enemmän, koska se on terästä ja osa runkoa. Maksimikuormaa rajoittaakin lähinnä ajo-ominaisuudet ja esimerkiksi takakiekon ja renkaan kestävyys. Takaosassa on myös paikoillaan sadesuoja, joka on kuvassa sivuilta avoin, mutta siihen saa myös sujettavat sivuikkunat. Ne voi asentaa molemmille tai vain toiselle puolelle. Jos molemmat ovat paikoillaan, niin sadesuojan saa auki kippaamalla sen taaksepäin auki.
Justlongissa takamatkustajalla on hulppeasti tilaa. Bicicapacelle ominainen iso etulaukku on erinomainen. Isoon 80L vetoiseen laukkuun mahtuu monta kassia säältä suojaan. Laukun takaosassa on tarviketaskut esimerkiksi lukolle, vaatteille tai juomapullolle johon haluaa päästä helposti käsiksi.
Justlongiin mahtuu kaveri tai kaksi mukaan. Huomioi, että jos takana ei ole matkustajia, niin tuosta sivuilta rullautuu auki kangaspohja, jolla takaosan saa suljettua tuosta jalkaluukkujen kohdalta. Silloin takana voi kuljettaa helposti pienempiä laukkuja, kasseja ja laatikoita. Kätevää! Childpakissä on myös tarranauhalla suljettava varustetasku, joka ei näy kuvassa.
Riese&Müllerin Multicharger Mixte on kuvassa varustettu Safety Bar Kitillä, joka sisältää taakse jalkatuet, pinnasuojat, turvakaaren ja pehmusteet. Edessä tässä pyörässä on pienempi vakiona mukaan tuleva teline. Lisävarusteena saa eteen isomman Cargo -etutelineen.
R&M Multicharger. Huomaa, että oikean puolen astinlautaa voi takana käyttää myös lastenpyörän hinaamiseen. Astinlaudan takaosasta aukeaa luukku, ja teleskooppisesti tukea voi pidentää. Silloin telineeseen menee kiinni lastenpyörän eturengas, joka kiinnittyy yläosastaan hihnalla joka näkyy laiskiaisen jalan takana. Kätevä yksityiskohta.
R&M Multicharger ja safety bar kit. Huomaa: Takaosassa on kaksi tankoa. Sisemmästä pidetään kiinni, ja ulompi suojaa lapsen sormia osumilta, seiniin, tolppiin ja ovenkarmeihin. Sisempi tanko on pehmustettu.
R&M Multitinker on melko uusi pitkäperäpyörämalli. Oikein hyvä sellainen. Kannattaa huomioida, että akku (625 Wh vuonna 2024) on rungon etuosassa luukun alla. Sen paikka on oikein hyvä, koska se siirtää painopistettä eteenpäin. Pitkäperäpyörissä on usein haasteena se, että painopiste tulee melko taakse jos lapset ovat takana matkustajina. Sen vuoksi on hyvä, että edes akku on edessä. Lisäksi kuvassa näkyy Cargo-etuteline, johon saa vaikka kassin, laukun tai korin kiinni.
R&M Multichargerin takaosan Safety bar kit näyttää samalta kuin Multichargerissa, mutta on noin kymmenen senttiä pidempi. Eli takana on tässä hieman enemmän tilaa kuin Multichargerissa. Multitinkerin jalkatuet ovat myös aina vakiovarusteena pyörässä, kun taas Multichargerissa ne ovat lisävaruste.
R&M Multitinkerissä on mukavasti tilaa takana kahdelle lapselle, tai yhdelle lapselle ja pyörälaukuille. Huoma myös säilytyslokero satulaputken takana alaosassa, siinä missä kuvassa on suunnilleen poljin. Tila on lukittavissa ja on yllättävän suuri sisältä. Sinne saa vaikka sadetakin tai -viitan, työkaluja tai retkitarvikkeita kyytiin.

Miksi valita pyöräksi pitkäperäpyörä?

Moni miettii valintaa pitkäperäpyörän ja laatikkopyörän välillä. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Usein ajatellaan, että pitkäperäpyörä on jotenkin pienempi ja mahtuu paremmin esimerkiksi pyörävarastoon. Tämä on osin totta, mutta jos pyörän varustelee lastenistuimilla ja lastenkuljetuskehikolla, niin ne kasvattavat pitkäperäpyörän kokoa. Pitkäperäpyörä on usein sopiva isompien lasten kuljettamiseen, jotka osaavat jo istua tukevasti polkijan takana. Siellä on hyvin tilaa jaloille ja matkustaja istuu aika korkealla, joka voi olla matkustajille mukavaa. Toisaalta, laatikkopyörässä matkustajat istuvat matalalla ja lähempänä pyörän keskikohtaa, joka parantaa pyörän ajettavuutta. Pitkäperäpyörissä painopiste matkustajien kanssa on usein aika takana ja melko korkealla, joka vaikuttaa jonkin verran ajettavuuteen, ainakin jos itse polkija on kovin kevyt. Yksi näkökulma pyörävalinnan näkökulmaan on se, että jos lapsi nukkuu vielä paljon päiväunia, on laatikkopyörä helpompi valinta. Laatikossa voi nukkua vaikka pitkältään, kun taas pyörän lastenistuimella nukutaan istualtaan, joka ei kenties ole kovin optimaalista parhaissakaan lastenistuimissa. Sen sijaan jotkut koululaiset saattavat taas matkustaa mieluummin tavaratelineellä polkijan takana, koska se on kuulemma tyylikkäämpää. Joskin, laatikkopyörän kyydissä matkustaminen voi taas olla rennompaa isommillekin matkustajille, koska siellä ei tarvitse pitää käsillä kiinni ja voi touhuta omiaan matkalla johonkin tai sieltä takaisin.

Laatikkopyöriin saa laatikon päälle kuomut matkustajan suojaksi. Samalla tavoin nykyään myös joidenkin pitkäperäpyörien, kuten Justlongin, takaosiin saa erilaisia sääsuojia. Keskustelu polkijan ja matkustajan välillä on pyörissä hieman erilaista. Vanhemman näkökulmasta laatikkopyörässä lapsen näkee edessään, pitkäperäpyörässä taas lapsi matkustaa takana. Molemmissa keskustelu onnistuu matkan aikana.

Rengaskoko aiheuttaa usein keskustelua. Joissain pitkäperäpyörissä kuten R&M Multichargerissa on edessä ja takana isot 26″ renkaat. Ne tuovat monelle tutun ajotuntuman, ja iso rengas nousee helpommin esimerkiksi kanttikivien ylitse ja toimii vakaammin pehmeillä ajo-alustoilla kuten lumessa. Toisaalta, monissa pitkäperäpyörissä ja laatikkopyörissä vähintään edessä on pienempi 20″ rengas/kiekko. Sen etu on se, että etenkin takana tavarateline ja sen myötä painopiste saadaan alemmas, joka on hyvä asia ajettavuuden kannalta. Kantavuuden vuoksi näissä käytetään yleensä melko leveitä renkaita, sillä iso ilmatila tuo lisää vaimennusta ja tuo yleensä kiekolle lisää lujuutta, koska ei ole vaarana että esimerkiksi terävä kanttikivi löisi niin helposti renkaan läpi vanteelle asti. Nykyään molempiin kokoihin saa myös hyviä nastarenkaita. Joskin 26″ kokoon on toistaiseksi laajempi valikoima.

Takana isompiin kuuluva pitkäperäpyörä, Eli Bicicapacen Justlong. Ja edessä R&M Carrie, joka on laatikkopyöristä pienimpiä. Molempien pituus noin kaksi metriä.

Katso myös Laatikkopyörien kokovertailu.

Bosch ABS 2.0 -jarrut polkupyörissä

ABS jarrut. Tiesitkö että ne on saatavilla tiettyihin pyörämalleihimme? Esimerkiksi Load4 ja Multicharger (Mixte) on saatavilla tällä varusteella. ABS ei toki voi poistaa kaikkia onnettomuuksia, mutta Boschin mukaan jopa liki 30% sähköpyörien onnettomuuksista voisi välttää ABS:n avulla. Ja 30% vähennys on merkittävä! Sen vuoksi otimme myös osan vuoden 2024 ennakkotilauspyöristä ABS jarruilla. Normaalihinta varusteelle on noin 400€, mutta tutustumistarjouksena tammi-helmi-maaliskuussa 2024 jos löydät itsellesi sopivan ABS jarruilla varustetun pyörän varastostamme (tai saapuvista pyöristä), niin tarjoan ABS jarrut kaupan päälle! Ja vaikka ostaisit tuon uuteen pyörään lisävarusteena pyörää tilatessa, niin 400€ on mielestäni pieni hinta siitä, jos sen avulla välttää onnettomuuden.
Kyseessä on siis Boschin toisen sukupolven ABS, joka on jo oikein toimiva. Se on tehty yhteistyössä toisen saksalaismerkin, eli Maguran kanssa. Se siis estää etupyörän lukkiutumisen, ja lisäksi se pyrkii estämään takarenkaan nousemisen irti maasta ääritilanteessa, eli tangon yli lentäminen ei pitäisi olla mahdollista.
Ajossa ABS toimii kuin ”taikaa”. Jos jarrutat kovaa asfaltilla ja eteen tulee jääkohta, niin jääkohdan ajaksi jarruvoima vähenee niin että etupyörä ei lukkiudu. Kun jää loppuu, niin paremman kitkan myötä jarruvoima taas paranee. Hämmästyttävää, mutta todella toimivaa.
Myönnän, että itsekin paljon ajavana olin epäileväinen näiden suhteen. Ja jos olen skarppina vaikka maastopyöräilemässä, niin en tällaista kaipaisi. Mutta ne yllättävät tilanteet! Minullekin on käynyt niin, että arkiajossa ajelee ajatuksissaan pyörätiellä, mutta sitten tapahtuu jotain yllättävää, niin sitä herkästi voi jarruttaa etujarrulla liian kovaa. Ja sellaisen tilanteen ABS voi pelastaa. Joten tutustu tekniikkaan vaikka Boschin sivuilta, tai kysy meiltä lisää.

Huomio! ABS vaikuttaa vain etujarruun, ja vain yli 5 km/h nopeuksissa.

Talvipyöräilyvinkkejä ja talvivaatetusta pyöräilijälle

Kerran kymmenessä vuodessa on hyvä kirjoitella talvipyöräilyvinkkejä, joten taas on sen aika. Ensimmäisen osan vuodelta 2014 voit lukea täältä. Ja olihan siinä välissä myös arkipyöräilyn sijasta harrastepyöräilyjuttu Fillaripäiväkirjan toimesta. Mutta tällä kertaa keskitytään hetki vaatetukseen. Itse olen ulkoillut paljon aina, joten olen kenties pitänyt kerrospukeutumista ja muita vaatetusjuttuja itsestäänselvyytenä, enkä ole niistä sen enempää kirjoittanut aiemmin. Mutta tässä hieman juttua kerrospukeutumisesta, ja hieman erityisempiä vinkkejä pyöräilyn näkökulmasta.

Lähtökohdat talvipyöräilyyn

Itse olen noin 70+ kg painava ja 185+ senttiä pitkä, hyväkuntoinen, ja suhteellisen herkästi tulee hiki liikunnassa, myös talvella. Joskin todettakoon, että keskitytään tällä kertaa pääosin arkipyöräilyyn, jossa minulla on nykyään käytössä sähköpyörä. HYvin usein laatikollinen pyörä, joka suojaa aika hyvin jalkoja viimalta ja roiskeilta. Sähköpyörä muuttaa talvipyöräilyssä paljon siinä mielessä, että omaa rasitustasoa on paljon helpompi säätää kuin luomupyörällä. Tällä tarkoitan sitä, että jos sähköpyörällä ajaessa meinaa tulla kylmä, niin lasken pyörän avustustehoa ja poljen enemmän itse, jotta tulee lämmin. Tai jos on lämmin, niin pidän avustuksen isolla ja annan pyörän viedä. Tämän ansiosta käytän talvella enimmäkseen toppatakkia pyöräillessä. Ja vastaavasti jaloissa ainakin tuulenpitävää, ehkä jopa ohutta toppaa. Mutta artikkeli pysyy selkeämpänä, niin pilkotaan vaatetus osiin (raajoista) ylhäältä alaspäin, ja lämpimästä kylmään ilmaan.

Päähineet

Syksyn viiletessä menee ensin päähän pipo, ja mielellään vielä tuulenpitävää mallia oleva. Esimerkiksi tämän tyylistä tai vastaavaa olen pitänyt. Ainakin pantaosa on hyvä olla tuulenpitävä edestä. Päälaella voi olla hengittävää kangasta. Todella kylmässä toki koko lakki voi olla tuulenpitävä. Itse pidän pipon päällä pääosin pyöräilykypärää, mutta kylmässä toimii myös laskettelukypärä ja laskettelulasit. Todella kylmässä on ollut joskus käytössä myös ”karvalakki”. Jos ajelee suojaisia väyliä hissukseen, niin tuokin suojaa pahimmilta kolhuilta, joskaan ei ihan kypärän tasoisesti. Jos ei halua hankkia kovin monia pipoja, niin oikeastaan kahdella pärjää ympäri vuoden. Ohut villa tai fleecepipo, ja ohut tuulenpitävä pipo. Noista voi valita jomman kumman, tai jos pukee molemmat päällekkäin, niin sillä pärjää jo hyvinkin kylmässä. Kahdessa pipossa on myös se hyvä puoli, että jos aamulla on työmatkalla on kylmä, voi käyttää kahta pipoa, ja iltapäivällä paluumatkassa lämpimässä voi käyttää vain yhtä.

Kypärän alle sopiva pipo, tämä mallikuva Shelbyn mallistosta

Kaulan ja pään suojaksi kylmillä keleille voi laittaa myös kypärähupun. itsellä on ollut käytössä esimerkiksi Acliman malleja. Mainittakoon sieltä arktisiinkin oloihin sopiva Aclima Doublewool Balaclava, jonka erikoisuus on suun eteen tuleva verkko. Tuolla pärjää sitten jo todella kylmissä oloissa vaikka tulisi viimaa kasvoihin. Itse pidän näissä kypärähupuissa isosta kaulaosasta, jotta kaulaan ei pääse viimaa takin kauluksesta. Yksi malli tällaisesta on beea.fi myymä ”Ninjako” merinovillakaulurin ja lakin yhdistelmä. En ole kyseistä huppua/kauluria käyttänyt itse, mutta minulla on vastaavan kokoinen kauluri ja huppu erikseen. Noiden asusteiden etu on se, että ne on helppo pukea ja riisua. Jos esimerkiksi polkee konttorille hommiin, niin tuollaisen ison kaulurin voi pukea suoraan työvaatteiden päälle, ja se on helppo ja nopea ottaa pois päältä vaikka pihalla ennen kuin astelee sisälle työpaikalle tai asiakastapaamiseen. Käytännössä olen kokenut, että tuollainen vastaa liki villapaitaa. Ja jos on helposti hikoilevaa sorttia, niin tuollainen kauluri ei hiosta niin paljoa kuin kokonainen paita. Se kuitenkin suojaa esimerkiksi edestä viimalta hyvin.

Esimerkkinä Acliman Doublewool balaclava / kypärähuppu. Kuvan malli sopii kylmimpiinkin olosuhteisiin.

Käsineet

Itse laitan hyvin herkästi hansikkaat käteen. Itseasiassa taidan ajaa melkein aina hanskat kädessä, osin harrastuksien vuoksi jolloin haluaa pitää sormet lämpiminä kun saapuu perille. Ja toki hanskat suojaavat, jos sattuisi kaatumaan. Jälkimmäinen toki koskee itsellä lähinnä vapaa-ajan ajoja maastopyörällä. Mutta, kun kelit kylmenevät, niin hanskat paksuuntuvat. Erikoisuutena mainittakoon vedenpitävät ”alppikalastajan hanskat”, joita myös smurffihanskoiksi kutsutaan. Eli Showa Temres hanskat, joita saa nykyään myös mustana. Jos et usko minua, niin lue tästä arvostelu. Jos on lämpötila lähellä nollaa, ja sataa kovaa vettä, niin nuo ovat hyvä valinta. Itse käytän niitä myös pyöriä pestessä jos on kylmä. Noiden hinta on noin kolmekymppiä, mutta toimivat märässä paremmin kuin 150+€ maksavat gorehanskat tai muut vastaavat. Mutta jos on oikeasti kylmä, niin kintaat ovat oma valintani. Ja vaikka minulla on ollut myös hintaviakin gore-tex tms kintaita käytössä, niin useimmiten yhä käsiin päätyy vanhat SA nahkakintaat. Suorastaan naurattaa, että tuollaiset alle kymmenen euroa maksavat kintaat ovat kestäneet omassa käytössä noin 20 vuotta, eikä hienommat mallit ole niitä syrjäyttäneet. Mutta sisähanska on noissa tärkeä, itselläni on noissa nykyään pile(?)-vuori, jossa kämmenselän puolella on tasku vaahtomuovipalalle. Eli tuntuma ohjaustankoon on hyvä ja ohut, mutta kämmenselän puoli on paksu, hieman kuin nyrkkeilyhanskassa. Joka on aasinsilta siihen, että esimerkiksi Hestralla on leather Box(er)-mitt, joka on hieman vastaava ja SA-hanskaa vastaava mutta hienompi malli. Tärkeä vinkki: Jos on hyvin kylmä, niin tumppujen sisällä kannattaa pitää ohuita alushanskoja. Villa tai silkki ovat lämpimiä, joskin eivät kovin kestäviä. Mutta jos käyttää vain alushanskoina, niin siinä käytössä kestävät kyllä aika pitkään. Alushanskat tuovat lisälämpöä, mutta niiden tärkein tarkoitus on se, että kun otat tumpun pois kädestä vaikka lukkoa avatessa tai kännykkää näpyttäessä, niin et altista paljasta ihoa kylmälle. Etenkin jos käsittelet kylmässä jotain metallia, kuten avainnippua, niin on hyvä jos ei koske suoraan paljasta metallia.

Harrasteajossa olen käyttänyt talvella myös tankohanskoja, mutta kaupunkikäytössä en ole niistä pitänyt, koska ne vaikeuttavat suuntamerkin näyttöä. Mutta jos ei suuntaa näyttele, niin nuo ovat kyllä hyvät. Etuna mainittakoon se, että ne pitävät myös vaihdevivut, jarrukahvat yms suojassa vedeltä, rännältä ja lumelta.

Jalat

Jalkineisiin kaikilla lienee omia suosikkeja. Mutta jos miettii syksyn viileitä sadeilmoja, niin saappaat on kyllä hyvät. Jos ne voi työpaikalla vaihtaa muihin kenkiin. Talvella itse pidän yleensä korkeavartisia talvilenkkareita, tai nahkaisia korkeavartisia talvikenkiä. Suomalaisvalmistajilta löytyy esimerkiksi Sieviltä (työ)kenkiä joissa on väljä lesti, jolloin tarvittaessa mahtuu vaikka villasukat. Ja sukkien osalta vinkki: Suomessa tehdään hyviä sukkia esimerkiksi Sukkamestarien toimesta. Sieltä löytyy eripaksuisia merinovillasukkia ja muita.

Housuina olen käyttänyt tilanteen mukaan kaikkea farkuista puvunhousuihin ja ulkoiluhousuihin. Farkut ja vastaavat ovat tuttuja kaikille, mutta mainittakoon että myös farkkuja ja muita arkihousuja löytyy nykyään paremmin säätä kestävinä kankaina, joissa on puuvillan sijaan keinokuituja tai villaa, jopa villasarkaa tai vastaavaa. Puuvilla kuivuu luonnollisesti hitaimmin, keinokuidut ja villa kuivuvat nopeammin, eivätkä laadusta riippuen edes kastu kovin pahasti.

Housujen päällä ilmojen viiletessä olen käyttänyt toisinaan Rainlegsejä. Noiden etu arkipyöräilyssä on siinä, että ne voi laittaa kotona farkkujen tms päälle. Ajaessa ne suojaavat viimalta ja pieneltä sateelta. Ja työpaikan pihalla ne saa pois päältä alle kymmenessä sekunnissa avaamalla kolme solkea. Näitä löytynee Suomesta joistain pyöräliikkeistä tai ratsastustarvikekaupoista. Meillä oli näitä ennen myynnissä, joten voit toki kysyä josko vielä löytyisi jokin pari. Jos kaipaa suojaavampaa tai lämpimämpää, niin esimerkiksi Norronan (ja muiden ulkoiluvaatemerkkien) mallistossa on sade- ja toppahousuja/knickersejä/shortseja, joissa on kokopitkät vetoketjut sivuilla. Ne saa myös helposti pois vaikka työpaikan pihalla. Ei mene siinäkään montaa sekuntia. Erikoisuutena mainittakoon, että kyseisen valmistajan mallistossa on ainakin ollut myös merinovillaisia pitkiä alushousuja täyspitkillä vetoketjuilla. Vetoketjujen ansiosta tuollaiset housut pukee/riisuu nopeasti vaikka vessassa kengät jalassa jos työpaikalla ei ole pukuhuonetta.

Paidat ja takki

Alusvaatteista ensin: Itse käytän lähes aina merinovillaisia aluspaitoja. Niitä löytyy nykyään todella tyylikkäitäkin, ja eri mallisia. Ja löytyy myös merinovillaisia kauluspaitoja ja vastaavia vaatteita jotka sopivat tyyliltään myös toimistohommiin. Ja tyylikkäät villapaidat toimivat hyvin myös (sähkö)pyöräilyssä. Käytän sekä villapaitoja, että fleecevaatteita. Joskin pyrin suosimaan villaisia, koska fleecestä irtoaa mikromuoveja. Ja kerrottakoon kokemus viikon takaa: Lähdin pohjoiseen laskettelemaan uudenvuoden aikaan, mutta toppatakki unohtui kotiin. Sen vuoksi koitin eri päivinä kuoritakin alla ensin kahta fleeceä, ja seuraavana päivänä kahta villaista kerrosta. Periaatteessa aika vastaavan paksuisia kerroksia. Pakkanen oli sama molempina päivinä, mutta tämän kokeilun voittajaksi selviytyi villapaidat, ollen jonkin verran lämpimämpiä. Veikkaan että siihen vaikutti osin se, että käyttämäni fleecet painuivat herkemmin kasaan paineen alla, kun villa taas ei painunut niin herkästi kasaan. Jos taas pitäisi pärjätä vähimmällä määrällä paitoja ympäri vuoden, niin periaatteessa kolmella paidalla pärjää. Villainen t-paita, pitkähihainen ohut villapaita, siis sellainen maksimissaan t-paidan paksuinen, ja villapaita. Jos koot valitsee siten, että kaikkia mahtuu pitämään yhtäaikaa päällä, niin pärjää talvella, kesällä ja välikeleillä. Eli kerrospukeutumista. Päällimmäiseksi kesällä ei mitään, viileämmässä tuulitakki tai sadetakki, ja talvella toppatakki. Eli kerrospukeutumista.

Takin osalta käytän pääosin toppatakkeja talvella, ohuita tai paksumpia. Kokemukseni mukaan ne toimivat myös märällä kelillä arkiajomatkat, ne eivät kastu herkästi läpi asti, ja kuivuvat esimerkiksi työpäivän aikana.

Yhteenveto

Talvipyöräily on lopulta aika yksinkertaista, kun vain pukee sopivasti vaatetta päälle. Oma filosofiani arkiliikkumisen suhteen on ollut se, että hyviäkin vaatteita voi helposti ostaa, koska ne ovat paljon edullisempia kuin esimerkiksi autoilun kulut. Yhden tankkaamisen hinnalla voi hankkia hyvin jonkin vaatekappaleen, joka saattaa kestää vaikka kaksikymmentä vuotta. Jos talvi aiheuttaa joskus harmeja pyöräilijälle, niin ne harmit ovat paljon pienempiä kuin mitä talvi aiheuttaa isommille ajoneuvoille. Jos ajokissa on talviongelmia, niin alle 30 kg ajoneuvo on helpompi saada sisälle sulamaan kuin 2000 kg painava ajoneuvo. Pyörän nostaa tarvittaessa asuntoon sisään lämpimään, mutta autoa ei nosta.

Joten nauttikaa talvipyöräilystä kaikkine haasteineen ja iloineen!

Lisäys: Sattumaa tai ei, niin kaksi päivää oman blogikirjoituksen jälkeen myös Pyöräliitto kirjoitti samasta aiheesta.

Onko nyt oikea aika hankkia tavarapyörä?

Viimeisen vuoden aikana lapsiperheitä on puhuttanut inflaatio ja korkojen nousut. Näiden asioiden vaikutus on ollut kenties korkeimmillaan juuri nuorilla lapsiperheillä, joilla on usein asuntolainaa ja normaalit lapsiperheen kulut. Kuitenkin, juuri lapsiperheillä on myös paljon menoja ja liikkumisen tarvetta. Lapset aamulla päiväkotiin tai kouluun, sitten vanhemmat töihin ja taas töiden jälkeen lasten haku, sitten kotiin ja kohta taas lasten ja vanhempien harrastuksiin. Joten monille herää kysymys, millä lapsiperhe liikkuu?

Meidän vastaus on luonnollisesti se, että jos liikkuminen on mahdollista tavarapyörällä, niin se on usein paras ratkaisu. Se on ylivoimainen energiataloudeltaan, joka tarkoittaa että polttoainekuluja ei käytännössä ole. Polttomoottoriauton tankkaus voi viedä helposti sata euroa kerta, sähköauton lataaminen vähemmän, mutta sähköauton lataaminenkin voi (moni)kymmenkertaisesti enemmän sähköä kuin tavarafillarin lataaminen. Eli jos mietitään liikkumisen kuluja energian käytön näkökulmasta, niin tavarapyörä vie voiton. Sähköillä tai ilman. Samassa suhteessa myös haitalliset päästöt liikkumisesta ovat minimaaliset, joten omaan ja muiden elinympäristöön ei tarvitse tuprutella turhaan savua ja päästöjä. On arjen luksusta nauttia puhtaammasta ilmasta. Ja jos mietitään muita kuin polttoainekuluja, niin niitä autoissa riittää. Talouslehti Forbes kirjoitti 4.2.2022 tutkimuksesta, jossa todettiin että pienen auton elinkaarikustannus on noin 689 000 usd. Eli noin 653 000€, josta yhteiskunnan osuus kuluista on noin 260 000€! Eli toisin sanoen, autoilu maksaa ja paljon! Usein asuntoa pidetään selvästi suurimpana hankintana, mutta autoilun kustannukset ovat salakavalan isoja, ja saattavat olla samalla tasolla asunnon kanssa. Jos verrataan tavarapyörään, niin jälkimmäisen elinkaarikustannukset ovat hyvin pieniä autoon verrattuna, ja etenkin yhteiskunnan osuus kuluista on hyvin minimaalista, koska pyörät eivät juurikaan kuluta infraa ja vievät vain vähän tilaa autoon verrattuna. Talouden ennakoitavuuden kannalta pyörä on myös hyvä valinta. Autojen ongelma on se, että minkähintaiseen autoon tahansa saattaa tulla yllättäviä korjauskustannuksia vaurion tapahtuessa. Moottorin ja alustan vauriot ja viat voivat maksaa tuhansia euroja yllättäen, tai pelkkä pieni kivi tuulilasiin voi aiheuttaa yli tuhannen euron kulut. Pyörällä noin suuria yllättäviä kuluja ei yleensä pysty syntymään. Esimerkkinä, että pyörän renkaat voi saada vaihdettua noin satasella, mutta auton pakollinen talvirengassarja vanteineen voi maksaa tuhat euroa tai yli, ja lisäksi yleensä tarvitaan kesärenkaat.

Jotkut ovat siten onnellisessa asemassa, että liikkuminen saattaa pääosin onnistua julkisella liikenteellä. Tällä hetkellä AB-lippu pääkaupunkiseudulla maksaa noin 60€/kk ja noin ABC lippu noin 80€/kk jos nuo hankkii koko vuodeksi kerrallaan. Jos kahdelle aikuiselle hankkii tämän hetken hinnoilla ABC liput viideksi vuodeksi, niin siitä kertyy yllättäen melkein kymppitonnin verran kuluja! Sillä hinnalla saa jo premium-tason tavarafillarin. Mutta, näissä julkisen liikenteen hinnoissakin on varmasti nostopainetta, kuten kuulimme pyöräliiton ”Valtio kestävän liikenteen edistäjänä” -seminaarissa 24.10.2023. Tuolla Rauno Särkkäaho pohdiskeli hintojen nostopainetta muunmuassa inflaation ja uuden hallitusohjelman puitteissa. Jo pelkästään linja-autoliikenteen kustannusindeksin noususta johtuen hintojen korotuspaine olisi tällä hetkellä 27-53%, joka on merkittävä muutos! Lisäksi, vaikka hallitusohjelmassa sanallisesti sanotaan että työn ja liikkumisen verotusta pyritään keventämään, niin valitettavasti joukkoliikenne on tainnut jäädä nykyhallituksella vähemmälle painoarvolle? Tämä päätelmä sen vuoksi, että riskinä on että joukkoliikenteen ALV kanta saatetaan nostaa 10%->14%. Se taas nostaisi lippujen hintoja. Pyöräilyn kustannukset taas ovat helpommin hallittavissa. Useimmat varaosat ovat kohtuuhintaisia, ja ainakaan meillä huoltojen hinnoissa ei ole ollut isoja muutoksia. Toki meillä on jatkuvasti paine nostaa myös huollon hintaa kulujen noustessa, mutta monet huollot pyörään pystyy tekemään tarvittaessa itse.

Joten, vaikka nyt saattaa monilla perheillä tehdä tiukkaa talouden kanssa, niin on pääteltävissä, ja laskettavissa, että tavarapyörä saattaa olla taloudelle erittäin järkevä valinta liikkumiseen. Ne jotka eivät ole pyörää aiemmin käyttäneet, saattavat alkuun kauhistua perhepyörien hinnoista, joka on nykyään yleisesti 5000+€ luokkaa. Mutta kun otetaan huomioon vaihtoehtojen kustannukset, niin hinta ei ole lopulta niin suuri. Tavarapyörien osalta tilanne on yhä se, että niitä on käytettynä markkinoilla todella vähän. Tämä johtaa siihen, että käytettyjen pyörien jälleenmyyntihinnat ovat olleet suhteellisen korkeita. Toisin sanoen, jos ostat nyt uuden pyörän ja myyt sen parin vuoden päästä, niin saatat saada ison osan pyörän hankintahinnasta takaisin. Mikä on hyvä asia! Ja kun inflaatio on ollut tänä vuonna noin 6% luokkaa, niin sehän on lopulta enemmän kuin noin 4% euribor-korot tällä hetkellä. Joten periaatteessa, pyörähän kannattaa ostaa nyt ennen kuin hinnat taas nousevat.

Yhteenvetona: Laadukas perhepyörä on viisas valinta, jos sillä pystyy hoitamaan perheen (tai yrityksen!) liikkumistarpeet. Vaikka hankintahinta saattaa tuntua juuri nyt korkealta, niin hankintakulu on pienempi kuin esimerkiksi autossa. Ja pyörässä juoksevat kulut ovat merkittävästi pienemmät kuin autossa, koska ei ole pakollisia vakuutuksia, katsastuksia ja muita vastaavia kuluja. Julkiseen liikenteeseen verrattuna pyörä tarjoaa vapauden liikkua omia reittejä omiin aikoihin, ja etenkin lasten kanssa liikkuessa pyörä on loistava joukkojenhallintakeino. Lapset saa kiinni penkkiin kotiovella, ja lapset voi määränpäässä vapauttaa suoraan luontoon kirmailemaan, koska pyörän voi ajaa suoraan leikkipuistoon tai metsään, toisin kuin auton, bussin tai junan.

Loppupohdinnat tälle päivälle: Jos ajatellaan tätä vuodenkiertoa, niin nyt syksyllä ja talvella pyöräliikkeissä, kuten meillä, on se hiljaisempi ajanjakso. Joten juuri nyt on hyvä aika olla yhteydessä ja kysyä pyörästä vinkkejä ja tarjouksia! Näitä vinkkejähän meiltä kysylläänkin usein, ja jos nyt ihan ummikkona joku kysyy juuri tänään, että mikä pyörä olisi meille paras, niin todennäköisesti vastaisin, että itse valitsisin laatikollisen pyörän, jos se muutoin sopii esimerkiksi säilytyksen kannalta. Laatikollisessa pyörässä lapset pääsevät tilavan kuomun alle suojaan säältä, ja samalla kuomu suojaa polkijan jalkoja. Laatikossa painopiste on myös matalalla, joka helpottaa käyttöä ja on hyvä ominaisuus esimerkiksi talvella. Painopiste laatikollisissa pyörissä sijaitsee yleensä tasaisesti renkaiden välillä, joka on ajettavuuden ja lasten mukavuuden kannalta hyvä. Jos taas laatikollinen pyörä on jostain syystä pois laskuista, esimerkiksi pienen säilytystilan vuoksi, niin sitten pitkäperäpyörät ovat hyvä valinta. Pitkäperäpyöriä on erimittaisilla telineillä, mutta yhtenevää näissä on se, että pyörän taka-haarukka on pidenmpi kuin tavallisissa pyörissä. Tuo tekee sen, että jos takana on matkustaja, niin matkustajan painopiste saadaan paremmin renkaiden/akseleiden välisellä alueelle. Lyhyissä/tavallisissa pyörissä takaosa on lyhyempi, joka tekee sen, että yksikin lastenistuin voi usein heikentää ajettavuutta huomattavasti. Etenkin, jos takamatkustajan painopiste on pyörän taka-akselin takapuolella. Jos tarkkaan luet istuinvalmistajien ohjeet, niin niissähän toisinaan esitetään, että penkin painopiste (joka on myös joihinkin penkkeihin merkitty, pitäisi olla akselin etupuolella. Ja se ei monissa tavallisissa pyörissä onnistu. Eli, lasten- tai tavaroiden kuljettamiseen tehty pyörä on oikea valinta. Niiden runko ja osat on tehty kantamaan riittävästi kuormaa siten, että pyöräily on mahdollisimman turvallista ja mukavaa!

Riese & Müller Transporter 85 vario

Transporter 85 on Riese&Müllerin suurin laatikollinen tavarapyörä. Sen vuoksi oli mielestäni hauskaa kiinnittää siihen MKS:n Panamax polkimet. Jos Panamax alukset ovat suurimpia laivoja jotka mahtuvat Panaman kanavan läpi, niin Transporter 85 on todennäköisesti suurimpia laatikollisia tavarapyöriä, jotka mahtuvat läpi 80 cm leveistä ovista. Tämä taas tekee sen, että esimerkiksi yritykset saavat tällä pyörällä tarvittaessa kuljetettua tavarat ja paketit ovista ja isoista hisseistä. Eli varastolta suoraan työkohteeseen, esimerkiksi. Tai perheissä tällä kuljettaa vaikka mitä tavaraa, ja sen saa silti todennäköisesti mahtumaan pyörävarastoon tai katokseen. Tai yhdistys kuljettaa sillä kahvittelutarvikkeet kylätapahtumaa varten. Opiskelijajärjestöilläkin löytyisi tälle varmasti käyttöä, sillä tällä likimain muuttaa pienin yksiön tavarat parilla ajolla. Yritysten kannattaa huomata se, että tähän laatikon kylkeen mahtuu myös paljon mainostilaa!

Riese&Müller Transporter 85 on varustettavissa monilla eri tavarankuljetusratkaisuilla. Tässä on paikoillaan 375 litrainen Flat box cover. Löytyy myös 465 litrainen high box cover ja 250 litrainen utility box.

Tässä kuvassa on Vario mallin voimansiirto. Eli Enviolon Heavy Duty takanapa hihnavedolla on hiljainen ja huoleton. Ja kuvassa myös ne jo mainitut Panamax-polkimet (lisävaruste). Tällä kaudella on saatavilla uutena myös ketjuveto. Shimanon uudet vaihteistot lupaavat pidennettyä kestoikää ketjuvedolle, joten se on palautettu vaihtoehtoihin.
Kun on pakko painaa pitkää päivää, niin päivän päätteeksi pyörä on helppo laittaa lataukseen. Kuvassa uusi latausportti, ja Smart systemin 545 Wh akku. Saatavilla on myös 725 Wh ja massiivinen 1450 Wh Dual battery, jolla voi painaa hommia vaikka kolmessa vuorossa tai kaupunkien välistä linjaliikennettä ajaessa.
Erimittaiset polkijat voivat vivun käänteellä muuttaa ajoasennon korkeutta. Tangon korkeudessa on pikasäätö. Kuvassa myös Intuvia 100 näyttö ja Smart systemin kahvapainikkeet, joilla voi jo sellaisenaan ajella jos ei kaipaa näytöstä lisätietoja.
Tässä siis Flat box cover, joka on keskikokoinen laatikkovaihtoehto tähän pyörään. Pyörän saa myös ilman laatikkoa.
Kypärä mittakaavana. Ja huomaa myös alalaatikko (+15L) tilaa erinäisille tarvikkeille oman luukun alla laatikon pohjalla.

Riese & Müller Multitinker Vario ja renkaanvaihto

1: Lyhyt ja parempi versio vuodelta 2024:

Helpoin tapa renkaanvaihtoon ja hihnan löysäämiseen on se, että irroitat kiristysrullan ja rungon välisen pienen Torx-pultin. Sen jälkeen hihna on löysällä ja saat takarenkaan vaihdettua. Mutta kun laitat kiristäjää takaisin, niin huomaat että se on vaikeaa koska alkuperäinen pultti on hyvin lyhyt. Saat rullan helpommin paikoilleen jos vaihdat tuon M5 kokoisen pultin pidempään, eli vaikka 20-30 mm pitkään pulttiin. Silloin pultin saa helpommin paikoilleen, ja pulttia kiristäessä saat hihnan taas kireälle. Käytä mieluiten ruostumatonta pulttia, tai jos tavallista, niin laita reilusti rasvaa pulttiin, ainakin alapuolelle kiinnityksen jälkeen, niin tuon saa myöhemmin myös pois.

2: Pidempi versio vuodelta 2023, lähinnä silloin jos hihnankireyttä pitää säätää tms.:

Koska tätä kysyttiin, niin tässä vastaus kuvien kera:
Jos vaihdat Multitinker Varion takarengasta, niin hihnan kireys ja kiristysrulla saattaa estää sen, että renkaan akseli tulisi suoraan ulos hahlostaan. Koska tässä mallissa ei ole jousitettua hihnan kiristysrullaa kuten Loadissa, niin tässä mallissa (ja Multihargerissa) hihnan kireyttä säädetään kiristysruuveilla. Niillä saa myös renkaan asetettua suoraan. Eli jos ja kun hihna on tiukalla, ja akseli ei pääse ulos hahlostaan, niin löysää ensin nuo allaolevassa kuvassa näkyvät T40 ruuvit (pari kierrosta), jonka jälkeen saat siirrettyä rengasta eteenpäin kiristysruuvien avulla. Tällöin hihna löystyy, ja renkaan saa irti. Vastaavasti kun olet laittanut renkaan takaisin, niin hihna pitää taas kiristää. Hihna kireyden säätöön löytyy Gatesilta työkaluja, tai puhelimeen ladattava appi.

Jos sinulla on epävarmuutta miten tämä toimii, niin vaihdata rengas pyöräliikkeessä, tai pyydä osaava kaveri apuun. Jos olet vain paikkaamassa sisärengasta, niin katso ensin nämä ohjeet.

3mm kuusiokoloruuvi löytyy tuolta. Paikka on ahdas, mutta pitkällä kärjellä onnistuu helpoiten. Kuvan oikeassa reunassa näkyy kaksi Torx40 ruuvia, jotka tulee myös löysätä pari kierrosta, jotta säätö onnistuu. Jos sinulla ei ole tuohon sopivaa L-mallista Torx avainta, niin jalkatuki on kiinni neljällä pultilla. Jos sen löysää, niin pääsee käsiksi alempiin isoihin ruuveihin. Huomaa, että tuossa näkyy myös nuo Enviolon vaijerien päissä olevat vipu ja tynnyri. Jotta ne saa irti, niin vaihdekahvan päästä kannattaa löysätä vaijerit mahdollisimman löysälle ennen irroitusta.
Vasemmalla puolella ruuvi löytyy tuolta. Ja myös siellä on ne isot T40 ruuvit jotka pitää löysätä.
Ja kiristin näyttää läheltä tuolta. Eli kun kääntää ruuvia sisään, niin eturengas liikkuu eteenpäin, ja kun kääntää ruuvia ulos, niin rengas liikkuu taaksepäin. Kuvassa näkyy myös johdollinen nopeusanturi, jonka magneetti on tässä mallissa jarrulevyn kyljessä kiinni. Jos vaihdat jarrulevyn, niin muista siirtää magneetti uuteen levyyn!
Hihnan suora linja on tärkeää, jotta hihna pysyy paikoillaan ja on pitkäikäinen. Tähän on muutamia keinoja, mutta itse olen todennut parhaaksi ja helpoimmaksi työkaluksi Gatesin oman laser-työkalun. Siinä toiseen hinnapyörään/hihnaan asennetaan laser, joka heijastaa valoviivan kohti toista hihnapyörää.

(Lisävinkki, kuvassa näkyy myös vaihteen ulkoinen vaihdinosa, johon vaijerit kiinnittyvät. Se kannattaa pitää puhtaana, kuivana ja sen voi voidenlla vaikka silikonisprayllä. Estää vaijerien ja vaihteen jäätymistä talvella)
Laserin valolinjasta voi jo katsoa hihnalinjan suoruutta…
…ja jos laserin valo osuu toiseen hihnapyörään/hihnaan asennettuun ”tähtäimeen” keskelle, niin silloin hihnalinja on kunnossa. Tämä työkalu kalibrointikiskoineen on tarkoitettu pääosin ammattikäyttöön, ja hinta on parin sadan luokkaa. Tarvittaessa on tilattavissa meidän kauttamme.

Riese&Müllerin mallivuosi 2024, kommentit tulevalle vuodelle ja kommentit ennakkotilauksesta

Voitte tilata meiltä minkä tahansa R&M:n pyörän, mutta jotta saatte pyöriä nopeasti ja hyvillä valmiilla kokoonpanoilla, niin tilasimme jälleen parisenkymmentä pyörää ennakkoon vuodelle 2024. Tuo on valikoima pyöriä, jotka olemme todenneet hyviksi ja suosituiksi kokoonpanoiksi. Seuraavaksi huomioita ja kommentteja eri malleista ja varusteista, eli mitä valitsimme ja miksi:

Load ja Load4

Kannattaa huomioida, että Load (ilman nelosta!) käyttää nykyisin laajimmalle levinnyttä järjestelmää, eli Bosch eBike system2:sta, kun taas Load4 on varustettu uusimmalla Bosch Smart System järjestelmällä. Molemmat ovat hyviä, mutta Smart System on uusinta uutta, ja siinä on monipuoliset päivitysmahdollisuudet tulevaisuudessa. Smart system saapui uutena kaudelle 2023, ja päivityksien  myötä siihen tuli kauden aikana mm. mäkiavustin (Hill hold function), joka tekee sen, että jos käyttää talustusavustusta ja pysähtyy ylämäessä, niin moottori estää pyörää valumasta taaksepäin. Kuulostaa sinänsä triviaalilta ja se toimii huomaamattomasti, mutta on avuksi jos pyörässä on raskas lasti. Monia vastaavia päivityksiä saatiin Smart Systemin myötä. Smart systemin isoimmat tekniset muutokset ovat uusi Bosch ABS 2.0, jonka myötä tavarapyöriin saatiin lukkiutumattomat jarrut. Tämä on nyt Boschin toisen sukupolven järjestelmä, joten sen tekniikka toimii jo erittäin hyvin. Tavarapyöriin sen lisähinta on noin 400-500€. Valitsin sen mukaan aika moneen tämän kauden pyörään, koska tuo lisähinta on aika pieni, jos sillä voi estää yhdenkin kaatumisen tai onnettomuuden. Lisähinta ei kuitenkaan muodostu pelkästään jarruista, sillä Load4 pyörät ABS jarruilla varustetaan lisäksi uusimmalla ja vahvemmalla etuhaarukalla jossa on paksummat liukuputket. Jo tuon arvo lienee parin sadan paikkeilla, joten Loadissa näkisin että ABS tuo lisähintaa vain parisataa.

Toinen isompi tekninen muutos Smart Systemissä on uudet akkukennot, ja niiden myötä uudet Smart system sarjan laturit. Päivityksen myötä akkuihin saatiin lisää kapasiteettia (500Wh->545Wh +sen lisäksi uusi 725Wh runko-akku). Eli perus Loadissa on saatavilla 500Wh tai 1000Wh akkukapasiteettia, ja uudessa Load4:ssa 725Wh tai 1450Wh (DualBattery). Sanoisin, että näissä 725Wh on se yleisin ja ns. kultainen keskitie. 1450Wh on erittäin paljon kapasiteettia, ja mahdollistaa jopa satojen kilometrien ajomatkat. Jos taloudessa on ennestään Bosch eBike system2:lla varustettuja pyöriä, latureita ja akkuja, niin silloin perus Load on hyvä ja hieman edullisempi valinta. Mutta jos rajoituksia ei ole, niin Load4 ja ABS kannattaa ottaa harkintaan. Se on aikalailla parhaita (tai paras) tavarapyörä.

ABS jarrut saa nyt useimpiin R&M:n ja Boschin Smart systemillä varustettuihin pyöriin

Pidemmän Load75:n varustelussa kannatta huomata se, että alakotelon (footwell) saa varustelussa mukaan vain jos ottaa kolme lastenistuinta varusteluun mukaan. Jos lapsia on vain yksi tai kaksi, ja haluaa alakotelon, niin pystyn sen sinne muokkaamaan tarvittaessa. Toki jos haluaa kavereille tilaa, niin sitten voi ottaa suoraan kolme penkkiä. Sivulaidoista lasten kanssa suosin yleensä korkeita laitoja Load60:n kanssa, mutta Load75:n laatikkoon kulkemisen vuoksi siinä on yleensä kuomun kanssa matalat laidat, jos tarpeen, niin korkeita laitoja saa lisävarusteena 1-2 kpl.

Valitsin näihin mukaan myös helppolukuisen Kiox 300 näytön. Osin sen vuoksi, että Kioxin näytön telakkaan saa nykyään Smartphone Gripin, johon saa kännykän kiinni. Kännykkää voi käyttää vaikka navigointiin, mutta Gripissä on langaton latausmahdollisuus, jos kännykkäsi tukee tuota toimintoa. Tuon lisävarusteen hinta on noin 50€. Yhteen pyörään valitsin mukaan uusimman Kiox 500 näytön, se on sama kuin 300, mutta isommalla näytöllä ja äänimerkillä varustettu. Äänimerkistä voi olla apua reittiopasta käyttäessä.

Loadeihin valitsin myös yleensä tavaratelineen mukaan. Se on kätevä, jos tarvitsee lisätilaa lapsille laatikkoon. Ja pyörää siirrellessä tavarateline toimiin myös kahvana.

Packster2 70

Packster2 70 on päivitetty, ja jälleen 2-viittaa siihen, että mallissa on uusin Bosch Smart system. Toistaiseksi myös system2 säilyy mallistossa, mutta arvelen sen poistuvan jossain vaiheessa. System2:lla varustettuja pyöriä minulla olisi varastossa nyt kaksi, toinen täysjousituksella, ja toinen ilman. Molemmat hyvässä tarjouksessa vuoden 2023 malleina. Mitä uutta Packsterissä on Smart systemin lisäksi? No, absoluuttisen massiivinen mahdollisuus tupla-akkuihin, 2x750Wh powertube tarjoaa jopa 1500 Wh akkukapasiteetin! Mitä tämä tarkoittaa? Suhteutetaan sitä siihen, että noin 10v sitten kun toin ensimmäiset huippuvarustellut R&M:n pyörät Suomeen, niin niissä oli 300Wh akku. Sitten se päivittyi tulevina vuosina 400Wh, 500 Wh jne. 300Wh akuilla pärjäiltiin silloin, mutta kukaan ei 10v sitten varmaan edes unelmoinut 1500Wh akustosta. Teoriassa ja Boschin toimintasäteen arvionnissa tuo tarkoittaa jopa yli 300 km ajomatkoja pienellä avustuksella, ja Turbomoodilla veikkaisin että riittää liki 150 km ajomatkoihin tavarapyörällä. Eli tällä pitäisi kiertää vaikka Ahvenanmaa helposti ilman välilatauksia. Tai ehkä jopa kaksi kierrosta?


Ja kuten jo viimekaudella uutena, niin tähän saa nykyään myös täysjousituksen. Loadista poiketen se on Packsterissä lisävaruste, joka sisältää myös tason noston jarruihin ja valoihin. Eli parhaaseen luokkaan. R&M pyrkii panostamaan jatkuvasti ympäristöasioihin, ja esimerkiksi Packsterissä etuosan laatikko, penkin yms on joko valmistuttu ”päästövapaasti” tai sitten tehty 100% kierrätysmateriaaleista. Ja hei, ABS jarrut saa nykyään myös Packsteriin.

Transporter2 (65 ja 85)

Tämä malli on jotenkin jäänyt Loadin ja Packsterin varjoon, mutta aivan turhaan. Transporter tarjoaa hyvin ominaisuudet hieman edellämainittuja edullisemmassa paketissa. Transporter on myös saanut Smart system päivityksen, ja sen myötä pienin akku on kasvanut 545Wh kokoiseksi. Se on jo oikein hyvä moneen käyttöön, ja jos se ei riitä, niin 725Wh ja 1450 Wh DualBattery vaihtoehdot löytyvät lisävarusteista. Jos perheestä löytyy lemmikkieläimiä, niin tähän malliin saa myös DogKitin, eli lemmikille pehmusteen, ja kiinnityspisteen laatikkoon. Lemmikkien ja lasten kulkemista helpottaa se, että laatikon kyljessä on saranoitu ovi. Joten lapsia tai kuraisia lemmikkejä ei tarvitse nostella kyytiin, koska voivat kulkea aivan itse. Ja hei, vielä löytyy tarjouksessa myös System2:lla varustettu vm2023 malli, kysy hyvää tarjousta! Tämä on hyvä pyörä moneen käyttöön!

Transporter 85 on puolestaan R&M:n isoin tavarapyörä. Sen etuosan taso on massiivinen, ja siihen saa erityyppisiä laatikoita. Toistaiseksi tähän on vain tavarankuljetukseen sopivia varusteita, ei siis lastenkuljetusmallia. Tämä sopiikin erityisesti yritysten kuljetustarpeisiin. Laatikon kyljessä on paljon mainostilaa.

Multicharger ja Multicharger Mixte

Kaikki kauden Multichargerit on varustettu uusimmalla Smart Systemillä. Kaikissa on myös iso 750Wh akku Family-malleja lukuunottamatta. Viimeksi mainittu on edullinen pakettitarjous lastenkuljetusvarustuksella ja 625Wh akulla. Multichargeriinkin saa nyt ABS jarrut lisävarusteena ja muuta mukavaa. Varusteet ovat pysyneet pääosin samana, mutta uudet kauden 2024 laukut on tehty paremmasta ja vahvemmasta materiaalista, joten ne ovat nyt pitkälti vedenpitävät. Eli hinta nousi hieman, mutta ominaisuudet paranivat. Kannattaa myös huomioida, että paremmin varustelluissa Multichargereissa on jo premium-ominaisuuksia, kuten pitkät ja lyhyet ajovalot. Parhaiten varustelluissa myös jarruvalot. Lisäksi, Automatic –varustetaso sisältää automaattivaihteet. Niiden käyttömukavuus on huippuluokkaa, ja sähköisen vaihteen vaihdon ansiosta ei ole myöskään jäätyviä vaijereita vaihteessa. Touring- ja Family-mallia lukuunottamatta Multichargereissa on hihnaveto. Helppohuoltoinen ja hiljainen.

Runkoja on neljä, eli kaksi kokoa ja kaksi mallia. 47 cm on pienempi kuin 51 cm koko, ja Mixte on läpiastuttava unisex-malli. Boomerit sanoisivat naisten malli, mutta matala runko on kyllä kätevämpi myös miehille, jos kyydissä on lapsia. Jos lapset heiluu ja huojuu istuimissaan, niin matalan rungon ylitse on helpompi nostaa jalka kuin korkean rungon ylitse. Keskimääräiselle suomalaisvanhemman pituudelle suosituin koko/malli on ollut isompi Mixte, eli 51 cm läpiastuttava runko. Toiseksi suosituin pieni mixte ja sen jälkeen korkeammalla runkoputkella varustetut pyörät.

Multitinker

Multitinker tuli uutena kaudella 2023, ja on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan. Sen takaosa on aavistuksen pidempi kuin Multichargerissa. Joten jos matkustajia on kyydissä kaksi ja haluaa pitkäperäpyörän, niin silloin tämä on vahva suosikki R&M:n valikoimasta. Koska malli tuli uutena kaudelle 2023, niin tälle kaudelle ainoa uudistus on laukkujen parempi materiaali.

RX connect ja Connect module sekä eBike Alarm

Kaikessa hiljaisuudessa R&M on nyt lisännyt RX-ominaisuuden myös Suomeen toimitettaville pyörille. Eli jos valitset lisävarustelistalta RX-ominaisuuden, niin saat pyörään paikannuksen, seurannan, hälytyksen ja muita turva-ominaisuuksia. Pyörän moottorin avustuksen lukitus onnistuu myös. Saksassa ja muutamassa muussa maassa on myös erillinen pyörän takaisinnoutopalvelu, mutta se ei ole toistaiseksi käytössä Suomessa. Vastaavan paikannustoiminnon voin asentaa myös jälkikäteen noin 200€ hinnalla Smart systemillä varustettuihin pyöriin. Maksuun sisältyy ensimmäinen vuosi palvelun käyttöä ilman kuluja, ja sen jälkeen vuosimaksu on noin 30€ luokkaa.  

Tavarapyöriä onneksi katoaa Suomessa vain hyvin harvoin, mutta sanoisin että jatkossa niitä katoaa entistä vähemmän. Ja mikä tärkeintä, pyörävarkaiden kiinnijäämisen riski nousee paljon uuden tekniikan myötä. Eli tavallaan tämä tekniikka suojaa myös useampia pyöriä, kuin mihin se on asennettu. Jos pyörävoro vie kymmenen pyörää, ja yhdessä on tämä tekniikka niin voi olla, että kaikki saadaan palautettua omistajilleen. Tarvittaessa käytössä meillä Liikkuavassa Laatikossa on myös muita palveluja tämän suhteen. Nimitarrojen lisäksi voimme halutessa esimerkiksi kaivertaa akkuun omistajan tai yrityksen nimen ja puhelinnumeron.

Vanha etusivu arkistoon:

Päivitin etusivun uuteen formaattiin, koska vanha sivu jo rönsyili hieman. Mutta tässä se siis talteen, jos joku haluaa vielä sieltä jotain infoa. HUOMIO: TIETO EI OLE ENÄÄ AJANTASALLA!

2023 ja elokuu (TÄTÄ EI ENÄÄ PÄIVITETÄ!)

19.6.2023 Tällainen klassikkopyörä on heti vapaana sähköillä tai ilman! Cargobike Long, 8v, rullajarrut, valot dynamolla jne. Tai olisiko jokin muu väri? Tilattavissa jopa kymmenessä eri vakiovärissä! Sähköversio hieman eri varustuksella.

20.9.2023

Syksy saapui, ja kohta saapuu myös ensimmäiset uudet kauden 2024 pyörät. Nyt onkin erinomainen aika pyytää tarjousta varastossa olevista kauden 2023 pyöristä. Niitä ei enää ole montaa, mutta niistä kannattaa kysyä! Kaikkiin ei ole päivitetty nettiin näkyviin tarjoushintaa. Kannattaa huomata esimerkiksi Transporter 65 vario joka päivitetään kohta smart systemillä varustettuun vastaavaan pyörään. Sama koskee myös muutamaa muuta pyörää, kuten yhtä huippuvarusteltua R&M Load 75:a. Listalla on myös muutama rekisteröitävä (nopea 45 km/h) pyörä, jotka ovat koeajo/esittelymalleja. Ja hei, varastossa on myös hyviä sähköttömiä tavarapyöriä, joista voi löytyä todella hyviä löytöjä. Kysy tarjousta! Koitan lähiaikoina päivittää sivuille ennakkoon tilatut saapuvat pyörät. 

Huomaa myös, että vielä  on vapaana muutama vm 2023 koeajopyörä jotka ovat nyt vapautuneet myyntiin, joten pyydä tarjousta tai poikkea kokeilemaan. Jos taas haluat uusinta uutta ensi kaudelle, niin voit laittaa jo nyt pyörää tilaukseen meidän kauttamme. Mainittakoon nyt ainakin odotettu Load4 Rohloff ja HS -versioina, sekä tupla-akuilla. Aiemmin nuo olivat saatavilla vain Load3 malliin, joten nyt saat vaikka nopean 45 km/h mallin Rohloffin vaihteilla ja ABS jarruilla sekä todella pitkällä toimintasäteellä. Ensikaudelle joihinkin malleihin saattaapi tulla saataville jopa 1500 Wh akusto. 

Muistuttaisin myös, että meiltä on vapautunut koeajopyöriä vapaaseen myyntiin!! Sieltä löytyy vielä esimerkiksi R&M Packster 70 täysjousitettuna ja hyvillä varusteilla, kuten myös R&M Load4 75 vario, R&M Transporter65. Tarpeen mukaan myös R&M Load 60 Rohloff HS rekisteröitynä. Ja saattaapi olla jokin muukin vielä. Kuten Cargotrike ilman sähköjä. Ja muutama käytetty pyöräkin olisi. Lastenpyöriäkin olisi esimerkiksi kilpailukäyttöönkin sopiva Radiobike Cobalt Expert 20″ renkailla ja 19,5″ rungolla (sininen) 250€/kpl (hyvä ja kevyt pyörä myös muuhun käyttöön ja pumptrakille!). tai GT Performer 18″ bmx temppuiluun 220€. Ja taitaapa tuolta löytyä myös muutama testipyörä. Näitä ei ole ehdittyä lisäillä nettikaupan puolelle, kuten ei paljoa muutakaan. Joten kysy vain mitä löytyy!

Kauden 2023 pyöriä on jo saapunut sekä esittelyyn, että myyntiin. Eli jos haluat olla ensimmäisten joukossa ajamassa uusilla kauden 2023 malleilla tai samana pysyneillä suosikkimalleilla, niin nyt kannattaa olla yhteydessä. Esimerkiksi Riese&Müllerin Loadista tulee neljäs malli nykyisen kolmosmallin rinnalle. Neljäs malli Loadiin tuo mukanaan myös tähän pyörään Boschin Smart Systemin ja ensimmäistä kertaa tavarapyöriin ABS jarrut. Myös Loadin runkoakut ovat kehittyneet, ja nyt vakioakun koko on jo 545 Wh ja tilatessa tai lisävarusteena akun voi päivittää 725 Wh suuruiseksi.  Ja ehkä isoin juttu tälle kaudelle on Multitinker, jokaon myös varustettu Smart Systemillä ja 625 Wh akulla. Eli tämä on kompakti 20″ renkailla varustettu pitkäperäpyörä, joka sopii myös kahden lapsen kuljettamiseen.  Ja toki myös R&M Packster 70 on saatavilla, joka on erinomainen valinta lasten kuljetukseen.Joten jos ajattelet ajavasi pyörällä ensi vuonna, niin tilaa se nyt! Saat sen ajoissa kevääksi ajoon. 

Jos tieto ilmastonmuutoksesta ei aiemmin riittänyt herättämään fossiilihorroksesta, niin nykyinen maailman tilanne on tuonut esiin huolet energian ja resurssien riittävyydestä. Tätä tilannetta voi helpottaa henkilökohtaisella ja globaalilla tasolla vaihtamalla raskaammat kulkumuodot kevyempiin, kuten perhepyörään. Ihmisten ja tavaroiden liikuttamisessa (sähkö)pyörä on hämmästyttävän energiatehokas. Mikään muu kulkumuoto ei pääse lähellekään sitä arkiliikenteessä. Sen vuoksi nyt on hyvä aika hakea meiltä perhepyörä tai lapsille uudet koulumatkapyörät. Molempia on heti varastossa, kts listat alta. Etenkin kannattaa huomioida esimerkiksi Bicicapacen pyörät, ja muutama vielä vapaana oleva Riese&Mullerin koeajopyörä (Multicharger). Viimeksimainituista kannattaa kysyä tarjousta. Tai jos haluat tilata ennakkoon uusinta uutta ensikesälle, niin tästä voi laittaa myös kyselyä meille. Ja huomio! Meillä olisi varastossa muutamia sähköttömiä tavarapyöriä laatikolla tai ilman. Niiden hinnat lähtevät noin 1900€ alkaen, joten eipä maksa kuin muutaman tankkauksen verran. Nuo klassiset (sähköttömät) pyörät tuntuvat myös säilyttävän arvonsa aika hyvin, joten sanoisin että niillä saa edullisia ajokilometrejä. Kuten toki kaikilla muillakin pyörillä.  

Korona onneksi meni aikalailla ohitse jo, mutta sen jälkeen alkoi venäjän aiheuttama energiakriisi. Energian hinnat ovat jyrkässä nousussa, joten iso kiitos tavarapyörän käyttäjille. Sähköpyöräkin vie vain pieniä murto-osia siitä energiasta, mitä esimerkiksi henkilöauto vie. Toivotaan että mahdollisimman moni vaihtaa viimeistään nyt raskaammat nelipyöräiset liikennevälineet polkupyöriin, niin tämänkin energiakriisin ongelmat olisivat paljon pienemmät.  Lisäksi, kun korona-aikaan henkilöautoliikenne hiljeni, niin tuolloin Ilmatieteen laitos raportoi jopa 30-50% pienemmistä typpidioksidipäästöistä, joka oli seurausta pääosin vähentyneistä ajoneuvojen pakokaasuista. Myös katupöly oli huomattavasti vähempää keventyneen liikennekuormituksen vuoksi. Joten pyritään vähentämään autoliikennettä pysyvästi, ja lisätään pyöräilyä! Uusien sähköavusteisten mallien ansiosta se on helpompaa kuin koskaan ennen! Lastenpyöriä löytyy nyt, ja myös perhepyöriä lasten kuljettamiseen kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin. Myös työsuhdepyöräksi sopivia malleja löytyy muutama heti ajoon. Kysy lisää, koska nyt pyörät liikkuvat ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti!Lastenpyöriä löytyy nyt seuraavat pyörätFrog 40: OranssiFrog 44: Vihreä(?), punainen, spotty(k), oranssiFrog 47: Oranssi, spottyFrog 53: Electric blue, spotty, oranssi(k), Pinkki, Keltainen Tour de FranceFrog City 53: tilattavissaRockmachine Blizz 20 , Löytyy heti!! Kooltaan vastaa Frog 52/55 kokoa suunnilleen. KUbikes 20L mtb,punainenEvon Airy 20″ Metallinhohto OranssiEvon Gauzy 24″ Metallinhohto SininenFrog City 61: tilattavissaFrog 61: lila, electric blue, punainen, vihreäFrog 62: Oranssi, punainen(?), Keltainen (Tour de France)
Frog 69: punainen, liilaFrog 69 MTB: loppuRadiobikes Zuma 26,  mustaFrog 72 MTBNeon red, Neon GreenFrog 73: LoppuFrog 78: Dark greyKysy myös lasten pyöriä tämän listan ulkopuolelta. Meiltä löytyisi esimerkiksi vähän käytettyjä tai demopyörinä:  yksi nuorille sopiva kilpa-bmx (Radiobikes), 18″ renkailla oleva temppu-bmx, huippuluokan sähköavusteinen maastopyörä Orbea Rise M20, koko S ja niin edelleen. Voit kysyä myös näitä! 
Päivittelen pääosin tähän listaan varastossa olevat lastenpyörät. Nettikaupan saldoissa voi olla heittoa nyt.  
Perinteiset valmistajat kuten Workcycles ja Bakfiets pitävät mallinsa tällä kaudella pääosin samana, vain pieniä muutoksia malleissa. Mitäs sitä hyvää muuttamaan. Tämä takaa myös helpon huollettavuuden ja varaosien saatavuuden vuodesta toiseen. Riese&Müller sen sijaan tulee taas ratsastamaan kehityksen korkeimmalla aallonharjalla, ja heillä tulee ensimmäisenä käyttöön esimerkiksi Boschin uusin tekniikka. Tämä ei liene sattumaa, koska heidän tuotekehitystiiminsä ja tehtaat sijaitsevat Saksassa hyvin lähellä toisiaan. Esimerkkinä pienemmistä päivityksistä on esimerkiksi Multichargerin 750 Wh akulla varustetut mallit (esim tämän linkin Touring malli). Eli aiemmin vakioakku Multichargerissa on ollut 500Wh (lisävarusteena konfiguroitavissa 625Wh), mutta kaudelle 2022 vakioakku päivitetään 625 Wh kokoon kaikissa Multichargereissa. Ja tämän lisäksi uutena nyt 750Wh akulla varustettu malli. Jos tämä ei riitä, niin 625 Wh mallin saa yhä dual batteryllä (1125 Wh). Kuitenkin, 750Wh malleissa on myös uusi Kiox300 ajotietokone (Bosch smart system). Tuossa on hyvin paljon ominaisuuksia, joista mainittakoon myös pyörän sähköinen lukitus (ladattavissa appina. Eli kun otat kätevästi irroitettavan näytön mukaasi, niin pyörän sähköavustusta ei pysty kukaan muu ottamaan käyttöön ilman näyttöasi.  Yllä mainitut mallit ovat jo tilattavissa, ja voit kauttamme tilata myös kustom-mallit. Ja tilaus kannattaa tehdä vaikka heti, niin saat pyörän kevääksi tai kesäksi. Toimitusajat voivat olla pitkiä ensi keväänä.Koska nyt on pimeä vuodenaika, niin hieman puhetta valoista joita löytyy paremman pään varustelutasoista. Ajattelin aluksi että onkohan pyörässä pitkille ja lyhyille valoille tarvetta.. Mutta nyt käytössä olen huomannut että ne ovat erittäin hyvä lisä. Jo normaali valo on erittäin hyvä ja ei silti häikäise vastaantulijoita. Pitkiä valoja voi helposti vilkauttaa muutaman kerran esimerkiksi hämärässä kun lähestyy tiukkaa käännöstä pyörätiellä. Kun pitkällä valokeilalla valaisee koko risteyksen niin kulman ja näköesteen takaa tuleva tietää että muitakin on liikenteessä. Sama toimii myös kävelijöiden ja mahdollisten ohitettavien suhteen. Valoa voi käyttää viestintään kilikellon tai töötin sijasta. Ja toki tehokas valo on myös kiva ajaessa pimeitä teitä pitkin. Takaosan jarruvalo on myös kiva lisä, joka tuo turvallisuutta, etenkin ajoradalla ajaessa. Ja R&M jatkaa myös kärjessä ympäristön huomioon ottamisessa, ja on viimeisten vuosien aikana onnistunut vähentämään pakkausmateriaalien käyttöä ja käyttää myös kierrätysmateriaaleja tuotannossaan. Muut asiat: Liikkuvan Laatikko on ollut jo pari vuotta Riese&Müllerin virallinen tavarapyörien testikeskus, Cargo Bike Hub. Tämä tarkoittaa sitä, että pidämme enemmän R&M:n tavarafillareita koeajossa kuin koskaan ennen kukaan on Suomessa pitänyt. Koeajopyörinä löytyy yleensä Cargobike sähköavustuksella (jossain malliversiossa), kolmipyörä neljällä penkillä, sekä Workcycles Fr8 etu- ja takaistuimella ja Workcycles Gr8 yhdellä lastenistuimella, Bicicapace Justlong sekä nopea (45 km/h) rekisteröity Riese&Müllerin Load 60 HS, Load 75, ja Multicharger ovat yleensä ajettavissa, Kr8 silloin tällöin. Tern GSD:kin löytyy ajettavaksi toisinaan, mutta ei aina. Ja toki tiedämme paljon myös muista kuin tavarapyöristä. Toimitamme pyöriä tilauksesta usein asiakkaille, mutta valitettavasti ja luonnollisesti emme pysty pitämään kaikkia malleja liikkeessä koeajoa varten. Mutta tilaus siis onnistuu, ja neuvot nopeiden 45 km/h mallien rekisteröintiin saa myös meiltä, kuten myös toki nuo nopeat pyörät. Ja tämä viimeksi mainittu nopeiden pyörien luokka on jatkuvasti suositumpi. Moni ymmärtää jo, että polttomoottorikäyttöisen auton vaihtaminen sähköautoon ratkaisee vain paikallispäästöjen ja energiatehokkuuden ongelmia, mutta nopea sähköpyörä on vielä paljon enemmän. Sen energiatehokkuus on huikea jopa sähköautoon verrattuna, sillä ei ole pysäköintiongelmia, ei ongelmia lumen täyttämässä keskustassa ja se on lisäksi autoon verrattuna paljon edullisempi ylläpidettävä, kaupungissa nopeampi ja loppujen lopuksi paljon mukavampi liikkumaväline kuin auto. Toki kaikki edellä mainitut edut koskevat myös 25 km/h malleja, eli polkupyöriä, mutta monille 45 km/h on se ratkaiseva tekijä joka saa vaihtamaan auton pyörään.Meiltä löytyy toki myös klassinen Bakfiets.nl Cargobike koeajoon. Sähköavulla ja sähkövaihteilla sekä Shimanon moottorilla. Tämä on klassikkomalli, joka on viime vuosien aikana päivitetty. Se on yhä nykyään erinomainen valinta moneen käyttöön. Suosittelemme. Ja lisäksi löytyy myös kolmipyörä ilman sähköavustusta koeajoon, joka on tilauksesta saatavilla myös sähköistettynä. Ja tietysti myös Workcyclesin pyörät!!

Huomioita arkipyöristä joita hankitaan nyt myös työsuhdepyöräksi. 
Jo viime kesänä oli havaittavissa että moni hankki sähköpyörän. Mutta sen myötä meille on tullut tavallista enemmän kyselyitä saako esimerkiksi uuteen muualta hankittuun (sähkömaasto)pyörään kiinni lastenistuinta, peräkärryä tms. Ja usein on joutunut sanomaan että tuohon malliin ei valitettavasti saa. Sen vuoksi suosittelen lämpimästi että kun hankitte pyörää arkiajoon ja työmatkoihin, niin tutustukaa meidän malleihimme. Esimerkiksi R&M Multicharger on erinomainen malli arkiajoon. Siihen saa kiinni lastenistuimet, laukut ja vaikka peräkärryn. Siinä on lokarit ja hyvät valot vakiona. Eli ne tarvikkeet joita tarvitsee jokapäiväiseen ajoon, ympäri vuoden. Ja meiltä löytyy myös ns. citymaastureita, joilla ajelee hyvin arkiajot ja sen lisäksi helppoja polkuja ja hiekkateitä. Eli sellaista ajoa jota meistä useimmat ajavat. Näillä ajaa mainiosti myös ne työmatkat ja saapuu töihin reippaana ja puhtaana, tarvittaessa vaikka päiväkodin kautta ajaen. 

Ja hei, nettikauppa on nyt auki! Sivulla on yhä puutteita, ja esimerkiksi toimitushinnat saattavat olla väärin. Voit kuitenkin laittaa meille tilauksia tuota kautta. Tarkistan tilaukset ja lähetän laskun tai tarjouksen oikeilla hinnoilla. Voit vielä tuossa kohtaa tarkistaa tilauksen itse ennen lopullista tilausta. Tarviketilauksia varten on käytössä lomake (LINKKI).  Kaikkia tarvikkeita ei ole (vieläkään) ehditty siirtää nettikaupan puolelle, eikä kaikkea varmasti ikinä tuonne nettiin laitetakaan. Esimerkiksi suosittuja Clarijksen pyörälaukkuja löytyy XL ja L koossa perusväreissä kuten mustana, punaisena ja vihreänä. Lisäksi monia erikoisvärejä, kokoja ja väriyhdistelmiä löytyy. Uusimpana myös XXL kokoiset postilaukut. Myös lukkoketjuja löytyy, kuten myös Qibbel Junior 6+  junioripenkkejä.  Näistä ja muista saa lisätietoa kysymällä vaikkapa sähköpostilla tai soittamalla.  Tilatkaa mieluummin nettikaupan puolelta, lomaketta en enää tarkista kovinkaan usein. Carry Freedom Y-frame trailerit ovat juuri nyt vähissä, mutta muutama voi olla vielä. Uudempaa mallia saamme varmaan loppuvuoden aikana. 

Vapaat ja nopeasti saatavat pyörät.
Meillä on Teitä varten muutama pyörä heti valmiina ajoon, ja useampi pyörä on saatavilla melko nopealla toimitusajalla. Jos listassa ei toisin mainita, niin pyörät ovat Workcyclesin Kr8/Fr8/Gr8 -malleja.Heti (katso myös alempaa erikseen lista R&M ennakkotilauksista, joista osa on jo saapunut)

 • Bakfiets Cargobike Long, classic NN8D, musta (kiiltävä), musta laatikko, autoventtiilit. Eli suosituin koko, ja suosituin malli ennen sähköavustuksen yleistymistä. Yhä erinomainen valinta klassikkopyörää arvostavalle.  2390+30+9=2429€. Saapunut ja heti saatavilla!! Kuva alempana. 
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS NN5, (5v nexus, kiertovaihteet) Sparkle red ja maalatut lokarit, musta laatikko, rullajarrut, tehokkaampi etuvalo, 500 Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, autoventtiilit, kestävä teräksinen tavarateline. Hyvät perustason varusteet. Shimanon sähköavustus.  4199+39+30+30+199= 4497€.  Saapuu arviolta toukokuussa VARATTU: Sa-Ke
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS SS5 Di2, (5v nexus, sähkövaihteet) Musta (kiiltävä), maalatut lokarit, ruskea laatikko, levyjarrut, tehokkaampi etuvalo, 500 Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, autoventtiilit, kestävä teräksinen tavarateline. Lukituslenkki keulassa. Suosittu malli. Shimanon sähköavustus.  4569+39+30+30+199+16= 4883€. Saapunut ja heti vapaana!
 • Bakfiets Cargotrike, kolmipyörä. Penkit ja vyöt neljälle lapselle, laatikkoon saa ottaa 100 kg tavaraa. Jalkajarru takana, rullajarrut edessä. Nexus 8v. vaihteet. Tummansininen, 2585€ HETI SAATAVILLA
 • Bicicapace JustLong  STePS PRO EP8 Nexus 5v. 630Wh battery, Matt black. Cordura graphite bag, child pack, rain cover with side shields. 4990+80+450=5519€  ja mahdollinen (täysi) sadesuoja matkustajille =+275€ Saapunut kesäkuussa ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace JustLong  easy, STePS 6100, Nexus 8v. 418Wh battery, Light green. Cordura Green bag, child pack tyynyillä, rain cover without side shields. 4249+80+450=4779€  ja mahdollinen (sivuilta avoin) sadesuoja matkustajille =+229€ Saapunut ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace E-Classicona easy STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights, black. Cordura black etulaukku. Alkaen 4249€ näillä varusteilla. Lisävarusteita saatavilla esimerkiksi lastenkuljetukseen. Saapunut ja heti saatavilla sekä kokeiltavissa!
 • Bicicapace Classic, Shimano Nexus 8 Rollerbrakes+dynamo lights, Racing Green and PVC Green Bag, Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€ sis. hintaan) (+mini child pack). Hinta: 1590€ sisältäen HD tavaratelineen. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. HETI SAATAVILLA.

Nopealla (alle 1 vko) toimituksella saatavilla:

 • Workcycles Fr8, perhemallit, eli sisältävät City-etutelineen, pitkän takatelineen, jalkasuojat pinnojen edessä ja lasten etusatulan ohjaustangon ja kuskin välissä. Eli nämä ovat suosittuja esimerkiksi kahden lapsen kanssa ajellessa kun taakse lisää haluamansa istuimen.
 • Workcycles Gr8, Kaupunkipyörät, Gr8:n toivottavasti löytäisi useampi arkipyöräilijä. Kyseinen pyörä on parhaimmillaan ajettuna sellaisenaan, tai yhden lapsen kanssa. Tukeva tarakka, runko, pyörät ja muut osat kestävät lapsen lisäksi myös teinien tai vaikka tyttö- tai poikaystävän kuljettamisen, eli pyörä sopii erinomaisesti teinistä eläkeläiseen. Tai se kantaa helposti myös isot pyörälaukut ja etukorin täynnä ostoksia. Runkokiinnitteinen etuteline on sama kuin Fr8:ssa, ja se kestää myös raskaat lastit. Nämä ovat meillä vakiona aina ilman sähköistystä. Kelpaisiko klassinen musta, vai kirkkaat ja räiskyvät värit? Ja hei, nämä ovat erinomaisia työsuhdepyöriä!
  • Workcycles Gr8, Käsijarrut (rullajarrut), 3v, musta, etuteline, oletuksena ilman takatelinettä, mutta takateline (pitkä/lyhyt) löytyy lisävarusteena, auto-venttiilit, tuplajalka, valot vakiona jne. Noin 1572€ lyhyemmällä telineellä. 

Tulossa/saapunut (ei vielä varattu/myyty):
Alla olevassa taulukossa osa saapuvista Riese&Müllerin pyöristä. Varaa ennakkoon ja saat kattavan tarvikepaketin kaupan päälle! Huomio! Näitä voi muokata varusteiden osalta jonkin verran tarpeiden mukaan. Mutta voit aina tilata kauttamme myös täysin kustomoidun pyörän. Ja listalla ei ole kaikkia pyöriä, kysymällä saat tietää lisää. 

1Load 60 rohloff HSKoeajopyörä, saapunut ja kokeiltavana. Tämä vapautuu vasta kesäkuun lopussa.Frame colour: coal grey matt
Accessories cargo area: Two child seats with footwell (+kuomu/laatikon peite)
Battery: 500 Wh
Display: Nyon
Lock: Additional chain lock with bag 
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with tarpaulin
Conf: F00752_03052715071912
Hinta: 9999€  ja koeajopyörälle alennusta noin -15%. ->8499€. Ei rekisteröitynä vielä, mutta autan tarvittaessa sen suhteen. 
2Load4 60 touringKoeajopyörä, saapunut,  varattuFrame colour: tundra grey matt
Battery: 545 Wh
Display: Intuvia 100
Equipment option: GX option
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with tarpaulin
Conf: F00928_020329051015
Hinta: 7599€  (+alennus koeajopyörästä)
3Load4 60 varioSaapunee maaliskuussa kesäkuussa, VARATTU T.L.Frame colour: coal grey matt 
Accessories cargo area: Two child seats with footwell
Anti-lock braking system ABS: No ABS
Battery:
 545 Wh, 

Carrier: Carrier
Display: Kiox 300
Lock: Additional chain lock with bag
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with child cover
Conf: F00923_0105291914061813
Hinta: 8590€
4Load4 75 varioSaapunut koeajopyörä,  vapautuu 30.6.2023 MYYTYFrame colour: peanut matt
Accessories cargo area: Three child seats with footwell
Battery: 725 Wh, 545Wh
Carrier: Carrier 
Display: Kiox 300
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Conf: F00935_02042919130609
Hinta: 9599€ 9286€ (+koeajopyörästä saa alennuksen)
5————————–22Load4 75 varioSaapunee huhtikuussa Kesäkuun alussa. Tässä on ABS! ——————————————————Load 75 RohloffVapaana heti!! Esittelykäytössä ollut pyörä, muutama sata kilometriä mittarissa. Frame colour: peanut matt
Accessories cargo area:
 Two child seats

Anti-lock braking system ABS: Bosch eBike ABS 2.0
Battery: 725 Wh
Carrier: Carrier
Display: Kiox 300
Lock: Additional chain lock with bag
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Conf: F00932_020527171307031910
Hinta: 9799—————————————————————————–Frame colour: coal grey matt
Accessories cargo area: Three child seats with footwell
Battery: 500 Wh
Carrier: Carrier 
Display: Nyon
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Lock: additional chain with bag
Option: GX (nappularenkaat)
Hinta: 10590€ 8999€ Esittelykäytössä ollut pyörä
6Multicharger GT touring HSSaapunut! (14.3.)
Koeajopyörä, Vapautuu 30.6.2023
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: 51 cm (175-200 cm)
Battery: 625 Wh
Display: Purion 
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00799_1304022309180714
Hinta: 6349€ ->5595€
7Multicharger Mixte GT vario 750koeajopyörä, saapunut, vapautuu 30.6.2023
UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
Frame colour: pearl white/black matt
Frame size: 
Mixte 47 cm (160-180 cm) 
Battery:
 750 Wh

Cockpit: Kiox 300 cockpit
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: No passenger kit 
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00988_1004032307154112
Hinta: 6699€ +pyydä tarjous esittelymallista!
8Multicharger Mixte GT Family
Saapunut! Kasattu ja ajettavissa!
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: Mixte 51 cm
 (175-200 cm)
Battery:
 625 Wh
Näyttö: Intuvia 100
Front carrier: Front carrier
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00979_08050222070612
Hinta: 5390€ 
9Multicharger Mixte GT touring 750Saapunut ja heti saatavilla!
UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
MYYTY 26.6.2023 
Battery: 750 Wh
Näyttö: Intuvia 100 
Frame colour: utility grey/curry matt
Frame size: Mixte 47 cm (160-180 cm)
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00986_1004012207150612
Hinta: 6099€ 5990€ MYYTY HMJ
10Multicharger GT light, MY22MYYTYFrame colour: utility grey/black matt
Frame size: 47 cm=160-180cm,
Cockpit: No cockpit (Purion Display),
Battery: 625 Wh
Equipment option: GX option
Front carrier: Front carrier (Huomio: Curry vai musta teline?) 
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00797_110302260918170514
Hinta: MYYTY
11Multicharger GT touring 750, MY22Koeajopyörä, ajettavissa! Vapaana myyntiin! UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
VARATTU: 
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: 51 cm=175-200cm
Cockpit: 
Kiox 300 Cockpit

Battery: 750 Wh
Equipment option: GX option
Front carrier: Cargo front carrier with bag
Conf: F00844_08040122061305
Hinta: 5947,70€ ->Demopyörä nyt 5449€ !! 
12Multitinker VarioKoeajopyörä, saapunut ja ajettavissa! Täysin uusi malli!
Vapautuu 30.6.2023
Frame colour: petrol/black matt
Battery: 
625 Wh

Display: Kiox 300
Front carrier: 
Cargo front carrier
Safety bar kit: 
Safety bar kit

Conf: F00961_040102260305
Hinta: 6699€
13Multitinker touringSaapunut (8.4.2023)Frame colour:utility grey/black matt
Battery:
 625 Wh
Display: Intuvia 100
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Safety bar kit: Safety bar kit myyty, tilattavissa toki. 
Conf: F00959_1102052608161314
Hinta: Safety barilla 6220€ (ALE 5287€), Passenger kitillä 6120€ (5199€).
14Multitinker VarioMyyty(ma)Frame colour:utility grey/black matt
Battery:
 625 Wh

Display: Kiox 300
Equipment option: GX option
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00960_1102062708161514
Hinta: 6599€
15Multitinker touring
Saapunut! (14.3.)
Battery: 625 Wh 
Cargo bags: Cargo bags  
Display: Kiox 300
Equipment option: GX option
Frame colour: petrol/black matt
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00959_110406260816151214
Hinta: 6399€ (ALE 5439€)
16Multitinker VarioMyytyFrame colour: petrol/black matt
Battery: 625 Wh
Display: Kiox 300
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Safety bar kit: Safety bar kit
conf: F00960_1104062708161314
Hinta: 6690€ Passenger kitillä
Hinta: 6770€ Safety bar kitillä
17Multitinker touringKasattu ja koeajettavissaFrame colour: petrol/black matt
Battery:
 625 Wh
Cargo bags: Cargo bags
Display: Intuvia 100
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00959_1104052608161213
Hinta: 6399€ (ALE 5439€) (varustelu muokattavissa tarpeiden mukaan) 
18Packster 70 touring, MY2023koeajopyörä, saapunut, vapaana myyntiinFrame colour: urban grey matt 
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 625 Wh (DualBattery ready, eli tähän voi hankki toisen akun myöhemmin->jopa 1250Wh!)
Carrier: Carrier (for Control Technology Package), Display: Purion
Equipment upgrade: Control Technology Package=Täysjousitettu! Mukava matkustajille ja polkijalle
Weather protection: Child cover
conf: F00954_0211391018152405
Hinta: 9590€, koeajopyörä nyt 8590€ 
19Packster 70 familySaapunut ja saatavilla heti ajoon!Frame colour: chili matt
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 500 Wh
Carrier: Carrier
Comfort kit: Comfort kit,
Display: Purion
Weather protection: Child cover
Conf: F00950_0304270809060507
Hinta: 7489€ -> 6900€
20Packster 70 returnSaapunut! (14.3.)Tämä myyty, mutta vastaavia on tilattavissa, kysy!!Bosch Cargo Line Cruise (Gen4), PowerTube, 11-speed Frame colour: urban grey matt
Display: Purion
Carrier: Carrier
Accessories cargo area: Double child seat
Battery: 625 Wh
Weather protection: Child cover
Additional lock: Lock for glove compartment
R&M bike code suunnilleen: F00520_0206173527413033
Hinta: Ovh: 8424,60€,  nyt -20%=6740€.
Tehdashuollossa käynyt pyörä, uusi akku, etuhaarukka ja osa voimansiirrosta. Sama 2v takuu kuin uusilla R&M:n pyörillä. Aleprosentti -20% uuteen verrattuna!
21Transporter 65 variokoeajopyörä, saapunut, vapautuu 30.6.2023Frame colour: true white
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 500 Wh
Boards / Box: Box
Carrier: Carrier
Display: Purion
Weather protection: Child cover
Conf: F00892_0103251308040710
Hinta: 6799€, koeajopyörän alennus ->5995€
22Load 75 Rohloff, kts ylempää. 

(Workcyclesin) fillarien varustuksena, jos ei toisin mainittu, on mm:

 • 8v. Shimano nexus (premium) -takanapavaihteet
 • Käsijarrut (IM80 rullajarrut)
 • Napadynamolla toimivat LED-valot edessä ja takana (Busch&Müller)
 • Schwalbe Marathon, puhkeamattomat renkaat
 • Maalatut lokarit, tarakat ja muut (kyllä, lokarit on silti rosteria, eli ruostumatonta terästä)
 • Takapyörän lukko
 • Fr8 ja Gr8 hinnat yleensä 1200-3000€, Kr8 yleensä 2100-4000€ varusteista riippuen. Sähköavustuksesta reilu tonni lisää. 
 • Pyöriä voi vielä hieman tuunailla tarvittaessa varastosta löytyvillä osilla.

Kysy ja lähetän tarjouksen jonka perusteella voit varata pyörän maksamalla varausmaksun. Lisävarusteina Kr8:iin löytyy nyt hyvin kuomuja, laukkuja sekä peitteitä eri väreissä! Valmistajana Clarijs, eli Hollannissa käsityönä tehdyt laadukkaat varusteet.

Jos näistä ei löydy haluttua kokonaisuutta, niin laita toki meille tilaus pyörästä, jolloin saat halutessasi juuri sen värin kuin haluat, ja esimerkiksi runkoon hitsatut nimikyltit ja muut halutut tuunaukset. Ole ajoissa, jos haluat pyörän kevääksi (tilauspyörillä noin 3kk toimitusaika). 

Workcycles Kr8 on loistava pyörä arkikäyttöön riittävän suurella laatikolla ja hyvillä varusteilla.

Tämä klassikkopyörä myytiinkin jo, mutta sehän on niin nätti että pidetään kuva vielä. Cargobike Short, sparkle red, 8v, rullajarrut, valot dynamolla jne. Tilattavissa vielä kevääksi.
Riese&Müller on kehittynyt edelleen vuodelle 2023. Nykyinen neljännen sukupolven (Gen4) moottori on parempi kuin ennen ja monet muut päivitykset takaavat sen, että tämä on yhä kaikkein pisimmälle kehittynyt tavarapyörä. Kaudelle 2023 on saatavilla myös ABS jarrut! Huikean hyvät valot kuuluvat jo mukaan kaikkiin Load-malleihin, ja saatavilla on esimerkiksi sähköisesti ohjattu Rohloffin vaihteisto. Etu- ja takajousitus takaa kuskille ja matkustajille mukavuuden ja lukuisissa lisävarusteissa on paljon vaihtoehtoja: Säädettävät lastenisuimet, kuomut ja myös yrityskäyttöön soveltuva laatikko lukittavalla kannella. Kyseinen varuste on myös kuvan pyörässä, joten se soveltuu myös perhekäyttöön hyvin. Huomioi myös, että pyörät on nykyään saativilla GX-varustelulla. Se tarkoittaa esimerkiksi nappularenkaita. Olen itse ajellut yhtä tällaista mallia arkiajossa, ja tuo varustelutaso toimii yllättävän hyvin myös asfaltilla ja sen myötä sopii tietyin varauksin myös ympärivuotiseen käyttöön. Pyörä on toki varustettavissa myös nasta- tai kitkarenkailla.

Myydyt pyörät joita ei vielä siivottu kokonaan listalta pois:
Riese&Müller Multicharger GT Rohloff HS, koeajopyörä, varattavissa nyt! Vapautuu kun ensimmäinen vm 2021 Multicharger saapuu (arviolta helmikuussa2021).  Rohloff E-14 Speedhub 500/14 -vaihteisto. Eli 14 v napavaihde sähköisellä vaihtajalla yhdistettynä hihnavetoon on aikalailla parasta mitä on saatavilla. Eivätkä muutkaan osat jää jälkeen. Esimerkiksi etuvalona on Supernova M99 Mini Pro-25, eli huipputehokkaat valot jossa on lyhyet ja pitkät valot erikseen. Saman sarjan takavalossa on myös jarruvalo, joka hyvä turvallisuuslisä!. Tupla-akku tai valmius tupla akkuun. Tämän mallin hinnasta tippuu jo paljon, sillä kilometrejä on noin 1200 km. Vapautuu heti kun seuraava malli saapuu meille koeajopyöräksi. Varaa tämä itsellesi jo nyt! Huom! HS-malli on nopea 45 km/h malli, joka vaatii liikennevakuutuksen. (n. 100…200€/vuosi vakuutuksesta riippuen). 

 • R&M Packster 70,
  • Packster 70 Automatic, valkoinen, kahden lapsen penkit, lukittava varustelaatikko (/hansikaslokero), 500 Wh akku, tavarateline, Intuvia, kuomu, comfort kit. 8102,70€ Configuration code: F00522_0104353126072833
 • R&M Load 60 (löytyy jo nopeaan toimitukseen! Ja tulossa esim
  • Load 60 Rohloff Coal Grey Matt, penkit kahdelle lapselle, varustelokero (footwell), 500 Wh akku, tavarateline, Nyon-ajotietokone, Korkeat sivuseinät pressupeitteellä.
  • Bicicapace JustLongVihreä (”British racing green”) Child basket -lastenkuljetusvarustuksella, 8v. rullajarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Tarjous: n. 1599€ childpackillä jossa kuljettaa esimerkiksi kahta lasta tai tavaroita.  
 • Riese&Müller Load 75  Rohloff, Bosch New Performance CX gen 4 (85 Nm), Rohloff E-14, hihnaveto (gates), Goal grey matt, Intuvia-näyttö, kaksi lastenistuinta, 500 Wh akku, matalammat sivuseinät kuomulla. 
 • Tern GSD S10, väri Dark sage, etuteline, jalkatuet, istuinpehmikkeet, kiinnipitotangot, lastenistuimet yms löytyy heti hyllystä lisävurusteiksi. Uusi vm 2021 malli!! 10v ja ketjuvaihteet. 
 •  
 • Bakfiets Cargobike Cruiser STEPS SS8 Di2, tuunasimme teille valmiiksi pyörän huippuvarusteilla! Kirkkaan oranssi metalliväri, musta laatikko, tavarateline maalattu samaan väriin, päivitys tehokkaampaan etuvaloon, autoventtiilit, ohjausvaimennin, levyjarrut, 500 Wh akku (400 Wh vakiona) ja muuta mukavaa, kuten jäätymättömät sähkövaihteet. (saapunee pääsiäisen aikaan, Mäk.)
 • Tern GSD S10, väri School bus Yellow, etuteline, jalkatuet, istuinpehmikkeet, kiinnipitotangot, lastenistuimet yms löytyy heti hyllystä lisävurusteiksi. Uusi vm 2021 malli!! 10v ja ketjuvaihteet. 
 • Riese&Müller Packster 60 Touring, Vaalea, 60 cm pituisella leveällä laatikolla varustettu pyörä. Ketjuveto, 10 v. Varusteena laatikossa uudet vm 2020 lastenistuimet säädettävillä/kallistettavilla penkeillä. Mukana myös laatikon peite. 5099€+lastenkuljetussetti 325,90€. Valmiina heti ajoon. Kysy varusteluvaihtoehdoista tai pyydä pakettitarjousta. Supertarjous 4425€ laatikon peitteellä! Vapaana yhä! 
 • R&M MultichargerGT light, runkokoko 47 (pienempi 160-180 cm), Utility grey/Curry matt, 500 Wh akku, purion-näyttö, additional chain lock with bag, passenger kit. Pakettihinta 4980€. conf: F00568_16030108210514
 • Multicharger Mixte GT vario, 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, Utility grey/Curry matt, cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit, 5999€ tällä kokoonpanolla. 
 • Multicharger Mixte GT vario, 47 cm (pienempi 160-180cm), 625 Wh akku, Pearl white/Black matt, cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit+passenger kit (F00577_3635040323121917100806)
 •  
 • Bicicapace e-Justlong, Racing green, vihreä etulaukku (vakio) Nexus 5v – Disc + STePS E6100 + 504wh batt + combo lock + B&M lights, 4444€ (+399€ child pack takateline). Saapuu toukokuussa, jos ei tule mitään yllättävää pandemiaa. 
 • Riese&Müller Load 60 Vario Tundra grey matt, 500 Wh akku, SmartphoneHub, korkeat laidat ja pressupeite, conf: F00497_0405280712
 • Riese&Müller Load 60  Touring, Bosch New Performance CX gen 4 (85 Nm), Shimano 11v., Goal grey matt, Intuvia-näyttö, 500 Wh akku, korkeammat sivulaidat laatikon peitteellä. Lastenistuimet ja kuomu saatavilla lisävarusteena. 
 • Riese&Müller Multicharger Mixte GT light, 500 Wh, purion, pearl white/black matt, mixte 47 cm (pienempi 160-180 cm), front carrier, passenger kit. 
 • Riese&Müller Multicharger GT light, runkokoko 47 (pienempi 160-180 cm), Utility grey/Curry matt, 500 Wh akku, purion-näyttö, additional chain lock with bag. Pakettihinta 4499€. Sopii hyvin esimerkiksi työsuhdepyöräksi.  conf: F00568_160301082105
 • Riese&Müller Multicharger GT vario, runkokoko 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, purion, GX (=nappularenkaat), Utility grey/black matt, Cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit. (conf: F00570_35170502261320031107, noin 5900€ tällä kokoonpanolla)
 • Bicicapace E-Classicona ”Pro” STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights+Matt Black +cordura matt black bag =4090€+70€+29 (Cordura etulaukku+musta Cordura kuraläppä). UUSI MALLI! Bicicapacella Classic/Compact -malli on lyhyt, ja Justlong on taas rehellisesti pitkäperäpyörä. Uusi Classicona on näiden välistä, ns. midtail mittainen. Hups, tätä ei löydy vielä edes Bicicapacen nettisivulta! Bicicapacen fb-sivuilta saattaa löytyä muutamia kuvia joten kannattaa mennä sieltä katsomaan! 
 • Packster 70 Touring Urban Grey Matt, kahden lapsen penkit, lukittava varustelaatikko, 500 Wh akku, pannier rack, Purion, pressupeite,  tulossa maaliskuussa. VARATTU: M
 • Bakfiets Cargobike Classic STEPS SS8 Di2, tästä ns. eniten vastinetta rahalle. Laadukas vakiokokoonpano. Mattamusta, musta laatikko, levyjarrut, 500 Wh akku. Ja hei, emme kuitenkaan menneet ns. hinnat alkaen malliin, vaan tässä on jo hyvin laadukas Shimanon 8v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. 
 • Packster 70 Vario, punainen, Chili matt, Purion näyttö, DualBattery 1250 Wh(!), Double child seat, Child cover (kuomu), Performance Package (superhyvät valot, jarruvalot jne). Carrier Packster, conf: F00813_03062510081519. Ovh 9632,60€*. Ollut koeajokäytössä, vm2021, ajettu n. 1500 km. Huippuvarusteilla, esittely tässä blogitekstissä. Myynnissä nyt, hinta -20% ovh:sta*, eli 7690€ ja kaupan päälle talvirenkaat. Takuu vuodeksi kuuluu myös mukaan. 
 • Bicicapace E-Classic STePS E6100, Light green (erikoisväri ja maalatut vanteet!), vihreä 80L etulaukku vakiona, Shimano Nexus 8, 418Wh akku, levyjarrut, Heavy duty rear rack joka sopii erinomaisesti esimerkiksi lastenistuimen kiinnittämiseen. Hieno pyörä ja kaunis väri, 3889€ VARATTU
 • Bakfiets Cargobike Classic Long STEPS SS8 Di2, tästä ns. eniten vastinetta rahalle. Laadukas vakiokokoonpano. Punainen+ruskea laatikko, levyjarrut, 400 Wh akku. Ja hei, emme kuitenkaan menneet ns. hinnat alkaen malliin, vaan tässä on jo hyvin laadukas Shimanon 8v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. Tavarateline, joka kestää myös lastenistuimen. 4125€
 • Bakfiets Shadow STEPS EnvioloAntra blue (tumman sininen), Cargobikestä kehitetty ns. premium-malli. Shadown alumiinirunko on teräsrunkoista Cargobikeä jäykempi, mutta samalla kevyempi. Tämän rungon erityisyys ei näy päällepäin. Runkoputki on ns. spiderweb putkea, joka on poikkileikkaukseltaan kuin hämähäkin verkkoa, joka tekee siitä erittäin jäykän. Käytännössä vakauden huomaa siitä, että taitava ajaa tällä vaikka ilman käsiä (emme suosittele), joka on aika harvinaista pidemmillä tavarapyörillä. No mutta, muutakin tästä löytyy: levyjarrut ja Enviolon portaaton vaihde. Laatikko on kevennetty versio perinteisestä puulaatikosta, mutta samankokoinen kuin alkuperäinen laatikko joten samat varusteet käyvät myös tähän.  Akku 400 Wh. Hinta 4749€, +Shadow kuomu 229€. Tämä on ollut kevyessä esittelykäytössä, joten kysy tarjousta! 
 • Multicharger GT touring HS vm 2021 (45 km/h -malli) runkokoko 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, purion, Utility grey/black matt, front carrier, additional lock chain with bag.  (conf: F00572_3205012313191107) 5629€+ (Cargoteline +51,90€), ketjulukkosetti +51,90€. Ovh kaudella 2022 on alkaen 6149€. 
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, Racing Green, Cordura Graphite Bag (+75€, sis. hintaan) Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3690€, HD-teline taakse 190€, Cordura etulaukku 75€=3955€. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet.  MYYTY
 • Bakfiets Cargobike Classic/Cruiser Long STEPS MM5 Di2Mattamusta ja maalatut lokarit+ruskea laatikko, hydrauliset Maguran vannejarrut, 400 Wh akku. Sähköpyöräkäyttöön suunniteltu kestävä Shimanon 5v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. Tämä on Cruiserin valoilla, mutta varustettu kestävämmillä kahvoilla, satulalla ja vahvemmilla renkailla (cruiserissa tavallisesti nahkaiset kädensijat ja satula sekä paksut valkoiset renkaat). Kuva tuolla alempana.  Alkaen 4199€
 • Bakfiets Cargobike Cruiser STEPS SS5 Di2, tuunasimme teille valmiiksi pyörän huippuvarusteilla! Kirkkaan oranssi metalliväri, musta laatikko, tavarateline maalattu samaan väriin, päivitys tehokkaampaan etuvaloon, autoventtiilit, ohjausvaimennin, levyjarrut, 500 Wh akku (400 Wh vakiona) ja muuta mukavaa, kuten jäätymättömät sähkövaihteet. Hinta: 4756€ mainituilla lisävarusteilla. Saapunee maaliskuussa toukokuussa 2022. MYYTY JK
 • Bicicapace e-JustLong vm 2021 Punainen 5v. STEPS sähköavustuksella, E6100. Pitkällä telineellä, johon saa kiinni halutut laukut ja lastenistuimet (1-2 kpl), hydrauliset levyjarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi (tai jopa kolme) lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Alkaen 4490€+Child pack 399€. (VARATTU)
 • Bicicapace JustLong Tummansininen, 8v. Pitkällä telineellä, johon saa kiinni halutut laukut ja lastenistuimet (1-2 kpl), hydrauliset levyjarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Tässä on nyt kiinni myös Yepp:in istuinadapterit joissa kiinni sekä Junior-penkki, että kuppimallin istuin. Muutkin toki sopivat tarpeen mukaan.
 • Workcycles Fr8, käsijarrut, 8v, Ocean Blue runko ja telineet, kermanväriset renkaat, etuteline, pitkä takateline. Näillä varusteilla 1989€.
 • Workcycles Fr8käsijarrut, enviolo (portaaton vaihteisto), musta, perhemalli, etuteline, pitkä takateline, pinnasuojat takana, etusatula tarpeen mukaan. Enviolo/Nuvinci hub, rollerbrake BR-C6000 handbrakes front/rear, hub dynamo LED-lighting front/rear with standlight. Löytyy kattavasti lisävarustetta! Esimerkkihinta mainituilla varusteilla ja etusatulalla 
 • Workcycles Gr8, Käsijarrut (levyjarrut), 8v, musta, etuteline, takateline (pitkä/lyhyt), auto-venttiilit, tuplajalka, valot vakiona jne. Noin 2122€ lyhyemmällä telineellä, erinomainen esimerkiksi työsuhdepyöräksi!
 • Bicicapace JustLong   Boschin moottorilla ja 500Wh akulla, Valkoinen pyörä ja musta cordura etulaukku, child pack. 4990+80+450=5499€. Lisävarusteeksi löytyy mm. takaosan (Täysi) sadesuoja lasten suojaksi (275€) . Saapunut kesäkuussa ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, black, blue front bag,  Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3890€, HD-teline taakse 190€, =4079€. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. Mutta ilman childpackkia tähän voi laittaa ison pyörälaukun tai lastenistuimen. meni jo! 
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS SS5, (5v nexus, Di2 sähkövaihteet) Night blue (kiiltävä) ja maalatut lokarit, musta laatikko, levyjarrut, tehokkaampi etuvalo, 500Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, kestävä teräksinen tavarateline. Suosittu malli, nyt hienossa värissä! Shimanon sähköavustus.  4299+39+30+30+199= 4597€. Saapuu ehkä lokakuussa 2022. (Varattu A-K A.?)
 • Bakfiets Cargobike Long, cruiser, Steps NN5 mech, eli cruiser-malli. 5v nexus, musta (kiiltävä), musta laatikko, nahkaiset kädensijat ja satula, kermanvalkoiset renkaat, tehokkaampi etuvalo, teräksinen kestävä tavarateline, 500 Wh akku. 4349+30+30+50+199=4658€. Saapuu ehkä lokakuussa 2022.   (Varattu O.K.)
 • Bakfiets Cargobike Short, classic NN8D (8v nexus), sparkle red(!) ja maalatut lokarit sekä ruskea laatikko. Käsijarrut (rullajarrut), autoventtiilit. Eli lyhyemmällä laatikolla varustettu yksinkertainen ja toimiva pyörä. Mukaan laatikon peite, kuomujakin löytyy varastosta. Lyhyempi laatikko on etu, jos pyörän pitää mahtua pyörävarastoon. Tässä ei ole sähköjäkään, paitsi napadynamossa ja valoissa, joten on huoleton myös ulkosäilytyksessä. Aikoinaan ensimmäinen oma pyöräni oli vastaavaa kokoluokkaa, ja tämä on kyllä hyvä moneen käyttöön. 2295+39+9+59=2399€. myyty
 • Bicicapace E-Classicona ”Pro” STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights+Light blue+sininen etulaukku+mini running boards =4090€+134€. UUSI MALLI! Bicicapacella Classic/Compact -malli on lyhyt, ja Justlong on taas rehellisesti pitkäperäpyörä. Uusi Classicona on näiden välistä, ns. midtail mittainen. Eli kultainen keskitie. 🙂 myyty
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, Coral red, green front bag,  Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3890€, HD-teline taakse 190€, =4079€. Eli tämä sopii hintansa puolesta lähes kaikkiin työsuhdepyöräsopimuksiin. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. Mutta ilman childpackia tähän voi laittaa ison pyörälaukun tai lastenistuimen. Saapunut ja koeajettavissa!

Mikä perhepyörä sopisi meidän käyttöön?

Mikä tavarapyörämalli olisi paras meidän perheelle? Pelkästään Riese&Müllerilla on viisi eri mallia, joista on lisäksi eri runkomalleja, pituuksia ja kokoja. Lisäksi lastenkuljetusvarusteita on monia eri vaihtoehtoja, joten ensimmäistä perhepyörää hankkivilla onkin usein monia kysymyksiä. Näistä vaihtoehdoista on nyt tehty hyvä esittelyvideo, joka kannattaa katsoa kun miettii pyörän hankintaa: 

Video esittelee hyvin eri vaihtoehtoja. Etenkin uusi Multitinker on näistä uusimpia, joka vastaa hyvin pitkäperäpyörien viime vuosina kasvaneeseen kysyntään. Moni miettiikin sitä, että kumpi olisi parempi, laatikollinen pyörä vai pitkäperäpyörä? Jos lapsi tai lapset ovat vielä hyvin pieniä, niin laatikollisella pyörällä on selviä etuja. Sen laatikossaon helppoa ja turvallista kuljettaa hyvinkin pientä lasta. Laatikon sisään saa erityylisiä turvakaukaloita. Moni käyttää autokäyttöön tarkoitettua turvakaukaloa, tai sitten vauvan tai taaperon istuintukea. Myös kaukalovaiheen jälkeen laatikolla on etunsa pienten lasten kuljetuksessa. Moni pieni lapsi nukahtaa herkästi, ja laatikon sisällä on hyvä ottaa torkut. Joissain malleissa, kuten Packster 70:ssä, penkki on helppo kallistaa nukkuma-asentoon vaikka kesken lapsen unien. Tai kun matka pysähtyy, niin pidempien laatikoiden pohjalla voi hyvin ottaa torkut myös ihan makuullaan. Ja laatikoiden päällä on usein ikkunallinen kuomu tai laatikon peite, jotka tarjoavat hyvää sääsuojaa sateelta, auringolta tai viimalta. Laatikolliset mallit ovatkin yleensä paras vaihtoehto etenkin pienille lapsille.

Mutta kun lapset kasvavat, niin moni kallistuu pitkäperäpyörän puoleen. Siinä lapset matkustavat tilavalla takatelineellä, johon mahtuu mallista ja lapsen koosta riippuen yksi tai kaksi lasta. Tavaraakin saa kyytiin pyörälaukkuihin, tavaratelineen kylkiin tai telineen päälle kiinnitettynä. Mutta tavaroiden kiinnittäminen usein vaatii hieman enemmän mietintää kuin laatikollisessa pyörässä, jossa yleensä riittää että tavarat vain laitetaan laatikon sisään.

Mutta kun mietit vaihtoehtoja, niin kannattaa suhtautua rennosti, sillä vaihtoehtoja on monia. Joidenkin mielestä nykyään jopa liian monia. Jokainen pyörä on kuitenkin hyvällä tapaa kompromissi. Jos sinulla on monta lasta, niin pyöränkin on oltava riittävän iso. Ei välttämättä ole yhtä mallia, joka olisi täydellinen jokaisella hetkellä. Ehkä voit hankkia alkuun pienemmällä laatikolla varustetun mallin, johon mahtuu hyvin yksi lapsi. Jos myöhemmin tarvitaan lisää tilaa, niin pyörän voi päivittää isompaan. Tai vastaavasti myöhemmin, kun lapset alkavat kulkea itsenäisesti yhä enemmän, voit kenties hankkia pyörämallin, jolla hoidat hyvin arkiset ajosi mutta jonka kyytiin saat tarvittaessa isonkin lapsen silloin tällöin. Tarpeet muuttuvat vuosien kuluessa, ja pyöriä voi vaihtaa tarpeen mukaan.

Kevätpäivitys

Hyvää alkanutta kevättä! Muutaman päivän päästä on jo huhtikuu, joka tietää yleensä kiireisimmän sesongin alkua. Muutaman poikkeusvuoden jälkeen meillä on tällä hetkellä pyöriä hyvin saatavilla heti, tai kohtuullisilla toimitusajoilla. Nyt on myös viimeiset hetket käyttää mahdollisuus maaliskuun kevätalennuksiin. Ohessa esimerkkejä:

Multitinker

Blogiteksti ja valmistajan sivu

Multitinkeriä löytyy heti. Esimerkiksi Petroolin värisenä ja mustana, sekä Vario että Touring -mallit. Vario portaattomalla Enviolon vaihteella ja Touring ketjuvedolla. Löytyy myös Passenger kit ja Safety bar kit heti hyllystä. Näihin löytyy myös lastenistuimet ja muut tarvikkeet.

Packster 70

Blogiteksti ja valmistajan sivu

Packster 70 on erinomainen valinta esimerkiksi perheen kuljetuksiin. Tätä löytyy varastosta heti punainen Family -malli, joka on täysin varusteltu pakettiratkaisu kohtuuhinnalla. Lisäksi löytyy heti mustana/tumman harmaana noin 900 km ajettu ja tehdaskunnostettu pyörä -20% alennuksella. Täysi takuu, uusi akku ja muuta osaa.

Load 60 (&75)

Loadia löytyy heti esimerkiksi noin 3000 km ajettu HS malli, eli mopoksi rekisteröity tavarapyörä. Tuosta saat hyvään hintaan tavallista pyörää nopeamman vaihtoehdon esimerkiksi pidempiin työmatkoihin ja arkiajoon.

Load 60 löytyy heti esimerkiksi nopeana HS-mallina. Näitä on myös tulossa ennakkotilauksina lisää kevää edetessä. Varaa omasi tai hae heti ajoon!

Multicharger

Riese&Müllerin Multichargeria löytyy heti sekä Vario, Touring, Light että nopeana HS mallina. Matalalla Mixte-rungolla tai korkeammalla rungolla kuten allaolevassa kuvassa. Runkokokoja 47 ja 51 cm. Tähän saa yhden tai kaksi lasta takatelineelle jonka kantavuus on 65 kg. Lastenistuimet ja lisävarusteet löytyy myös heti.

Multicharger korkammalla rungolla ja ilman laukkuja, pinnasuojia, Safety bar kittiä tai Passenger kittiä. Eteen saa myös laukun tai isomman Cargo-telineen.
www.liikkuvalaatikko.fi

Cargobike ja trike

Klassista Cargobikeä löytyy heti ilman sähköjä pidempi malli, ja vastaava sähköllä saapuu lähipäivinä. Molemmat vapaana heti myyntiin.

Cargobike Long, sähköllä tai ilman. Lisävarusteet löytyy myös!
Isolla laatikolla varustettu Trike löytyy myös heti ajoon, ja hyvällä kevättarjouksella! Noin 2500€.

e-Classicona

Bicicapacen keskipitää e-Classiconaa löytyy heti, myös kuvankaltataisena kokoonpanona sinisellä rungolla ja maalatuilla vanteilla. Kyseinen kevyessä koeajokäytössä ollut pyörä on myös tarjouksessa nyt. Löytyy myös uusi mustana. Classicona on pidennetyllä rungolla varustettu keskipitkä pitkäperäpyörä. Löytyy myös lyhyempi Classic-malli, johon saa myös Heavy Duty takatelineen. Se sopii hyvin yhden lapsen kuljettamiseen. Tai jos lapsi on paljon kyydissä tai isompi, niin e-Classicona tarjoaa lisätilaa ja vakautta pidemmällä akselivälillä.

e-Classicona, Bicicapace.

Justlong

Justlong on Bicicapacen pisin malli, johon mahtuu kaksi lasta väljästi taakse. Bicicapacen pyörien uniikki ominaisuus on iso 80L etulaukku, jonne mahtuu reput, kassit ja kypärät säältä suojaan. Noin hyvää ja tilavaa etulaukkuratkaisua eivät muut tarjoa! Kuten kuvassa, taakse saa myös sääsuojan lapsille.

Workcycles

Workcyclesin pyöriä pyrimme pitäämään varastossa Fr8 ja Gr8 malleissa. Ensin mainittu on näistä kahdesta hieman isompi, johon mahtuu hyvin etusatula, kuten allaolevassa kuvassa. Sen avulla pyörällä voi hyvin kuljettaa kahta lasta. Toinen polkijan edessä ja toinen takana. Gr8 on pyöristä hieman pienempi ja kevyempi. Se sopii hyvin arkiajoon yhden lapsen kanssa tai ilman. Erinomaisia ja kestäviä kaupunkipyöriä!

Workcycles Fr8

Transporter

R&M:n Transporter 65 löytyy heti koeajoon! Ja on tilattavissa kohtuullisella toimitusajalla.

Riese&Müller Transporter 65