Riese&Müllerin mallivuosi 2024, kommentit tulevalle vuodelle ja kommentit ennakkotilauksesta

Voitte tilata meiltä minkä tahansa R&M:n pyörän, mutta jotta saatte pyöriä nopeasti ja hyvillä valmiilla kokoonpanoilla, niin tilasimme jälleen parisenkymmentä pyörää ennakkoon vuodelle 2024. Tuo on valikoima pyöriä, jotka olemme todenneet hyviksi ja suosituiksi kokoonpanoiksi. Seuraavaksi huomioita ja kommentteja eri malleista ja varusteista, eli mitä valitsimme ja miksi:

Load ja Load4

Kannattaa huomioida, että Load (ilman nelosta!) käyttää nykyisin laajimmalle levinnyttä järjestelmää, eli Bosch eBike system2:sta, kun taas Load4 on varustettu uusimmalla Bosch Smart System järjestelmällä. Molemmat ovat hyviä, mutta Smart System on uusinta uutta, ja siinä on monipuoliset päivitysmahdollisuudet tulevaisuudessa. Smart system saapui uutena kaudelle 2023, ja päivityksien  myötä siihen tuli kauden aikana mm. mäkiavustin (Hill hold function), joka tekee sen, että jos käyttää talustusavustusta ja pysähtyy ylämäessä, niin moottori estää pyörää valumasta taaksepäin. Kuulostaa sinänsä triviaalilta ja se toimii huomaamattomasti, mutta on avuksi jos pyörässä on raskas lasti. Monia vastaavia päivityksiä saatiin Smart Systemin myötä. Smart systemin isoimmat tekniset muutokset ovat uusi Bosch ABS 2.0, jonka myötä tavarapyöriin saatiin lukkiutumattomat jarrut. Tämä on nyt Boschin toisen sukupolven järjestelmä, joten sen tekniikka toimii jo erittäin hyvin. Tavarapyöriin sen lisähinta on noin 400-500€. Valitsin sen mukaan aika moneen tämän kauden pyörään, koska tuo lisähinta on aika pieni, jos sillä voi estää yhdenkin kaatumisen tai onnettomuuden. Lisähinta ei kuitenkaan muodostu pelkästään jarruista, sillä Load4 pyörät ABS jarruilla varustetaan lisäksi uusimmalla ja vahvemmalla etuhaarukalla jossa on paksummat liukuputket. Jo tuon arvo lienee parin sadan paikkeilla, joten Loadissa näkisin että ABS tuo lisähintaa vain parisataa.

Toinen isompi tekninen muutos Smart Systemissä on uudet akkukennot, ja niiden myötä uudet Smart system sarjan laturit. Päivityksen myötä akkuihin saatiin lisää kapasiteettia (500Wh->545Wh +sen lisäksi uusi 725Wh runko-akku). Eli perus Loadissa on saatavilla 500Wh tai 1000Wh akkukapasiteettia, ja uudessa Load4:ssa 725Wh tai 1450Wh (DualBattery). Sanoisin, että näissä 725Wh on se yleisin ja ns. kultainen keskitie. 1450Wh on erittäin paljon kapasiteettia, ja mahdollistaa jopa satojen kilometrien ajomatkat. Jos taloudessa on ennestään Bosch eBike system2:lla varustettuja pyöriä, latureita ja akkuja, niin silloin perus Load on hyvä ja hieman edullisempi valinta. Mutta jos rajoituksia ei ole, niin Load4 ja ABS kannattaa ottaa harkintaan. Se on aikalailla parhaita (tai paras) tavarapyörä.

ABS jarrut saa nyt useimpiin R&M:n ja Boschin Smart systemillä varustettuihin pyöriin

Pidemmän Load75:n varustelussa kannatta huomata se, että alakotelon (footwell) saa varustelussa mukaan vain jos ottaa kolme lastenistuinta varusteluun mukaan. Jos lapsia on vain yksi tai kaksi, ja haluaa alakotelon, niin pystyn sen sinne muokkaamaan tarvittaessa. Toki jos haluaa kavereille tilaa, niin sitten voi ottaa suoraan kolme penkkiä. Sivulaidoista lasten kanssa suosin yleensä korkeita laitoja Load60:n kanssa, mutta Load75:n laatikkoon kulkemisen vuoksi siinä on yleensä kuomun kanssa matalat laidat, jos tarpeen, niin korkeita laitoja saa lisävarusteena 1-2 kpl.

Valitsin näihin mukaan myös helppolukuisen Kiox 300 näytön. Osin sen vuoksi, että Kioxin näytön telakkaan saa nykyään Smartphone Gripin, johon saa kännykän kiinni. Kännykkää voi käyttää vaikka navigointiin, mutta Gripissä on langaton latausmahdollisuus, jos kännykkäsi tukee tuota toimintoa. Tuon lisävarusteen hinta on noin 50€. Yhteen pyörään valitsin mukaan uusimman Kiox 500 näytön, se on sama kuin 300, mutta isommalla näytöllä ja äänimerkillä varustettu. Äänimerkistä voi olla apua reittiopasta käyttäessä.

Loadeihin valitsin myös yleensä tavaratelineen mukaan. Se on kätevä, jos tarvitsee lisätilaa lapsille laatikkoon. Ja pyörää siirrellessä tavarateline toimiin myös kahvana.

Packster2 70

Packster2 70 on päivitetty, ja jälleen 2-viittaa siihen, että mallissa on uusin Bosch Smart system. Toistaiseksi myös system2 säilyy mallistossa, mutta arvelen sen poistuvan jossain vaiheessa. System2:lla varustettuja pyöriä minulla olisi varastossa nyt kaksi, toinen täysjousituksella, ja toinen ilman. Molemmat hyvässä tarjouksessa vuoden 2023 malleina. Mitä uutta Packsterissä on Smart systemin lisäksi? No, absoluuttisen massiivinen mahdollisuus tupla-akkuihin, 2x750Wh powertube tarjoaa jopa 1500 Wh akkukapasiteetin! Mitä tämä tarkoittaa? Suhteutetaan sitä siihen, että noin 10v sitten kun toin ensimmäiset huippuvarustellut R&M:n pyörät Suomeen, niin niissä oli 300Wh akku. Sitten se päivittyi tulevina vuosina 400Wh, 500 Wh jne. 300Wh akuilla pärjäiltiin silloin, mutta kukaan ei 10v sitten varmaan edes unelmoinut 1500Wh akustosta. Teoriassa ja Boschin toimintasäteen arvionnissa tuo tarkoittaa jopa yli 300 km ajomatkoja pienellä avustuksella, ja Turbomoodilla veikkaisin että riittää liki 150 km ajomatkoihin tavarapyörällä. Eli tällä pitäisi kiertää vaikka Ahvenanmaa helposti ilman välilatauksia. Tai ehkä jopa kaksi kierrosta?


Ja kuten jo viimekaudella uutena, niin tähän saa nykyään myös täysjousituksen. Loadista poiketen se on Packsterissä lisävaruste, joka sisältää myös tason noston jarruihin ja valoihin. Eli parhaaseen luokkaan. R&M pyrkii panostamaan jatkuvasti ympäristöasioihin, ja esimerkiksi Packsterissä etuosan laatikko, penkin yms on joko valmistuttu ”päästövapaasti” tai sitten tehty 100% kierrätysmateriaaleista. Ja hei, ABS jarrut saa nykyään myös Packsteriin.

Transporter2 (65 ja 85)

Tämä malli on jotenkin jäänyt Loadin ja Packsterin varjoon, mutta aivan turhaan. Transporter tarjoaa hyvin ominaisuudet hieman edellämainittuja edullisemmassa paketissa. Transporter on myös saanut Smart system päivityksen, ja sen myötä pienin akku on kasvanut 545Wh kokoiseksi. Se on jo oikein hyvä moneen käyttöön, ja jos se ei riitä, niin 725Wh ja 1450 Wh DualBattery vaihtoehdot löytyvät lisävarusteista. Jos perheestä löytyy lemmikkieläimiä, niin tähän malliin saa myös DogKitin, eli lemmikille pehmusteen, ja kiinnityspisteen laatikkoon. Lemmikkien ja lasten kulkemista helpottaa se, että laatikon kyljessä on saranoitu ovi. Joten lapsia tai kuraisia lemmikkejä ei tarvitse nostella kyytiin, koska voivat kulkea aivan itse. Ja hei, vielä löytyy tarjouksessa myös System2:lla varustettu vm2023 malli, kysy hyvää tarjousta! Tämä on hyvä pyörä moneen käyttöön!

Transporter 85 on puolestaan R&M:n isoin tavarapyörä. Sen etuosan taso on massiivinen, ja siihen saa erityyppisiä laatikoita. Toistaiseksi tähän on vain tavarankuljetukseen sopivia varusteita, ei siis lastenkuljetusmallia. Tämä sopiikin erityisesti yritysten kuljetustarpeisiin. Laatikon kyljessä on paljon mainostilaa.

Multicharger ja Multicharger Mixte

Kaikki kauden Multichargerit on varustettu uusimmalla Smart Systemillä. Kaikissa on myös iso 750Wh akku Family-malleja lukuunottamatta. Viimeksi mainittu on edullinen pakettitarjous lastenkuljetusvarustuksella ja 625Wh akulla. Multichargeriinkin saa nyt ABS jarrut lisävarusteena ja muuta mukavaa. Varusteet ovat pysyneet pääosin samana, mutta uudet kauden 2024 laukut on tehty paremmasta ja vahvemmasta materiaalista, joten ne ovat nyt pitkälti vedenpitävät. Eli hinta nousi hieman, mutta ominaisuudet paranivat. Kannattaa myös huomioida, että paremmin varustelluissa Multichargereissa on jo premium-ominaisuuksia, kuten pitkät ja lyhyet ajovalot. Parhaiten varustelluissa myös jarruvalot. Lisäksi, Automatic –varustetaso sisältää automaattivaihteet. Niiden käyttömukavuus on huippuluokkaa, ja sähköisen vaihteen vaihdon ansiosta ei ole myöskään jäätyviä vaijereita vaihteessa. Touring- ja Family-mallia lukuunottamatta Multichargereissa on hihnaveto. Helppohuoltoinen ja hiljainen.

Runkoja on neljä, eli kaksi kokoa ja kaksi mallia. 47 cm on pienempi kuin 51 cm koko, ja Mixte on läpiastuttava unisex-malli. Boomerit sanoisivat naisten malli, mutta matala runko on kyllä kätevämpi myös miehille, jos kyydissä on lapsia. Jos lapset heiluu ja huojuu istuimissaan, niin matalan rungon ylitse on helpompi nostaa jalka kuin korkean rungon ylitse. Keskimääräiselle suomalaisvanhemman pituudelle suosituin koko/malli on ollut isompi Mixte, eli 51 cm läpiastuttava runko. Toiseksi suosituin pieni mixte ja sen jälkeen korkeammalla runkoputkella varustetut pyörät.

Multitinker

Multitinker tuli uutena kaudella 2023, ja on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan. Sen takaosa on aavistuksen pidempi kuin Multichargerissa. Joten jos matkustajia on kyydissä kaksi ja haluaa pitkäperäpyörän, niin silloin tämä on vahva suosikki R&M:n valikoimasta. Koska malli tuli uutena kaudelle 2023, niin tälle kaudelle ainoa uudistus on laukkujen parempi materiaali.

RX connect ja Connect module sekä eBike Alarm

Kaikessa hiljaisuudessa R&M on nyt lisännyt RX-ominaisuuden myös Suomeen toimitettaville pyörille. Eli jos valitset lisävarustelistalta RX-ominaisuuden, niin saat pyörään paikannuksen, seurannan, hälytyksen ja muita turva-ominaisuuksia. Pyörän moottorin avustuksen lukitus onnistuu myös. Saksassa ja muutamassa muussa maassa on myös erillinen pyörän takaisinnoutopalvelu, mutta se ei ole toistaiseksi käytössä Suomessa. Vastaavan paikannustoiminnon voin asentaa myös jälkikäteen noin 200€ hinnalla Smart systemillä varustettuihin pyöriin. Maksuun sisältyy ensimmäinen vuosi palvelun käyttöä ilman kuluja, ja sen jälkeen vuosimaksu on noin 30€ luokkaa.  

Tavarapyöriä onneksi katoaa Suomessa vain hyvin harvoin, mutta sanoisin että jatkossa niitä katoaa entistä vähemmän. Ja mikä tärkeintä, pyörävarkaiden kiinnijäämisen riski nousee paljon uuden tekniikan myötä. Eli tavallaan tämä tekniikka suojaa myös useampia pyöriä, kuin mihin se on asennettu. Jos pyörävoro vie kymmenen pyörää, ja yhdessä on tämä tekniikka niin voi olla, että kaikki saadaan palautettua omistajilleen. Tarvittaessa käytössä meillä Liikkuavassa Laatikossa on myös muita palveluja tämän suhteen. Nimitarrojen lisäksi voimme halutessa esimerkiksi kaivertaa akkuun omistajan tai yrityksen nimen ja puhelinnumeron.

Vanha etusivu arkistoon:

Päivitin etusivun uuteen formaattiin, koska vanha sivu jo rönsyili hieman. Mutta tässä se siis talteen, jos joku haluaa vielä sieltä jotain infoa. HUOMIO: TIETO EI OLE ENÄÄ AJANTASALLA!

2023 ja elokuu (TÄTÄ EI ENÄÄ PÄIVITETÄ!)

19.6.2023 Tällainen klassikkopyörä on heti vapaana sähköillä tai ilman! Cargobike Long, 8v, rullajarrut, valot dynamolla jne. Tai olisiko jokin muu väri? Tilattavissa jopa kymmenessä eri vakiovärissä! Sähköversio hieman eri varustuksella.

20.9.2023

Syksy saapui, ja kohta saapuu myös ensimmäiset uudet kauden 2024 pyörät. Nyt onkin erinomainen aika pyytää tarjousta varastossa olevista kauden 2023 pyöristä. Niitä ei enää ole montaa, mutta niistä kannattaa kysyä! Kaikkiin ei ole päivitetty nettiin näkyviin tarjoushintaa. Kannattaa huomata esimerkiksi Transporter 65 vario joka päivitetään kohta smart systemillä varustettuun vastaavaan pyörään. Sama koskee myös muutamaa muuta pyörää, kuten yhtä huippuvarusteltua R&M Load 75:a. Listalla on myös muutama rekisteröitävä (nopea 45 km/h) pyörä, jotka ovat koeajo/esittelymalleja. Ja hei, varastossa on myös hyviä sähköttömiä tavarapyöriä, joista voi löytyä todella hyviä löytöjä. Kysy tarjousta! Koitan lähiaikoina päivittää sivuille ennakkoon tilatut saapuvat pyörät. 

Huomaa myös, että vielä  on vapaana muutama vm 2023 koeajopyörä jotka ovat nyt vapautuneet myyntiin, joten pyydä tarjousta tai poikkea kokeilemaan. Jos taas haluat uusinta uutta ensi kaudelle, niin voit laittaa jo nyt pyörää tilaukseen meidän kauttamme. Mainittakoon nyt ainakin odotettu Load4 Rohloff ja HS -versioina, sekä tupla-akuilla. Aiemmin nuo olivat saatavilla vain Load3 malliin, joten nyt saat vaikka nopean 45 km/h mallin Rohloffin vaihteilla ja ABS jarruilla sekä todella pitkällä toimintasäteellä. Ensikaudelle joihinkin malleihin saattaapi tulla saataville jopa 1500 Wh akusto. 

Muistuttaisin myös, että meiltä on vapautunut koeajopyöriä vapaaseen myyntiin!! Sieltä löytyy vielä esimerkiksi R&M Packster 70 täysjousitettuna ja hyvillä varusteilla, kuten myös R&M Load4 75 vario, R&M Transporter65. Tarpeen mukaan myös R&M Load 60 Rohloff HS rekisteröitynä. Ja saattaapi olla jokin muukin vielä. Kuten Cargotrike ilman sähköjä. Ja muutama käytetty pyöräkin olisi. Lastenpyöriäkin olisi esimerkiksi kilpailukäyttöönkin sopiva Radiobike Cobalt Expert 20″ renkailla ja 19,5″ rungolla (sininen) 250€/kpl (hyvä ja kevyt pyörä myös muuhun käyttöön ja pumptrakille!). tai GT Performer 18″ bmx temppuiluun 220€. Ja taitaapa tuolta löytyä myös muutama testipyörä. Näitä ei ole ehdittyä lisäillä nettikaupan puolelle, kuten ei paljoa muutakaan. Joten kysy vain mitä löytyy!

Kauden 2023 pyöriä on jo saapunut sekä esittelyyn, että myyntiin. Eli jos haluat olla ensimmäisten joukossa ajamassa uusilla kauden 2023 malleilla tai samana pysyneillä suosikkimalleilla, niin nyt kannattaa olla yhteydessä. Esimerkiksi Riese&Müllerin Loadista tulee neljäs malli nykyisen kolmosmallin rinnalle. Neljäs malli Loadiin tuo mukanaan myös tähän pyörään Boschin Smart Systemin ja ensimmäistä kertaa tavarapyöriin ABS jarrut. Myös Loadin runkoakut ovat kehittyneet, ja nyt vakioakun koko on jo 545 Wh ja tilatessa tai lisävarusteena akun voi päivittää 725 Wh suuruiseksi.  Ja ehkä isoin juttu tälle kaudelle on Multitinker, jokaon myös varustettu Smart Systemillä ja 625 Wh akulla. Eli tämä on kompakti 20″ renkailla varustettu pitkäperäpyörä, joka sopii myös kahden lapsen kuljettamiseen.  Ja toki myös R&M Packster 70 on saatavilla, joka on erinomainen valinta lasten kuljetukseen.Joten jos ajattelet ajavasi pyörällä ensi vuonna, niin tilaa se nyt! Saat sen ajoissa kevääksi ajoon. 

Jos tieto ilmastonmuutoksesta ei aiemmin riittänyt herättämään fossiilihorroksesta, niin nykyinen maailman tilanne on tuonut esiin huolet energian ja resurssien riittävyydestä. Tätä tilannetta voi helpottaa henkilökohtaisella ja globaalilla tasolla vaihtamalla raskaammat kulkumuodot kevyempiin, kuten perhepyörään. Ihmisten ja tavaroiden liikuttamisessa (sähkö)pyörä on hämmästyttävän energiatehokas. Mikään muu kulkumuoto ei pääse lähellekään sitä arkiliikenteessä. Sen vuoksi nyt on hyvä aika hakea meiltä perhepyörä tai lapsille uudet koulumatkapyörät. Molempia on heti varastossa, kts listat alta. Etenkin kannattaa huomioida esimerkiksi Bicicapacen pyörät, ja muutama vielä vapaana oleva Riese&Mullerin koeajopyörä (Multicharger). Viimeksimainituista kannattaa kysyä tarjousta. Tai jos haluat tilata ennakkoon uusinta uutta ensikesälle, niin tästä voi laittaa myös kyselyä meille. Ja huomio! Meillä olisi varastossa muutamia sähköttömiä tavarapyöriä laatikolla tai ilman. Niiden hinnat lähtevät noin 1900€ alkaen, joten eipä maksa kuin muutaman tankkauksen verran. Nuo klassiset (sähköttömät) pyörät tuntuvat myös säilyttävän arvonsa aika hyvin, joten sanoisin että niillä saa edullisia ajokilometrejä. Kuten toki kaikilla muillakin pyörillä.  

Korona onneksi meni aikalailla ohitse jo, mutta sen jälkeen alkoi venäjän aiheuttama energiakriisi. Energian hinnat ovat jyrkässä nousussa, joten iso kiitos tavarapyörän käyttäjille. Sähköpyöräkin vie vain pieniä murto-osia siitä energiasta, mitä esimerkiksi henkilöauto vie. Toivotaan että mahdollisimman moni vaihtaa viimeistään nyt raskaammat nelipyöräiset liikennevälineet polkupyöriin, niin tämänkin energiakriisin ongelmat olisivat paljon pienemmät.  Lisäksi, kun korona-aikaan henkilöautoliikenne hiljeni, niin tuolloin Ilmatieteen laitos raportoi jopa 30-50% pienemmistä typpidioksidipäästöistä, joka oli seurausta pääosin vähentyneistä ajoneuvojen pakokaasuista. Myös katupöly oli huomattavasti vähempää keventyneen liikennekuormituksen vuoksi. Joten pyritään vähentämään autoliikennettä pysyvästi, ja lisätään pyöräilyä! Uusien sähköavusteisten mallien ansiosta se on helpompaa kuin koskaan ennen! Lastenpyöriä löytyy nyt, ja myös perhepyöriä lasten kuljettamiseen kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin. Myös työsuhdepyöräksi sopivia malleja löytyy muutama heti ajoon. Kysy lisää, koska nyt pyörät liikkuvat ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti!Lastenpyöriä löytyy nyt seuraavat pyörätFrog 40: OranssiFrog 44: Vihreä(?), punainen, spotty(k), oranssiFrog 47: Oranssi, spottyFrog 53: Electric blue, spotty, oranssi(k), Pinkki, Keltainen Tour de FranceFrog City 53: tilattavissaRockmachine Blizz 20 , Löytyy heti!! Kooltaan vastaa Frog 52/55 kokoa suunnilleen. KUbikes 20L mtb,punainenEvon Airy 20″ Metallinhohto OranssiEvon Gauzy 24″ Metallinhohto SininenFrog City 61: tilattavissaFrog 61: lila, electric blue, punainen, vihreäFrog 62: Oranssi, punainen(?), Keltainen (Tour de France)
Frog 69: punainen, liilaFrog 69 MTB: loppuRadiobikes Zuma 26,  mustaFrog 72 MTBNeon red, Neon GreenFrog 73: LoppuFrog 78: Dark greyKysy myös lasten pyöriä tämän listan ulkopuolelta. Meiltä löytyisi esimerkiksi vähän käytettyjä tai demopyörinä:  yksi nuorille sopiva kilpa-bmx (Radiobikes), 18″ renkailla oleva temppu-bmx, huippuluokan sähköavusteinen maastopyörä Orbea Rise M20, koko S ja niin edelleen. Voit kysyä myös näitä! 
Päivittelen pääosin tähän listaan varastossa olevat lastenpyörät. Nettikaupan saldoissa voi olla heittoa nyt.  
Perinteiset valmistajat kuten Workcycles ja Bakfiets pitävät mallinsa tällä kaudella pääosin samana, vain pieniä muutoksia malleissa. Mitäs sitä hyvää muuttamaan. Tämä takaa myös helpon huollettavuuden ja varaosien saatavuuden vuodesta toiseen. Riese&Müller sen sijaan tulee taas ratsastamaan kehityksen korkeimmalla aallonharjalla, ja heillä tulee ensimmäisenä käyttöön esimerkiksi Boschin uusin tekniikka. Tämä ei liene sattumaa, koska heidän tuotekehitystiiminsä ja tehtaat sijaitsevat Saksassa hyvin lähellä toisiaan. Esimerkkinä pienemmistä päivityksistä on esimerkiksi Multichargerin 750 Wh akulla varustetut mallit (esim tämän linkin Touring malli). Eli aiemmin vakioakku Multichargerissa on ollut 500Wh (lisävarusteena konfiguroitavissa 625Wh), mutta kaudelle 2022 vakioakku päivitetään 625 Wh kokoon kaikissa Multichargereissa. Ja tämän lisäksi uutena nyt 750Wh akulla varustettu malli. Jos tämä ei riitä, niin 625 Wh mallin saa yhä dual batteryllä (1125 Wh). Kuitenkin, 750Wh malleissa on myös uusi Kiox300 ajotietokone (Bosch smart system). Tuossa on hyvin paljon ominaisuuksia, joista mainittakoon myös pyörän sähköinen lukitus (ladattavissa appina. Eli kun otat kätevästi irroitettavan näytön mukaasi, niin pyörän sähköavustusta ei pysty kukaan muu ottamaan käyttöön ilman näyttöasi.  Yllä mainitut mallit ovat jo tilattavissa, ja voit kauttamme tilata myös kustom-mallit. Ja tilaus kannattaa tehdä vaikka heti, niin saat pyörän kevääksi tai kesäksi. Toimitusajat voivat olla pitkiä ensi keväänä.Koska nyt on pimeä vuodenaika, niin hieman puhetta valoista joita löytyy paremman pään varustelutasoista. Ajattelin aluksi että onkohan pyörässä pitkille ja lyhyille valoille tarvetta.. Mutta nyt käytössä olen huomannut että ne ovat erittäin hyvä lisä. Jo normaali valo on erittäin hyvä ja ei silti häikäise vastaantulijoita. Pitkiä valoja voi helposti vilkauttaa muutaman kerran esimerkiksi hämärässä kun lähestyy tiukkaa käännöstä pyörätiellä. Kun pitkällä valokeilalla valaisee koko risteyksen niin kulman ja näköesteen takaa tuleva tietää että muitakin on liikenteessä. Sama toimii myös kävelijöiden ja mahdollisten ohitettavien suhteen. Valoa voi käyttää viestintään kilikellon tai töötin sijasta. Ja toki tehokas valo on myös kiva ajaessa pimeitä teitä pitkin. Takaosan jarruvalo on myös kiva lisä, joka tuo turvallisuutta, etenkin ajoradalla ajaessa. Ja R&M jatkaa myös kärjessä ympäristön huomioon ottamisessa, ja on viimeisten vuosien aikana onnistunut vähentämään pakkausmateriaalien käyttöä ja käyttää myös kierrätysmateriaaleja tuotannossaan. Muut asiat: Liikkuvan Laatikko on ollut jo pari vuotta Riese&Müllerin virallinen tavarapyörien testikeskus, Cargo Bike Hub. Tämä tarkoittaa sitä, että pidämme enemmän R&M:n tavarafillareita koeajossa kuin koskaan ennen kukaan on Suomessa pitänyt. Koeajopyörinä löytyy yleensä Cargobike sähköavustuksella (jossain malliversiossa), kolmipyörä neljällä penkillä, sekä Workcycles Fr8 etu- ja takaistuimella ja Workcycles Gr8 yhdellä lastenistuimella, Bicicapace Justlong sekä nopea (45 km/h) rekisteröity Riese&Müllerin Load 60 HS, Load 75, ja Multicharger ovat yleensä ajettavissa, Kr8 silloin tällöin. Tern GSD:kin löytyy ajettavaksi toisinaan, mutta ei aina. Ja toki tiedämme paljon myös muista kuin tavarapyöristä. Toimitamme pyöriä tilauksesta usein asiakkaille, mutta valitettavasti ja luonnollisesti emme pysty pitämään kaikkia malleja liikkeessä koeajoa varten. Mutta tilaus siis onnistuu, ja neuvot nopeiden 45 km/h mallien rekisteröintiin saa myös meiltä, kuten myös toki nuo nopeat pyörät. Ja tämä viimeksi mainittu nopeiden pyörien luokka on jatkuvasti suositumpi. Moni ymmärtää jo, että polttomoottorikäyttöisen auton vaihtaminen sähköautoon ratkaisee vain paikallispäästöjen ja energiatehokkuuden ongelmia, mutta nopea sähköpyörä on vielä paljon enemmän. Sen energiatehokkuus on huikea jopa sähköautoon verrattuna, sillä ei ole pysäköintiongelmia, ei ongelmia lumen täyttämässä keskustassa ja se on lisäksi autoon verrattuna paljon edullisempi ylläpidettävä, kaupungissa nopeampi ja loppujen lopuksi paljon mukavampi liikkumaväline kuin auto. Toki kaikki edellä mainitut edut koskevat myös 25 km/h malleja, eli polkupyöriä, mutta monille 45 km/h on se ratkaiseva tekijä joka saa vaihtamaan auton pyörään.Meiltä löytyy toki myös klassinen Bakfiets.nl Cargobike koeajoon. Sähköavulla ja sähkövaihteilla sekä Shimanon moottorilla. Tämä on klassikkomalli, joka on viime vuosien aikana päivitetty. Se on yhä nykyään erinomainen valinta moneen käyttöön. Suosittelemme. Ja lisäksi löytyy myös kolmipyörä ilman sähköavustusta koeajoon, joka on tilauksesta saatavilla myös sähköistettynä. Ja tietysti myös Workcyclesin pyörät!!

Huomioita arkipyöristä joita hankitaan nyt myös työsuhdepyöräksi. 
Jo viime kesänä oli havaittavissa että moni hankki sähköpyörän. Mutta sen myötä meille on tullut tavallista enemmän kyselyitä saako esimerkiksi uuteen muualta hankittuun (sähkömaasto)pyörään kiinni lastenistuinta, peräkärryä tms. Ja usein on joutunut sanomaan että tuohon malliin ei valitettavasti saa. Sen vuoksi suosittelen lämpimästi että kun hankitte pyörää arkiajoon ja työmatkoihin, niin tutustukaa meidän malleihimme. Esimerkiksi R&M Multicharger on erinomainen malli arkiajoon. Siihen saa kiinni lastenistuimet, laukut ja vaikka peräkärryn. Siinä on lokarit ja hyvät valot vakiona. Eli ne tarvikkeet joita tarvitsee jokapäiväiseen ajoon, ympäri vuoden. Ja meiltä löytyy myös ns. citymaastureita, joilla ajelee hyvin arkiajot ja sen lisäksi helppoja polkuja ja hiekkateitä. Eli sellaista ajoa jota meistä useimmat ajavat. Näillä ajaa mainiosti myös ne työmatkat ja saapuu töihin reippaana ja puhtaana, tarvittaessa vaikka päiväkodin kautta ajaen. 

Ja hei, nettikauppa on nyt auki! Sivulla on yhä puutteita, ja esimerkiksi toimitushinnat saattavat olla väärin. Voit kuitenkin laittaa meille tilauksia tuota kautta. Tarkistan tilaukset ja lähetän laskun tai tarjouksen oikeilla hinnoilla. Voit vielä tuossa kohtaa tarkistaa tilauksen itse ennen lopullista tilausta. Tarviketilauksia varten on käytössä lomake (LINKKI).  Kaikkia tarvikkeita ei ole (vieläkään) ehditty siirtää nettikaupan puolelle, eikä kaikkea varmasti ikinä tuonne nettiin laitetakaan. Esimerkiksi suosittuja Clarijksen pyörälaukkuja löytyy XL ja L koossa perusväreissä kuten mustana, punaisena ja vihreänä. Lisäksi monia erikoisvärejä, kokoja ja väriyhdistelmiä löytyy. Uusimpana myös XXL kokoiset postilaukut. Myös lukkoketjuja löytyy, kuten myös Qibbel Junior 6+  junioripenkkejä.  Näistä ja muista saa lisätietoa kysymällä vaikkapa sähköpostilla tai soittamalla.  Tilatkaa mieluummin nettikaupan puolelta, lomaketta en enää tarkista kovinkaan usein. Carry Freedom Y-frame trailerit ovat juuri nyt vähissä, mutta muutama voi olla vielä. Uudempaa mallia saamme varmaan loppuvuoden aikana. 

Vapaat ja nopeasti saatavat pyörät.
Meillä on Teitä varten muutama pyörä heti valmiina ajoon, ja useampi pyörä on saatavilla melko nopealla toimitusajalla. Jos listassa ei toisin mainita, niin pyörät ovat Workcyclesin Kr8/Fr8/Gr8 -malleja.Heti (katso myös alempaa erikseen lista R&M ennakkotilauksista, joista osa on jo saapunut)

 • Bakfiets Cargobike Long, classic NN8D, musta (kiiltävä), musta laatikko, autoventtiilit. Eli suosituin koko, ja suosituin malli ennen sähköavustuksen yleistymistä. Yhä erinomainen valinta klassikkopyörää arvostavalle.  2390+30+9=2429€. Saapunut ja heti saatavilla!! Kuva alempana. 
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS NN5, (5v nexus, kiertovaihteet) Sparkle red ja maalatut lokarit, musta laatikko, rullajarrut, tehokkaampi etuvalo, 500 Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, autoventtiilit, kestävä teräksinen tavarateline. Hyvät perustason varusteet. Shimanon sähköavustus.  4199+39+30+30+199= 4497€.  Saapuu arviolta toukokuussa VARATTU: Sa-Ke
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS SS5 Di2, (5v nexus, sähkövaihteet) Musta (kiiltävä), maalatut lokarit, ruskea laatikko, levyjarrut, tehokkaampi etuvalo, 500 Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, autoventtiilit, kestävä teräksinen tavarateline. Lukituslenkki keulassa. Suosittu malli. Shimanon sähköavustus.  4569+39+30+30+199+16= 4883€. Saapunut ja heti vapaana!
 • Bakfiets Cargotrike, kolmipyörä. Penkit ja vyöt neljälle lapselle, laatikkoon saa ottaa 100 kg tavaraa. Jalkajarru takana, rullajarrut edessä. Nexus 8v. vaihteet. Tummansininen, 2585€ HETI SAATAVILLA
 • Bicicapace JustLong  STePS PRO EP8 Nexus 5v. 630Wh battery, Matt black. Cordura graphite bag, child pack, rain cover with side shields. 4990+80+450=5519€  ja mahdollinen (täysi) sadesuoja matkustajille =+275€ Saapunut kesäkuussa ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace JustLong  easy, STePS 6100, Nexus 8v. 418Wh battery, Light green. Cordura Green bag, child pack tyynyillä, rain cover without side shields. 4249+80+450=4779€  ja mahdollinen (sivuilta avoin) sadesuoja matkustajille =+229€ Saapunut ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace E-Classicona easy STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights, black. Cordura black etulaukku. Alkaen 4249€ näillä varusteilla. Lisävarusteita saatavilla esimerkiksi lastenkuljetukseen. Saapunut ja heti saatavilla sekä kokeiltavissa!
 • Bicicapace Classic, Shimano Nexus 8 Rollerbrakes+dynamo lights, Racing Green and PVC Green Bag, Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€ sis. hintaan) (+mini child pack). Hinta: 1590€ sisältäen HD tavaratelineen. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. HETI SAATAVILLA.

Nopealla (alle 1 vko) toimituksella saatavilla:

 • Workcycles Fr8, perhemallit, eli sisältävät City-etutelineen, pitkän takatelineen, jalkasuojat pinnojen edessä ja lasten etusatulan ohjaustangon ja kuskin välissä. Eli nämä ovat suosittuja esimerkiksi kahden lapsen kanssa ajellessa kun taakse lisää haluamansa istuimen.
 • Workcycles Gr8, Kaupunkipyörät, Gr8:n toivottavasti löytäisi useampi arkipyöräilijä. Kyseinen pyörä on parhaimmillaan ajettuna sellaisenaan, tai yhden lapsen kanssa. Tukeva tarakka, runko, pyörät ja muut osat kestävät lapsen lisäksi myös teinien tai vaikka tyttö- tai poikaystävän kuljettamisen, eli pyörä sopii erinomaisesti teinistä eläkeläiseen. Tai se kantaa helposti myös isot pyörälaukut ja etukorin täynnä ostoksia. Runkokiinnitteinen etuteline on sama kuin Fr8:ssa, ja se kestää myös raskaat lastit. Nämä ovat meillä vakiona aina ilman sähköistystä. Kelpaisiko klassinen musta, vai kirkkaat ja räiskyvät värit? Ja hei, nämä ovat erinomaisia työsuhdepyöriä!
  • Workcycles Gr8, Käsijarrut (rullajarrut), 3v, musta, etuteline, oletuksena ilman takatelinettä, mutta takateline (pitkä/lyhyt) löytyy lisävarusteena, auto-venttiilit, tuplajalka, valot vakiona jne. Noin 1572€ lyhyemmällä telineellä. 

Tulossa/saapunut (ei vielä varattu/myyty):
Alla olevassa taulukossa osa saapuvista Riese&Müllerin pyöristä. Varaa ennakkoon ja saat kattavan tarvikepaketin kaupan päälle! Huomio! Näitä voi muokata varusteiden osalta jonkin verran tarpeiden mukaan. Mutta voit aina tilata kauttamme myös täysin kustomoidun pyörän. Ja listalla ei ole kaikkia pyöriä, kysymällä saat tietää lisää. 

1Load 60 rohloff HSKoeajopyörä, saapunut ja kokeiltavana. Tämä vapautuu vasta kesäkuun lopussa.Frame colour: coal grey matt
Accessories cargo area: Two child seats with footwell (+kuomu/laatikon peite)
Battery: 500 Wh
Display: Nyon
Lock: Additional chain lock with bag 
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with tarpaulin
Conf: F00752_03052715071912
Hinta: 9999€  ja koeajopyörälle alennusta noin -15%. ->8499€. Ei rekisteröitynä vielä, mutta autan tarvittaessa sen suhteen. 
2Load4 60 touringKoeajopyörä, saapunut,  varattuFrame colour: tundra grey matt
Battery: 545 Wh
Display: Intuvia 100
Equipment option: GX option
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with tarpaulin
Conf: F00928_020329051015
Hinta: 7599€  (+alennus koeajopyörästä)
3Load4 60 varioSaapunee maaliskuussa kesäkuussa, VARATTU T.L.Frame colour: coal grey matt 
Accessories cargo area: Two child seats with footwell
Anti-lock braking system ABS: No ABS
Battery:
 545 Wh, 

Carrier: Carrier
Display: Kiox 300
Lock: Additional chain lock with bag
Sidewalls / Weather protection: High sidewalls with child cover
Conf: F00923_0105291914061813
Hinta: 8590€
4Load4 75 varioSaapunut koeajopyörä,  vapautuu 30.6.2023 MYYTYFrame colour: peanut matt
Accessories cargo area: Three child seats with footwell
Battery: 725 Wh, 545Wh
Carrier: Carrier 
Display: Kiox 300
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Conf: F00935_02042919130609
Hinta: 9599€ 9286€ (+koeajopyörästä saa alennuksen)
5————————–22Load4 75 varioSaapunee huhtikuussa Kesäkuun alussa. Tässä on ABS! ——————————————————Load 75 RohloffVapaana heti!! Esittelykäytössä ollut pyörä, muutama sata kilometriä mittarissa. Frame colour: peanut matt
Accessories cargo area:
 Two child seats

Anti-lock braking system ABS: Bosch eBike ABS 2.0
Battery: 725 Wh
Carrier: Carrier
Display: Kiox 300
Lock: Additional chain lock with bag
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Conf: F00932_020527171307031910
Hinta: 9799—————————————————————————–Frame colour: coal grey matt
Accessories cargo area: Three child seats with footwell
Battery: 500 Wh
Carrier: Carrier 
Display: Nyon
Sidewalls / Weather protection: Low side walls with child cover
Lock: additional chain with bag
Option: GX (nappularenkaat)
Hinta: 10590€ 8999€ Esittelykäytössä ollut pyörä
6Multicharger GT touring HSSaapunut! (14.3.)
Koeajopyörä, Vapautuu 30.6.2023
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: 51 cm (175-200 cm)
Battery: 625 Wh
Display: Purion 
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00799_1304022309180714
Hinta: 6349€ ->5595€
7Multicharger Mixte GT vario 750koeajopyörä, saapunut, vapautuu 30.6.2023
UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
Frame colour: pearl white/black matt
Frame size: 
Mixte 47 cm (160-180 cm) 
Battery:
 750 Wh

Cockpit: Kiox 300 cockpit
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: No passenger kit 
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00988_1004032307154112
Hinta: 6699€ +pyydä tarjous esittelymallista!
8Multicharger Mixte GT Family
Saapunut! Kasattu ja ajettavissa!
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: Mixte 51 cm
 (175-200 cm)
Battery:
 625 Wh
Näyttö: Intuvia 100
Front carrier: Front carrier
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00979_08050222070612
Hinta: 5390€ 
9Multicharger Mixte GT touring 750Saapunut ja heti saatavilla!
UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
MYYTY 26.6.2023 
Battery: 750 Wh
Näyttö: Intuvia 100 
Frame colour: utility grey/curry matt
Frame size: Mixte 47 cm (160-180 cm)
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00986_1004012207150612
Hinta: 6099€ 5990€ MYYTY HMJ
10Multicharger GT light, MY22MYYTYFrame colour: utility grey/black matt
Frame size: 47 cm=160-180cm,
Cockpit: No cockpit (Purion Display),
Battery: 625 Wh
Equipment option: GX option
Front carrier: Front carrier (Huomio: Curry vai musta teline?) 
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00797_110302260918170514
Hinta: MYYTY
11Multicharger GT touring 750, MY22Koeajopyörä, ajettavissa! Vapaana myyntiin! UUSI BOSCHIN SMART SYSTEM
VARATTU: 
Frame colour: utility grey/black matt
Frame size: 51 cm=175-200cm
Cockpit: 
Kiox 300 Cockpit

Battery: 750 Wh
Equipment option: GX option
Front carrier: Cargo front carrier with bag
Conf: F00844_08040122061305
Hinta: 5947,70€ ->Demopyörä nyt 5449€ !! 
12Multitinker VarioKoeajopyörä, saapunut ja ajettavissa! Täysin uusi malli!
Vapautuu 30.6.2023
Frame colour: petrol/black matt
Battery: 
625 Wh

Display: Kiox 300
Front carrier: 
Cargo front carrier
Safety bar kit: 
Safety bar kit

Conf: F00961_040102260305
Hinta: 6699€
13Multitinker touringSaapunut (8.4.2023)Frame colour:utility grey/black matt
Battery:
 625 Wh
Display: Intuvia 100
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Safety bar kit: Safety bar kit myyty, tilattavissa toki. 
Conf: F00959_1102052608161314
Hinta: Safety barilla 6220€ (ALE 5287€), Passenger kitillä 6120€ (5199€).
14Multitinker VarioMyyty(ma)Frame colour:utility grey/black matt
Battery:
 625 Wh

Display: Kiox 300
Equipment option: GX option
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00960_1102062708161514
Hinta: 6599€
15Multitinker touring
Saapunut! (14.3.)
Battery: 625 Wh 
Cargo bags: Cargo bags  
Display: Kiox 300
Equipment option: GX option
Frame colour: petrol/black matt
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Conf: F00959_110406260816151214
Hinta: 6399€ (ALE 5439€)
16Multitinker VarioMyytyFrame colour: petrol/black matt
Battery: 625 Wh
Display: Kiox 300
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Passenger kit: Passenger kit
Safety bar kit: Safety bar kit
conf: F00960_1104062708161314
Hinta: 6690€ Passenger kitillä
Hinta: 6770€ Safety bar kitillä
17Multitinker touringKasattu ja koeajettavissaFrame colour: petrol/black matt
Battery:
 625 Wh
Cargo bags: Cargo bags
Display: Intuvia 100
Front carrier: Cargo front carrier
Lock: Additional chain lock with bag
Safety bar kit: Safety bar kit
Conf: F00959_1104052608161213
Hinta: 6399€ (ALE 5439€) (varustelu muokattavissa tarpeiden mukaan) 
18Packster 70 touring, MY2023koeajopyörä, saapunut, vapaana myyntiinFrame colour: urban grey matt 
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 625 Wh (DualBattery ready, eli tähän voi hankki toisen akun myöhemmin->jopa 1250Wh!)
Carrier: Carrier (for Control Technology Package), Display: Purion
Equipment upgrade: Control Technology Package=Täysjousitettu! Mukava matkustajille ja polkijalle
Weather protection: Child cover
conf: F00954_0211391018152405
Hinta: 9590€, koeajopyörä nyt 8590€ 
19Packster 70 familySaapunut ja saatavilla heti ajoon!Frame colour: chili matt
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 500 Wh
Carrier: Carrier
Comfort kit: Comfort kit,
Display: Purion
Weather protection: Child cover
Conf: F00950_0304270809060507
Hinta: 7489€ -> 6900€
20Packster 70 returnSaapunut! (14.3.)Tämä myyty, mutta vastaavia on tilattavissa, kysy!!Bosch Cargo Line Cruise (Gen4), PowerTube, 11-speed Frame colour: urban grey matt
Display: Purion
Carrier: Carrier
Accessories cargo area: Double child seat
Battery: 625 Wh
Weather protection: Child cover
Additional lock: Lock for glove compartment
R&M bike code suunnilleen: F00520_0206173527413033
Hinta: Ovh: 8424,60€,  nyt -20%=6740€.
Tehdashuollossa käynyt pyörä, uusi akku, etuhaarukka ja osa voimansiirrosta. Sama 2v takuu kuin uusilla R&M:n pyörillä. Aleprosentti -20% uuteen verrattuna!
21Transporter 65 variokoeajopyörä, saapunut, vapautuu 30.6.2023Frame colour: true white
Accessories cargo area:
 Double child seat
Battery: 500 Wh
Boards / Box: Box
Carrier: Carrier
Display: Purion
Weather protection: Child cover
Conf: F00892_0103251308040710
Hinta: 6799€, koeajopyörän alennus ->5995€
22Load 75 Rohloff, kts ylempää. 

(Workcyclesin) fillarien varustuksena, jos ei toisin mainittu, on mm:

 • 8v. Shimano nexus (premium) -takanapavaihteet
 • Käsijarrut (IM80 rullajarrut)
 • Napadynamolla toimivat LED-valot edessä ja takana (Busch&Müller)
 • Schwalbe Marathon, puhkeamattomat renkaat
 • Maalatut lokarit, tarakat ja muut (kyllä, lokarit on silti rosteria, eli ruostumatonta terästä)
 • Takapyörän lukko
 • Fr8 ja Gr8 hinnat yleensä 1200-3000€, Kr8 yleensä 2100-4000€ varusteista riippuen. Sähköavustuksesta reilu tonni lisää. 
 • Pyöriä voi vielä hieman tuunailla tarvittaessa varastosta löytyvillä osilla.

Kysy ja lähetän tarjouksen jonka perusteella voit varata pyörän maksamalla varausmaksun. Lisävarusteina Kr8:iin löytyy nyt hyvin kuomuja, laukkuja sekä peitteitä eri väreissä! Valmistajana Clarijs, eli Hollannissa käsityönä tehdyt laadukkaat varusteet.

Jos näistä ei löydy haluttua kokonaisuutta, niin laita toki meille tilaus pyörästä, jolloin saat halutessasi juuri sen värin kuin haluat, ja esimerkiksi runkoon hitsatut nimikyltit ja muut halutut tuunaukset. Ole ajoissa, jos haluat pyörän kevääksi (tilauspyörillä noin 3kk toimitusaika). 

Workcycles Kr8 on loistava pyörä arkikäyttöön riittävän suurella laatikolla ja hyvillä varusteilla.

Tämä klassikkopyörä myytiinkin jo, mutta sehän on niin nätti että pidetään kuva vielä. Cargobike Short, sparkle red, 8v, rullajarrut, valot dynamolla jne. Tilattavissa vielä kevääksi.
Riese&Müller on kehittynyt edelleen vuodelle 2023. Nykyinen neljännen sukupolven (Gen4) moottori on parempi kuin ennen ja monet muut päivitykset takaavat sen, että tämä on yhä kaikkein pisimmälle kehittynyt tavarapyörä. Kaudelle 2023 on saatavilla myös ABS jarrut! Huikean hyvät valot kuuluvat jo mukaan kaikkiin Load-malleihin, ja saatavilla on esimerkiksi sähköisesti ohjattu Rohloffin vaihteisto. Etu- ja takajousitus takaa kuskille ja matkustajille mukavuuden ja lukuisissa lisävarusteissa on paljon vaihtoehtoja: Säädettävät lastenisuimet, kuomut ja myös yrityskäyttöön soveltuva laatikko lukittavalla kannella. Kyseinen varuste on myös kuvan pyörässä, joten se soveltuu myös perhekäyttöön hyvin. Huomioi myös, että pyörät on nykyään saativilla GX-varustelulla. Se tarkoittaa esimerkiksi nappularenkaita. Olen itse ajellut yhtä tällaista mallia arkiajossa, ja tuo varustelutaso toimii yllättävän hyvin myös asfaltilla ja sen myötä sopii tietyin varauksin myös ympärivuotiseen käyttöön. Pyörä on toki varustettavissa myös nasta- tai kitkarenkailla.

Myydyt pyörät joita ei vielä siivottu kokonaan listalta pois:
Riese&Müller Multicharger GT Rohloff HS, koeajopyörä, varattavissa nyt! Vapautuu kun ensimmäinen vm 2021 Multicharger saapuu (arviolta helmikuussa2021).  Rohloff E-14 Speedhub 500/14 -vaihteisto. Eli 14 v napavaihde sähköisellä vaihtajalla yhdistettynä hihnavetoon on aikalailla parasta mitä on saatavilla. Eivätkä muutkaan osat jää jälkeen. Esimerkiksi etuvalona on Supernova M99 Mini Pro-25, eli huipputehokkaat valot jossa on lyhyet ja pitkät valot erikseen. Saman sarjan takavalossa on myös jarruvalo, joka hyvä turvallisuuslisä!. Tupla-akku tai valmius tupla akkuun. Tämän mallin hinnasta tippuu jo paljon, sillä kilometrejä on noin 1200 km. Vapautuu heti kun seuraava malli saapuu meille koeajopyöräksi. Varaa tämä itsellesi jo nyt! Huom! HS-malli on nopea 45 km/h malli, joka vaatii liikennevakuutuksen. (n. 100…200€/vuosi vakuutuksesta riippuen). 

 • R&M Packster 70,
  • Packster 70 Automatic, valkoinen, kahden lapsen penkit, lukittava varustelaatikko (/hansikaslokero), 500 Wh akku, tavarateline, Intuvia, kuomu, comfort kit. 8102,70€ Configuration code: F00522_0104353126072833
 • R&M Load 60 (löytyy jo nopeaan toimitukseen! Ja tulossa esim
  • Load 60 Rohloff Coal Grey Matt, penkit kahdelle lapselle, varustelokero (footwell), 500 Wh akku, tavarateline, Nyon-ajotietokone, Korkeat sivuseinät pressupeitteellä.
  • Bicicapace JustLongVihreä (”British racing green”) Child basket -lastenkuljetusvarustuksella, 8v. rullajarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Tarjous: n. 1599€ childpackillä jossa kuljettaa esimerkiksi kahta lasta tai tavaroita.  
 • Riese&Müller Load 75  Rohloff, Bosch New Performance CX gen 4 (85 Nm), Rohloff E-14, hihnaveto (gates), Goal grey matt, Intuvia-näyttö, kaksi lastenistuinta, 500 Wh akku, matalammat sivuseinät kuomulla. 
 • Tern GSD S10, väri Dark sage, etuteline, jalkatuet, istuinpehmikkeet, kiinnipitotangot, lastenistuimet yms löytyy heti hyllystä lisävurusteiksi. Uusi vm 2021 malli!! 10v ja ketjuvaihteet. 
 •  
 • Bakfiets Cargobike Cruiser STEPS SS8 Di2, tuunasimme teille valmiiksi pyörän huippuvarusteilla! Kirkkaan oranssi metalliväri, musta laatikko, tavarateline maalattu samaan väriin, päivitys tehokkaampaan etuvaloon, autoventtiilit, ohjausvaimennin, levyjarrut, 500 Wh akku (400 Wh vakiona) ja muuta mukavaa, kuten jäätymättömät sähkövaihteet. (saapunee pääsiäisen aikaan, Mäk.)
 • Tern GSD S10, väri School bus Yellow, etuteline, jalkatuet, istuinpehmikkeet, kiinnipitotangot, lastenistuimet yms löytyy heti hyllystä lisävurusteiksi. Uusi vm 2021 malli!! 10v ja ketjuvaihteet. 
 • Riese&Müller Packster 60 Touring, Vaalea, 60 cm pituisella leveällä laatikolla varustettu pyörä. Ketjuveto, 10 v. Varusteena laatikossa uudet vm 2020 lastenistuimet säädettävillä/kallistettavilla penkeillä. Mukana myös laatikon peite. 5099€+lastenkuljetussetti 325,90€. Valmiina heti ajoon. Kysy varusteluvaihtoehdoista tai pyydä pakettitarjousta. Supertarjous 4425€ laatikon peitteellä! Vapaana yhä! 
 • R&M MultichargerGT light, runkokoko 47 (pienempi 160-180 cm), Utility grey/Curry matt, 500 Wh akku, purion-näyttö, additional chain lock with bag, passenger kit. Pakettihinta 4980€. conf: F00568_16030108210514
 • Multicharger Mixte GT vario, 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, Utility grey/Curry matt, cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit, 5999€ tällä kokoonpanolla. 
 • Multicharger Mixte GT vario, 47 cm (pienempi 160-180cm), 625 Wh akku, Pearl white/Black matt, cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit+passenger kit (F00577_3635040323121917100806)
 •  
 • Bicicapace e-Justlong, Racing green, vihreä etulaukku (vakio) Nexus 5v – Disc + STePS E6100 + 504wh batt + combo lock + B&M lights, 4444€ (+399€ child pack takateline). Saapuu toukokuussa, jos ei tule mitään yllättävää pandemiaa. 
 • Riese&Müller Load 60 Vario Tundra grey matt, 500 Wh akku, SmartphoneHub, korkeat laidat ja pressupeite, conf: F00497_0405280712
 • Riese&Müller Load 60  Touring, Bosch New Performance CX gen 4 (85 Nm), Shimano 11v., Goal grey matt, Intuvia-näyttö, 500 Wh akku, korkeammat sivulaidat laatikon peitteellä. Lastenistuimet ja kuomu saatavilla lisävarusteena. 
 • Riese&Müller Multicharger Mixte GT light, 500 Wh, purion, pearl white/black matt, mixte 47 cm (pienempi 160-180 cm), front carrier, passenger kit. 
 • Riese&Müller Multicharger GT light, runkokoko 47 (pienempi 160-180 cm), Utility grey/Curry matt, 500 Wh akku, purion-näyttö, additional chain lock with bag. Pakettihinta 4499€. Sopii hyvin esimerkiksi työsuhdepyöräksi.  conf: F00568_160301082105
 • Riese&Müller Multicharger GT vario, runkokoko 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, purion, GX (=nappularenkaat), Utility grey/black matt, Cargo front carrier, additional lock chain with bag, safety bar kit. (conf: F00570_35170502261320031107, noin 5900€ tällä kokoonpanolla)
 • Bicicapace E-Classicona ”Pro” STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights+Matt Black +cordura matt black bag =4090€+70€+29 (Cordura etulaukku+musta Cordura kuraläppä). UUSI MALLI! Bicicapacella Classic/Compact -malli on lyhyt, ja Justlong on taas rehellisesti pitkäperäpyörä. Uusi Classicona on näiden välistä, ns. midtail mittainen. Hups, tätä ei löydy vielä edes Bicicapacen nettisivulta! Bicicapacen fb-sivuilta saattaa löytyä muutamia kuvia joten kannattaa mennä sieltä katsomaan! 
 • Packster 70 Touring Urban Grey Matt, kahden lapsen penkit, lukittava varustelaatikko, 500 Wh akku, pannier rack, Purion, pressupeite,  tulossa maaliskuussa. VARATTU: M
 • Bakfiets Cargobike Classic STEPS SS8 Di2, tästä ns. eniten vastinetta rahalle. Laadukas vakiokokoonpano. Mattamusta, musta laatikko, levyjarrut, 500 Wh akku. Ja hei, emme kuitenkaan menneet ns. hinnat alkaen malliin, vaan tässä on jo hyvin laadukas Shimanon 8v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. 
 • Packster 70 Vario, punainen, Chili matt, Purion näyttö, DualBattery 1250 Wh(!), Double child seat, Child cover (kuomu), Performance Package (superhyvät valot, jarruvalot jne). Carrier Packster, conf: F00813_03062510081519. Ovh 9632,60€*. Ollut koeajokäytössä, vm2021, ajettu n. 1500 km. Huippuvarusteilla, esittely tässä blogitekstissä. Myynnissä nyt, hinta -20% ovh:sta*, eli 7690€ ja kaupan päälle talvirenkaat. Takuu vuodeksi kuuluu myös mukaan. 
 • Bicicapace E-Classic STePS E6100, Light green (erikoisväri ja maalatut vanteet!), vihreä 80L etulaukku vakiona, Shimano Nexus 8, 418Wh akku, levyjarrut, Heavy duty rear rack joka sopii erinomaisesti esimerkiksi lastenistuimen kiinnittämiseen. Hieno pyörä ja kaunis väri, 3889€ VARATTU
 • Bakfiets Cargobike Classic Long STEPS SS8 Di2, tästä ns. eniten vastinetta rahalle. Laadukas vakiokokoonpano. Punainen+ruskea laatikko, levyjarrut, 400 Wh akku. Ja hei, emme kuitenkaan menneet ns. hinnat alkaen malliin, vaan tässä on jo hyvin laadukas Shimanon 8v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. Tavarateline, joka kestää myös lastenistuimen. 4125€
 • Bakfiets Shadow STEPS EnvioloAntra blue (tumman sininen), Cargobikestä kehitetty ns. premium-malli. Shadown alumiinirunko on teräsrunkoista Cargobikeä jäykempi, mutta samalla kevyempi. Tämän rungon erityisyys ei näy päällepäin. Runkoputki on ns. spiderweb putkea, joka on poikkileikkaukseltaan kuin hämähäkin verkkoa, joka tekee siitä erittäin jäykän. Käytännössä vakauden huomaa siitä, että taitava ajaa tällä vaikka ilman käsiä (emme suosittele), joka on aika harvinaista pidemmillä tavarapyörillä. No mutta, muutakin tästä löytyy: levyjarrut ja Enviolon portaaton vaihde. Laatikko on kevennetty versio perinteisestä puulaatikosta, mutta samankokoinen kuin alkuperäinen laatikko joten samat varusteet käyvät myös tähän.  Akku 400 Wh. Hinta 4749€, +Shadow kuomu 229€. Tämä on ollut kevyessä esittelykäytössä, joten kysy tarjousta! 
 • Multicharger GT touring HS vm 2021 (45 km/h -malli) runkokoko 51 cm (isompi 175-200cm), 625 Wh akku, purion, Utility grey/black matt, front carrier, additional lock chain with bag.  (conf: F00572_3205012313191107) 5629€+ (Cargoteline +51,90€), ketjulukkosetti +51,90€. Ovh kaudella 2022 on alkaen 6149€. 
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, Racing Green, Cordura Graphite Bag (+75€, sis. hintaan) Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3690€, HD-teline taakse 190€, Cordura etulaukku 75€=3955€. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet.  MYYTY
 • Bakfiets Cargobike Classic/Cruiser Long STEPS MM5 Di2Mattamusta ja maalatut lokarit+ruskea laatikko, hydrauliset Maguran vannejarrut, 400 Wh akku. Sähköpyöräkäyttöön suunniteltu kestävä Shimanon 5v. Di2 sähköisesti ohjattu vaihteisto. Ei jäädy talvella ja tarkkuus on paljon parempi kuin vaijerivetoisilla vaihteilla. Tämä on Cruiserin valoilla, mutta varustettu kestävämmillä kahvoilla, satulalla ja vahvemmilla renkailla (cruiserissa tavallisesti nahkaiset kädensijat ja satula sekä paksut valkoiset renkaat). Kuva tuolla alempana.  Alkaen 4199€
 • Bakfiets Cargobike Cruiser STEPS SS5 Di2, tuunasimme teille valmiiksi pyörän huippuvarusteilla! Kirkkaan oranssi metalliväri, musta laatikko, tavarateline maalattu samaan väriin, päivitys tehokkaampaan etuvaloon, autoventtiilit, ohjausvaimennin, levyjarrut, 500 Wh akku (400 Wh vakiona) ja muuta mukavaa, kuten jäätymättömät sähkövaihteet. Hinta: 4756€ mainituilla lisävarusteilla. Saapunee maaliskuussa toukokuussa 2022. MYYTY JK
 • Bicicapace e-JustLong vm 2021 Punainen 5v. STEPS sähköavustuksella, E6100. Pitkällä telineellä, johon saa kiinni halutut laukut ja lastenistuimet (1-2 kpl), hydrauliset levyjarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi (tai jopa kolme) lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Alkaen 4490€+Child pack 399€. (VARATTU)
 • Bicicapace JustLong Tummansininen, 8v. Pitkällä telineellä, johon saa kiinni halutut laukut ja lastenistuimet (1-2 kpl), hydrauliset levyjarrut. Pitkäperäpyörä, johon mahtuu taakse kaksi lasta ja edessä ISO kori tavaroille. Tässä on nyt kiinni myös Yepp:in istuinadapterit joissa kiinni sekä Junior-penkki, että kuppimallin istuin. Muutkin toki sopivat tarpeen mukaan.
 • Workcycles Fr8, käsijarrut, 8v, Ocean Blue runko ja telineet, kermanväriset renkaat, etuteline, pitkä takateline. Näillä varusteilla 1989€.
 • Workcycles Fr8käsijarrut, enviolo (portaaton vaihteisto), musta, perhemalli, etuteline, pitkä takateline, pinnasuojat takana, etusatula tarpeen mukaan. Enviolo/Nuvinci hub, rollerbrake BR-C6000 handbrakes front/rear, hub dynamo LED-lighting front/rear with standlight. Löytyy kattavasti lisävarustetta! Esimerkkihinta mainituilla varusteilla ja etusatulalla 
 • Workcycles Gr8, Käsijarrut (levyjarrut), 8v, musta, etuteline, takateline (pitkä/lyhyt), auto-venttiilit, tuplajalka, valot vakiona jne. Noin 2122€ lyhyemmällä telineellä, erinomainen esimerkiksi työsuhdepyöräksi!
 • Bicicapace JustLong   Boschin moottorilla ja 500Wh akulla, Valkoinen pyörä ja musta cordura etulaukku, child pack. 4990+80+450=5499€. Lisävarusteeksi löytyy mm. takaosan (Täysi) sadesuoja lasten suojaksi (275€) . Saapunut kesäkuussa ja heti saatavilla! 
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, black, blue front bag,  Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3890€, HD-teline taakse 190€, =4079€. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. Mutta ilman childpackkia tähän voi laittaa ison pyörälaukun tai lastenistuimen. meni jo! 
 • Bakfiets Cargobike Long, classic STEPS SS5, (5v nexus, Di2 sähkövaihteet) Night blue (kiiltävä) ja maalatut lokarit, musta laatikko, levyjarrut, tehokkaampi etuvalo, 500Wh akku, renkaat paksulla pistosuojalla, kestävä teräksinen tavarateline. Suosittu malli, nyt hienossa värissä! Shimanon sähköavustus.  4299+39+30+30+199= 4597€. Saapuu ehkä lokakuussa 2022. (Varattu A-K A.?)
 • Bakfiets Cargobike Long, cruiser, Steps NN5 mech, eli cruiser-malli. 5v nexus, musta (kiiltävä), musta laatikko, nahkaiset kädensijat ja satula, kermanvalkoiset renkaat, tehokkaampi etuvalo, teräksinen kestävä tavarateline, 500 Wh akku. 4349+30+30+50+199=4658€. Saapuu ehkä lokakuussa 2022.   (Varattu O.K.)
 • Bakfiets Cargobike Short, classic NN8D (8v nexus), sparkle red(!) ja maalatut lokarit sekä ruskea laatikko. Käsijarrut (rullajarrut), autoventtiilit. Eli lyhyemmällä laatikolla varustettu yksinkertainen ja toimiva pyörä. Mukaan laatikon peite, kuomujakin löytyy varastosta. Lyhyempi laatikko on etu, jos pyörän pitää mahtua pyörävarastoon. Tässä ei ole sähköjäkään, paitsi napadynamossa ja valoissa, joten on huoleton myös ulkosäilytyksessä. Aikoinaan ensimmäinen oma pyöräni oli vastaavaa kokoluokkaa, ja tämä on kyllä hyvä moneen käyttöön. 2295+39+9+59=2399€. myyty
 • Bicicapace E-Classicona ”Pro” STePS 6100 Nexus 5 batt 504wh+combo lock + B&M lights+Light blue+sininen etulaukku+mini running boards =4090€+134€. UUSI MALLI! Bicicapacella Classic/Compact -malli on lyhyt, ja Justlong on taas rehellisesti pitkäperäpyörä. Uusi Classicona on näiden välistä, ns. midtail mittainen. Eli kultainen keskitie. 🙂 myyty
 • Bicicapace e-Classic, Shimano Nexus 8v – STePS E6100 + 418wh batt + B&M lights, Coral red, green front bag,  Rear Rack for heavy duty up to 35kg (190€), Pyörä 3890€, HD-teline taakse 190€, =4079€. Eli tämä sopii hintansa puolesta lähes kaikkiin työsuhdepyöräsopimuksiin. Mahdollinen mini child pack taakse on +349€. Child pack sisältää Bicicapacen isomman lapsen istuimen, pehmusteet, ja ”mini running boards”, eli sellaiset aikuisen kengän kokoiset isot jalkatuet sekä pinnasuojat ja pehmusteet. Mutta ilman childpackia tähän voi laittaa ison pyörälaukun tai lastenistuimen. Saapunut ja koeajettavissa!

Mikä perhepyörä sopisi meidän käyttöön?

Mikä tavarapyörämalli olisi paras meidän perheelle? Pelkästään Riese&Müllerilla on viisi eri mallia, joista on lisäksi eri runkomalleja, pituuksia ja kokoja. Lisäksi lastenkuljetusvarusteita on monia eri vaihtoehtoja, joten ensimmäistä perhepyörää hankkivilla onkin usein monia kysymyksiä. Näistä vaihtoehdoista on nyt tehty hyvä esittelyvideo, joka kannattaa katsoa kun miettii pyörän hankintaa: 

Video esittelee hyvin eri vaihtoehtoja. Etenkin uusi Multitinker on näistä uusimpia, joka vastaa hyvin pitkäperäpyörien viime vuosina kasvaneeseen kysyntään. Moni miettiikin sitä, että kumpi olisi parempi, laatikollinen pyörä vai pitkäperäpyörä? Jos lapsi tai lapset ovat vielä hyvin pieniä, niin laatikollisella pyörällä on selviä etuja. Sen laatikossaon helppoa ja turvallista kuljettaa hyvinkin pientä lasta. Laatikon sisään saa erityylisiä turvakaukaloita. Moni käyttää autokäyttöön tarkoitettua turvakaukaloa, tai sitten vauvan tai taaperon istuintukea. Myös kaukalovaiheen jälkeen laatikolla on etunsa pienten lasten kuljetuksessa. Moni pieni lapsi nukahtaa herkästi, ja laatikon sisällä on hyvä ottaa torkut. Joissain malleissa, kuten Packster 70:ssä, penkki on helppo kallistaa nukkuma-asentoon vaikka kesken lapsen unien. Tai kun matka pysähtyy, niin pidempien laatikoiden pohjalla voi hyvin ottaa torkut myös ihan makuullaan. Ja laatikoiden päällä on usein ikkunallinen kuomu tai laatikon peite, jotka tarjoavat hyvää sääsuojaa sateelta, auringolta tai viimalta. Laatikolliset mallit ovatkin yleensä paras vaihtoehto etenkin pienille lapsille.

Mutta kun lapset kasvavat, niin moni kallistuu pitkäperäpyörän puoleen. Siinä lapset matkustavat tilavalla takatelineellä, johon mahtuu mallista ja lapsen koosta riippuen yksi tai kaksi lasta. Tavaraakin saa kyytiin pyörälaukkuihin, tavaratelineen kylkiin tai telineen päälle kiinnitettynä. Mutta tavaroiden kiinnittäminen usein vaatii hieman enemmän mietintää kuin laatikollisessa pyörässä, jossa yleensä riittää että tavarat vain laitetaan laatikon sisään.

Mutta kun mietit vaihtoehtoja, niin kannattaa suhtautua rennosti, sillä vaihtoehtoja on monia. Joidenkin mielestä nykyään jopa liian monia. Jokainen pyörä on kuitenkin hyvällä tapaa kompromissi. Jos sinulla on monta lasta, niin pyöränkin on oltava riittävän iso. Ei välttämättä ole yhtä mallia, joka olisi täydellinen jokaisella hetkellä. Ehkä voit hankkia alkuun pienemmällä laatikolla varustetun mallin, johon mahtuu hyvin yksi lapsi. Jos myöhemmin tarvitaan lisää tilaa, niin pyörän voi päivittää isompaan. Tai vastaavasti myöhemmin, kun lapset alkavat kulkea itsenäisesti yhä enemmän, voit kenties hankkia pyörämallin, jolla hoidat hyvin arkiset ajosi mutta jonka kyytiin saat tarvittaessa isonkin lapsen silloin tällöin. Tarpeet muuttuvat vuosien kuluessa, ja pyöriä voi vaihtaa tarpeen mukaan.

Kevätpäivitys

Hyvää alkanutta kevättä! Muutaman päivän päästä on jo huhtikuu, joka tietää yleensä kiireisimmän sesongin alkua. Muutaman poikkeusvuoden jälkeen meillä on tällä hetkellä pyöriä hyvin saatavilla heti, tai kohtuullisilla toimitusajoilla. Nyt on myös viimeiset hetket käyttää mahdollisuus maaliskuun kevätalennuksiin. Ohessa esimerkkejä:

Multitinker

Blogiteksti ja valmistajan sivu

Multitinkeriä löytyy heti. Esimerkiksi Petroolin värisenä ja mustana, sekä Vario että Touring -mallit. Vario portaattomalla Enviolon vaihteella ja Touring ketjuvedolla. Löytyy myös Passenger kit ja Safety bar kit heti hyllystä. Näihin löytyy myös lastenistuimet ja muut tarvikkeet.

Packster 70

Blogiteksti ja valmistajan sivu

Packster 70 on erinomainen valinta esimerkiksi perheen kuljetuksiin. Tätä löytyy varastosta heti punainen Family -malli, joka on täysin varusteltu pakettiratkaisu kohtuuhinnalla. Lisäksi löytyy heti mustana/tumman harmaana noin 900 km ajettu ja tehdaskunnostettu pyörä -20% alennuksella. Täysi takuu, uusi akku ja muuta osaa.

Load 60 (&75)

Loadia löytyy heti esimerkiksi noin 3000 km ajettu HS malli, eli mopoksi rekisteröity tavarapyörä. Tuosta saat hyvään hintaan tavallista pyörää nopeamman vaihtoehdon esimerkiksi pidempiin työmatkoihin ja arkiajoon.

Load 60 löytyy heti esimerkiksi nopeana HS-mallina. Näitä on myös tulossa ennakkotilauksina lisää kevää edetessä. Varaa omasi tai hae heti ajoon!

Multicharger

Riese&Müllerin Multichargeria löytyy heti sekä Vario, Touring, Light että nopeana HS mallina. Matalalla Mixte-rungolla tai korkeammalla rungolla kuten allaolevassa kuvassa. Runkokokoja 47 ja 51 cm. Tähän saa yhden tai kaksi lasta takatelineelle jonka kantavuus on 65 kg. Lastenistuimet ja lisävarusteet löytyy myös heti.

Multicharger korkammalla rungolla ja ilman laukkuja, pinnasuojia, Safety bar kittiä tai Passenger kittiä. Eteen saa myös laukun tai isomman Cargo-telineen.
www.liikkuvalaatikko.fi

Cargobike ja trike

Klassista Cargobikeä löytyy heti ilman sähköjä pidempi malli, ja vastaava sähköllä saapuu lähipäivinä. Molemmat vapaana heti myyntiin.

Cargobike Long, sähköllä tai ilman. Lisävarusteet löytyy myös!
Isolla laatikolla varustettu Trike löytyy myös heti ajoon, ja hyvällä kevättarjouksella! Noin 2500€.

e-Classicona

Bicicapacen keskipitää e-Classiconaa löytyy heti, myös kuvankaltataisena kokoonpanona sinisellä rungolla ja maalatuilla vanteilla. Kyseinen kevyessä koeajokäytössä ollut pyörä on myös tarjouksessa nyt. Löytyy myös uusi mustana. Classicona on pidennetyllä rungolla varustettu keskipitkä pitkäperäpyörä. Löytyy myös lyhyempi Classic-malli, johon saa myös Heavy Duty takatelineen. Se sopii hyvin yhden lapsen kuljettamiseen. Tai jos lapsi on paljon kyydissä tai isompi, niin e-Classicona tarjoaa lisätilaa ja vakautta pidemmällä akselivälillä.

e-Classicona, Bicicapace.

Justlong

Justlong on Bicicapacen pisin malli, johon mahtuu kaksi lasta väljästi taakse. Bicicapacen pyörien uniikki ominaisuus on iso 80L etulaukku, jonne mahtuu reput, kassit ja kypärät säältä suojaan. Noin hyvää ja tilavaa etulaukkuratkaisua eivät muut tarjoa! Kuten kuvassa, taakse saa myös sääsuojan lapsille.

Workcycles

Workcyclesin pyöriä pyrimme pitäämään varastossa Fr8 ja Gr8 malleissa. Ensin mainittu on näistä kahdesta hieman isompi, johon mahtuu hyvin etusatula, kuten allaolevassa kuvassa. Sen avulla pyörällä voi hyvin kuljettaa kahta lasta. Toinen polkijan edessä ja toinen takana. Gr8 on pyöristä hieman pienempi ja kevyempi. Se sopii hyvin arkiajoon yhden lapsen kanssa tai ilman. Erinomaisia ja kestäviä kaupunkipyöriä!

Workcycles Fr8

Transporter

R&M:n Transporter 65 löytyy heti koeajoon! Ja on tilattavissa kohtuullisella toimitusajalla.

Riese&Müller Transporter 65

Multitinker! (Riese&Müller)

Multitinkeriä on odotettu uutuus kaudelle 2023! Se on 20″ renkailla varustettu pitkäperäpyörä joka on varustettu Boschin uudella Smart Systemillä. Tuo on tällä hetkellä uusin ja kehittynein sähköjärjestelmä polkupyöriin. Smart systemiin voi liittää jälkeenpäin lisäominaisuuksia, kuten sähköisen moottorin lukituksen ja paikannuksen. Multitinkerin akku on isohko 625 Wh akku, joka on sijoitettu painopisteen osalta hyvin. Eteen ja matalalle. Tuo tuo tasapainoa pyörään jossa on usein matkustaja takana. Smart systemin akuissa Bosch käyttää uutta ja aiempaa isompaa kennotyyppiä, joten järjestelmään kuuluu myös uusi laturi. Etupään menoa tasaa uusi ja entistä parempi Suntour Mobie 34 joustohaarukka joka on suunniteltu tavarapyöriä varten.

Mitä uutta ja vanhaa tuttua pyörästä löytyy? Etu- ja takaosan varustelu on osin tuttua Multichargerista. Eteen voi laittaa pienemmän tai isomman etutelineen (max 5 tai 8 kg). Pienemmälle on tehty oma laukku, tai isommalle sopii hyvin esimerkiksi reppu. Valo on kiinnitetty telineen alle ja eteen, jolloin telineellä oleva kuorma ei peitä valoa.
Takaa löytyy vakiona tavarateline (pituus 75 cm, max 65 kg), ja telineelle voi kiinnittää Passenger kitin isommilla lapsille, tai Safety bar kitin kaikenkokoisille lapsille. Takateline on aavistuksen isompi kuin Multichargerissa. Pyörää varten tehdyt laukut ovat toki saatavilla, ja takaosan kiskoihin voi kiinnittää myös muita laukkuja vaikka käytössä olisi lastenkuljetusvarusteita. Takatelineelle voi kiinnittää myös yhden tai kaksi lastenistuinta. Vakiona pyörässä on takana jalkatuet, joita voi käyttää myös monien eri tavaroiden ja tarvikkeiden kiinnitykseen.

Moottorina pyörässä on Bosch Performance line CX, joka on toki malliston parhaasta päästä. Vaihteistoksi voi valita joko ketjuvaihteen (Touring) tai portaattoman ja hihnalla varustetun Enviolon vaihteen (Vario). Voiman siirtyy maahan vakiona olevien sileähköjen renkaiden (Super Moto-X) tai lisävarusteena saatavien nappularenkaiden avulla (GX-varustelutaso). Jälkimmäisillä saattaa pärjätä suurimman osan vuodesta tai ympäri vuoden, mutta pyörään mahtuu hyvin myös nastarenkaat.

Multitinker on nyt koeajettavissa, tilattavissa ja ostettavissa meiltä. Ole yhteydessä jos kaipaat kompaktia ja laadukasta perhepyörää!

Riese & Müller on tehnyt Multitinkerin esittelyvideon.

Multitinker Vario. Tässä varusteluna on takaosan Safety bar kit ja isompi Cargo-teline edessä.
Multitinkerin Safety bar kitten avulla kuljettaa yhtä tai kahta lasta. Kehikon sisään mahtuu myös lastenistuin. Kehikkoon voi laittaa myös laatikon tai kassin kyytiin.
Takamatkustajille on hyvät jalkatuet. Kannattaa myös huomata, että lokari ja runko jatkuu tässä pyörässä taakse ja matalalle. Sen ansiosta takapyörästä ei lennä kuraa matkustajan selkään. Jos Safety bar kittiä ei ole asennettu, niin pyörän pystyy nostamaan pystyyn takatelineen varaan esimerkiksi säilytystä tai hissikuljetusta varten. Valot edessä ja takana on näissä vakiona.
Edessä uusi Mobie 34 Cargo -etuhaarukka ja maguran nelimäntäiset jarrut.
Rungon sisällä on yllättävän suuri säilytystasku. Sinne mahtuu esimerkiksi lukko, laturi, sadevaatteet, työkalut tai muuta vastaavaa. Tasku on lukittavissa kiinni.
Yksinkertaista ja käytännöllistä. Takatelineen alempaan kiskoon saa kiinni esimerkiksi Ortliebin laukut vaikka lastenkuljetustarvikkeet ovat paikoillaan. Takaa ei lennä kuraa eikä muuta polkijan tai matkustajan päälle. Takaosan kantavuus on max 65 kg.
Pieni mutta tärkeä detalji. Taka-akselin mutteriin pääsee käsiksi myös pinnasuojat paikoillaan.
Ohjaustanko on pikasäädettävissä eri asentoihin ja korkeuksiin. Takgon saa myös taittumaan matalaksi esimerkiksi kuljetusta tai säilytystä varten.
Pitkäperäpyörissä hyvä ja vahva jalka on tärkeä ominaisuus. Multitinkerin jalka on yksinkertainen ja vahva sekä riittävän leveä.
Multitinkerissä on uusi Boschin Smart System. Pyörää voi ajaa pelkällä vasemmalta puolelta löytyvällä mininäytöllä. Sen värivalot kertovat avustustason ja akun varauksen. Keskeltä löytyy tarvittaessa irroitettava Kiox 300 -näyttö, johon saa monipuolisesti erilaista tietoa näkyviin. Näytön voi yhdistää kännykkään apilla, jolloin käyttöön saa entistäkin enemmän toimintoja. Tarvittaessa näyttöön voi ladata -Lock-toiminnon, jolloin näyttö toimii moottorin sähköisenä avaimena.

R&M Transporter 85

Riese & Müllerin Transporter 85 on kaudella 2023 R&M:n isoin tavarapyörä. Sen etuosan lavan koko kuormalevyillä on noin 87×66 senttiä, ja kuorman kantokyky 100 kg. Yksinkertaisin kuormavaihtoehto on levypohja ja päädyt, joihin kuorma on helppo sitoa kiinni levyjen hahlojen kautta. Jos haluat suljetun laatikon, niin niitä löytyy kolme kokoa, 250L, 375 ja 465L.

Ohjaustangosta löytyy pikakorkeussäätö, sen avulla noin 150-200cm pituiset kuljettajat saavat säädettyä pyörän nopeasti sopivan kokoiseksi. Yhteenvetona, tilava tavarankuljetuspyörä yrityksille, yhteisöille ja yksityisille moneen kuljetustarpeeseen. Kysy meiltä lisää tai tutustu pyörään R&M:n sivuilla.

465L laatikko, 87x70cm pohjan koko.
Utility box, 250L

Riese&Müller Packster 70

Packster 70 palaa kaudelle 2023! Joten jos tämä pyörämalli kiinnostaa, niin tilaa kauttamme vaikka heti pyörä itsellesi, niin saat sen sitten kun saamme lisää Packstereitä. Mutta nyt asiaan, eli mitä on jäänyt yli kuuden kuukauden käyttökokemuksista mieleen?

Riese&Müller Packster 70 Vario

Kymmenien tavarapyörien kokemuksella voin todeta, että Packster 70 on tämän hetken parhaita pyöriä lastenkuljetukseen. Malleissa on toki eroja, ja yksilölliset toiveet ohjailevat valintoja mallien välillä, joten mikä tekee Packsteristä erinomaisen? Ensinnäkin, Packster 70:n painopiste on erittäin matala. Laatikon pohja on suunniteltu olemaan hyvin matalalla, joten laskee painopistettä. Matala pohja antaa laatikolle ja siten lapsille erinomaiset tilat.

Laatikon, lasten ja tavaroiden kannalta hyvä sääsuoja on tärkeä. Packster 70:n kuomu on saman tyylinen kuin Load60:n, eli kuomu on kiinteästi kiinni etuosasta ja joustavien kaarien ansiosta takaosan korkeutta voidaan säätää. Eli jos kuorma on pieni, voi kuomun vetää alas jolloin ilmanvastus on pieni. Tai jos lasti on iso, niin kuomun voi nostaa takaa korkealle. Tällöin kuomun alle on yhä väljät olot jopa 160 cm pitkällä matkustajalla kypärä päässä. Meidän oma 150+ cm juniori onkin todennut pyörästä, että ehdottomasti yksi parhaista matkustusmukavuuden kannalta. Ja tällä juniorilla on jo yli kymmenen vuoden kokemus tavarafillareiden kyydissä matkustamisesta. Laatikko on myös melko leveä, koten 11v ja 9v lapset mahtuvat vielä hetken aikaa kulkemaan vierekkäin samalla penkillä. Lattian syvennys tuo mukavasti lisätilaa jaloille, ja penkin alle mahtuu silti säilyttämään esimerkiksi sadevaatteita. Laatikon sisäpuolella on myös kahvat, joista on hyvä pitää kiinni tai joita voi käyttää askelmana, kuormansidontaan, U-lukon kuljettamiseen tai vastaavaan. Kuomun sivut voi myös avata kuumalla ilmalla. Kuomun mukana toimitetaan myös aurinkosuoja, jonka voi kiinnittää kuomun päälle. Tätä osaa arvostaa etenkin vauvat ja lemmikkieläimet. Kuomun lisäksi on saatavilla laatikon pressupeite, jonka voi osin avata, jos lapset istuvat penkillä, tai peitteen voi toki avata täysin. Tavaroiden suojaksi on saatavilla myös kova korkea kuomu, joka on lukittavissa. Sopii hyvin työkalujen tai vaikka ruokaläheteille ruuan kuljettamiseen. EPS-materiaali eristää myös lämpöä hyvin.

Joskus todetaan, että jos haluat tarkistaa kuinka hyvin tuote on tehty, niin katso sellaista kohtaa, jota ei tavallisesti näe. Tämän pyörän osalta se on pohja. Kaikista laatikollisista pyöristä paras pohjan muotoilu on tällä hetkellä Packster 70:ssä. Se on täysin sileä, joten se pysyy puhtaana ja ohjaa eturenkaan roiskevedet pois jaloilta, moottorilta ja voimansiirrolta. Ja ehkä se vaikuttaa myös siihen, että tämä pyörä tuntuu koostaan huolimatta erittäin aerodynaamiselta. Kyllä, todellakin, esimerkiksi alamäkeen pyörä rullaa erittäin kevyesti ja myös tasaisella poljen sillä usein yli 25 km/h jolloin sähköavustus jo lakkaa avustamasta. Tavallaan tämä pyörä onkin aikalailla pisaran mallinen. Laatikon pyöristetyt muodotkin ilmeisesti auttavat tähän. Ja seisontatuki, se toimii tässä pyörässä myös hyvin. Jalan avulla pyörä on raskaallakin lastilla helposti nostettavissa seisontatuen varaan. Jalalla polkaisu auttaa tässä, koska kuski voi käyttää omaa painoaan apuna.

Tekniikan osalta Riese &Müller on aina huipputasoa. Packster70:n sähköavustus on totutusti Boschin toteuttama. Tässä tapauksessa moottorina on neljännen sukupolven Cargo Line Cruise -moottori, ja akkuna on kaudella 2022 mallista riippuen 500 Wh (Family-malli), 625 Wh (Touring, Vario, Automatiq) tai jopa 1250 Wh tupla-akkuinen malli, jolla ajomatkat ovat parhaimmillaan parin sadan kilometrin luokkaa! Latauspistoke on myös tuotu erinomaiseen paikkaan pyörän etuosaan. Tällöin on helppoa saada pyörä lähelle latauspistettä. Toki akun voi myös ladata irrallaan. Packsterissä akut ovat lukittuina runkoputkien sisään varmaan talteen, mutta ne on helppo tarvittaessa irroittaa latausta varten. Varusteista voi mainita myös lisävarusteena saatavan Performance-paketin, joka tuo pyörään mm. erinomaiset valot, jolloin edessä on Supernovan M99 Mini-pro, pitkillä ja lyhyillä valoilla, ja takana vastaava takavalo, jossa on myös jarruvalot! Myönnän, että alkuun ajattelin että onko nämä tarpeellisia, mutta käytössä huomaa että ne kyllä lisäävät turvallisuutta. Pitkiä valoja voi tarpeen mukaan vilkutella vaikka mutkan takaa tai jalankulkijoille tai autoille jos ne eivät muuten meinaa huomata vastaantulijaa. Ja niillä näkee erinomaisesti itsekin. Ja toki myös vakiona olevat Supernovan valot ovat erinomaiset! Ohjauksesta todettakoon se, että perinteisen työntötangon sijaan tämän pyörän ohjaus on toteutettu vaijereilla, jotka kulkevat rungon sisällä. Ohjaustavan ansiosta pyörä on saatu muotoiltua sellaiseksi kuin on haluttu, ja tässä on saatu myös yksi lisäominaisuus: Etupyörä kääntyy tarvittaessa poikittain, joka mahdollistaa kääntymisen hyvin pienessä tilassa. Eli jos kääntää etupyörän poikittain, niin takarengas pysyy liki paikoillaan käännöksessä. Tämä toki on mahdollista vain kun kuljettaja on jalkautunut. Mutta myös ajossa pyörän kääntösäde on taitavalla kuljettajalla perinteistä kääntösädettä pienempi. Packster 70:ssä on myös edessä jousitus, joka myös takaa matkustajille tai tavaroille pehmeät kyydit.

Huomaa latauspiste valon oikealla puolella! Ja vaijeriohjaus takaa pienen kääntösäteen.

Packster 70 on saatavilla eri vaihteistoilla: Kaudella 2022 edullisin malli on Family-malli, jossa on Shimano Deore 10 v. ketjuvaihteisto, seuraavana on Touring-malli 11 v. XT-linkglide vaihteistolla. Sitten on hihnavedolla varustetut Vario (manuaalinen vaihto) ja Automatic, jossa vaihtaminen on täysin automaattista ja portaatonta. Itse olen ajellut hihnavedolla jo vuosia, kuten myös moni asiakkaistamme. Hihnavedosta on lähinnä hyvää sanottavaa. Puhdas, hiljainen, kestävä. Riese&Müller toki käyttä Gatesin parhaita CDX sarjan tuotteita, jotka ovat hyviä ja kestäviä. Hihnoissa on sisällä hiilikuitua, ja hihnapyörät on tehty takana ruostumattomasta teräksestä ja edessä koneistetusta alumiinista.
Varustepaketeista mainittakoon vielä GX, joka tarjoaa nappularenkaat joilla moni pärjää ympärivuotisesti pääkaupunkiseudulla, tai Comfort-kit, johon kuuluu kaarevampi ohjaustanko sekä leveämpi satula pystympää ajoasentoa varten. Tangon korkeudessa on pikasäätö kaikissa malleissa.

Pyörän mitat alla, muut tekniset tiedot löydät R&M:n sivuilta. Tilaa meiltä soittamalla, sähköpostilla tai tekevällä alustava tilaus nettikaupan kautta. Mutta parhaiten saat päivän tilanteen selville olemalla suoraan meihin yhteydessä tai poikkeamalla koeajolle.

Maastopyöräretkeilyä itärajalla

Itärajalla ajaminen maastopyörällä on kiinnostanut jo pitkään, joten 15-26.7.2021 kävin ajamassa reitin Ilomantsi-Hossa maastopyörällä. Tämän osuuden tekee mielenkiintoiseksi se, että se yhdistää monta retkeilyreittiä ja luonnon nähtävyyksiä. Retkeilyreiteillä on sinänsä melko hyvät palvelut, vaikka reitti kulkeekin usein melko syrjäisillä raja-alueilla ja niiden läheisyydessä. Seuraavaksi esitellään reitti etappeina, ja lopussa yhteenveto ja kommentteja varusteista. 

Helsinki-Joensuu-Ilomantsi (torstai)

Otin aamujunan kuuden jälkeen kohti Joensuuta, jossa juna on puolilta päivin. Vaikka Joensuuhun meni päivässä jopa kahdeksan(?) junavuoroa, niin kaikki pyöräpaikat oli myyty loppuun parin päivän ajalle. Tämä siitä huolimatta, että juna oli puolityhjä. VR, lisätkää pyöräpaikkoja vaikka poistamalla muutama penkkirivi vaunuista! Tämän vuoksi jouduin osittain purkamaan pyörän osiin, ja laitoin sen pahvilaatikkoon matkan ajaksi. Ei kovin kätevää, mutta ainakin pääsin junan kyytiin. Joensuussa olin päättänyt vaihtaa vielä bussin kyytiin seuraavan noin 70 km matkalle jotta pääsisin heti polkujen äärelle. Juna-asemalta oli hyvin lyhyt alle 100m matka bussilaiturille, josta matka jatkuisi Ilomantsiin. Noh, laiturille saapuikin pikkubussi, jossa ei ollut juurikaan tavaratilaa. Joten iso pyöräpakettini ei mahtunut kyytiin. Pikainen laatikon purku, ja pyörä bussin takakonttiin penkkien alle ja matka jatkui. Huomio! Näiden bussien aikatauluja on hyvin hankala löytää netistä. En nyt enää löytänyt sitä sivua josta tulostin oman aikatauluni. Kannattanee vaikka suoraan soittaa Ilomantsin kuntaan tai Joensuuhun ja kysyä aikatauluja. Tai täältä löytyy yksi: 
https://www.pohjoiskarjala.com/kunnat/joensuu/bussit-joensuu/bussit-aikatauluhaku

Kannattaa kuitenkin huomata, että jos otat polkupyörän tai pyöriä pikkubussin kyytiin, niin soita ennakkoon liikennöintiyhtiöön. He voivat ilmeisesti ottaa pikkubussin perään peräkärryn tarvittaessa. Ilomantsissa nousin bussin kyydistä ja pyörää kootessa paikalle saapui ystävällinen taksinkuljettaja (Olikohan Jouni Hassinen nimeltään?), joka kertoi paikalliset lounaspaikat ja anto jopa muutaman kartan. Hän antoi esimerkiksi ”Ilomantsin luonto kutsuu kulkemaan” –kartan, jossa on kuvattu hyvin Ilomantsin retkeilyreitit Patvinsuolle asti. Joten tämän kartan saanee tilaamalla Ilomantsin kunnasta tai juttelemalla paikallisen taksikuskin kanssa. Kuitenkin, kauppareissun ja lounaan jälkeen päätin jatkaa kohti Petkeljärven kansallispuistoa. Joskin, jos aikaa on, niin Ilomantsissa voi hyvin viettää päivän tai yön. Nähtävää olisi sielläkin.  

Ilomantsi-Taitajan taival (27 km)-Petkeljärven kansallispuisto-Rajan polku (14 km)-Möhkö

Ilomantsin keskustasta polkaisin Papperinvaaran museoalueelle, josta on yhdyspolku Taitajan taipaleelle. Papperinvaarallakin voi syödä ja tutustua alueeseen, joka vaikutti mielenkiintoiselta. Katsoin yhdyspolun alkua ja päätin kuitenkin ottaa pienen tiesiirtymän suoraan Taitajan taipaleelle. Käytännössä reitti on kuintenkin merkitty heti Ilomantsista alkaen, Hossaan asti! Taitajan taival oli mukavaa ajettavaa, joka itselleni oli tuntuman hakua täyteen lastatun pyörän ja helteen kanssa. Näille alkupäiville sattui jopa yli +30´C asteen helteet, jotka tarkoittivat untia ja juomista aina kun siihen oli mahdollisuus. Mutta siihen Petkeljärvellä ja sitä ympäröivillä alueilla on hyvä mahdollisuus. Itse Petkeljärvi on aika pieni, mutta poikkesin Luontokeskuksella syömässä ja jäätelöllä. Sen jälkeen matka jatkui osin Rajan polkua (14 km) pitkin kohti Möhköä.  Se on pieni kylä, josta saisi päiväaikaan myös ruokaa. Kaivokin taisi sieltä löytyä kun tarkkaan etsii. Möhköstä alkaa virallisesti myös Susitaival, joskin pysyin hiekkatiellä Öykkösenvaaraan asti, jossa on osin museoituna taistelupaikka opastauluineen. Viimeistään tässä vaiheessa käynee selväksi, että itärajan reiteillä Suomen sotien historia on vahvasti läsnä. Kenttälinnoitteista on merkkejä toistuvasti kymmenien tai satojen kilometrien matkalla. Vertailun vuoksi, kulkemani reitti taitaa kuitenkin pääosin sijaita 1200 km pitkän Salpalinjan itäpuolella. Salpalinjalla ei varsinaisesti ikinä taisteltu, mutta nämä retkireitit kulkevat monissa paikoissa joissa taisteluita käytiin noin 80 vuotta sitten. 
Osuuden ajettavuus: 98% ajettavissa, lähinnä muutamat jyrkät mäet ja tuulenkaatamat puut joutuu ylittämään. Tasaista polkua tai jonkin verran kiveä toisinaan. Reittimerkinnät taisivat olla pääosin ihan ok, mutta teiden kohdalla ja risteyksissä oltava tarkkana. 

Susitaival (90 km)-Patvinsuo (Perjantai)

Jatkoin ensimmäisenä päivänä matkaa aina Pohjoisen pitkäjärven autiotuvalle asti. Myöhään saapuessani tuvalla oli jo retkeilijöitä, ja yksi teltta pihassa. Joten uinnin jälkeen majoituin hyvin ilmastoituun puuvajaan hyttysverkon alle. Tämä olikin hyvä vaihtoehto, sillä helleyönä ei kaivannut edes makuupussia. Helteen ja tuulettoman yön vuoksi päätin jatkaa matkaa jo aikaisin, varmaan kuuden jälkeen. Ehkä tuntia tai paria myöhemmin Särkkäjärven autiotuvalla lämpömittari näytti jo +28´C. Särkkäjärveltä löytyy kaivo, jonka vesi oli viileää. Myös seuraavalla taukopaikalla, Teponsärkän umpikodalla oli uuden näköinen kaivo. Päivän ensimmäisen uintireissun pidin Kaunisjärvellä, jonka vesi oli niin kirkasta että sitäkin joi huoletta. Kaunisjärvi oli viihtyisä paikka, jossa pidin pienen siestan lämmön vuoksi. Tämän jälkeen tulikin jo Jorhon autiotupa ja pieni laavu, jossa taas pääsi uimaan ja kaivosta sai raikasta vettä. Jorhon jälkeen reitillä on myös neljä vetolossia josta Harkkojärvellä kaksi. Ehkäpä eteläinen osa Susitaipaleesta on sitä hienointa osuutta, ja rankin osuus minulle tuli eteen reitin lopussa Saarikosken ja Patvinsuon välillä. Jokivartta seuraavalla osuudella on paljon katajaa jaa muuta oksaa jotka repivät ja raastavat jos kulkee lyhythihaisissa vaatteissa. Helteen takia en halunnut laittaa pitkiä vaatteita päälle. Jos olet pyörällä liikenteessä, niin suosittelen kiertämään tuon osuuden metsäteitä pitkin, jos ei kaipaa liikaa seikkailua.  Kuitenkin, jos seuraa polkua Patvinsuolle asti, niin polku lähtee hienosta paikasta suolle. Auringon jo laskiessa oli hieno ajaa rauhassa isojen suoalueiden läpi pitkospuita pitkin. Yöksi saavuin Terettiin, jossa laitoin hyttysverkon paikalta löytyvään laavuun. Ja hyttysverkko tulikin todella tarpeeseen! Mutta ylipäätään, hyttyset tulivat vain yöllä esiin suolla, illalla ja aamulla auringon noustua niitä ei enää ollut. Aamulla jatkoin taas matkaa hyvin aikaisin. Ajettavuus: Yleisesti ottaen, Susitaipaleella maasto vaihtelee. Myös hankalia kivikkoisia osuuksia. Mutta ainakin 95% ajettavissa. Lopun risukkoinen osuus oli kiusallinen helteellä, muutama vetolossi jonka kyytiin tietyillä vedenkorkeuksilla voi olla haasteellista saada pyörää jos on yksin liikkeellä. Reittimerkinnät hyvässä kunnossa, uusittu 2020? 

Karhunpolku (133 km) (Lauantai ja sunnuntai)

Karhunpolun olin ajanut viime kesänä poikani kanssa kolmen yön taktiikalla joten tämä oli tuttua maastoa. Aamuhämärän jännitystä lisäsi kyltti ”alueella havaittu raadon tuoksua, alueella saattaa liikkua normaalia enemmän karhuja”. Lisäksi bongasin hiekasta suden tai ison koiran jäljen. Muutamalla tauolla päädyin pitämään pidemmän lounastauon ja siestan Pitkäjärven autiotuvalle (kyllä, taas Pitkäjärvi). Tauon jälkeen oli miellyttävää ajomaastoa ja historian havinaa vaikuttavien panssariesteketjujen varrella. Tämä osuus on myös kartalla miellyttävää katsottavaa, noin 30 kilometriä lähes suoraan luoteeseen. Ruunaan retkeilyalueelle saavuttuani poljinkin aika suoraan Ruunaan retkeilykeskukselle syömään. Ja ruoan jälkeen päätin myös jäädä yöksi. Tästähän voisi myös jatkaa Ruunaan Matkailuun asti, jossa kävin syömässä aamupalan seuraavana päivänä (Retkeilykeskuksella aamupala alkaa vasta yhdeksältä). Jos nyt tekee pikaisen vertailun näiden paikkojen välillä, niin jälkimmäisessä on keskimäärin siistimpää ja ehkä hieman parempaa ruokaa. Ja Ruunaan matkailusta voisi myös varata koskivene tai kumilauttaretkiä. Kannattaa varata sesonkiaikoina ainakin viikkoa ennen! Mutta molemmista saa ruokaa ja majoitusta. Yleisesti sanoen Ruunaan alueella on hienoja paikkoja koskien kupeessa. Jos aikaa on, niin myös Naukunniemi kannattaa ajaa, vaikka toisessa päässä on jälleen venematka. 

Seuraavana aamuna, lauantaina, jatkoin Karhunpolkua luoteeseen. Tällä osuudella on myös Jynkänsärkkä, joka herätti viimekesänä arvosteluja reitinvalinnan tehneen suuntaan. Eli Karhunpolulla on monia kohtia, joihin löytyy erikseen suosituksia pyörälle ja vaeltajille. Tuosta lisää myöhemmin. Mutta päivän puolivälissä sijaitseva Änäkäisen linnoitusalue on maininnan arvoinen, ja se on paikka jossa voi viettää kokonaisen tai puolikkaan päivän jos historia kiinnostaa. Mutta, reissullani usean päivän helteet repesivät tässä kohtaa ukkoseen. Tummat pilvet ja ukkosen jylinä toivat dramatiikkaa taistelualueille. Tiesin edelliskesän jäljiltä, että tuolla osuudella olisi upeita polkupätkiä. Päätin kuitenkin koittaa ajaa karkuun ukkosta hiekkateitä pitkin. No, se onnistui jonkin aikaa mutta sitten kaatosateet ja ukkonen iski päälle. Tievalinta oli ihan ok, sillä kaatosateessa maastoajosta tulee osittain aika haastavaa. Saavuin litimärkänä Otroskosken autiotuvalle, jossa sauna oli aivan mahtava paikka varusteiden kuivatukseen ja saunomiseen. Uinnista ei oikein voi suvannossa puhua, koska syvyyttä oli ehkä puolisen metriä matalalla vedellä. Tänne saapui myös pari kalastajaa yöksi. 

Ajettavuus: Huomio! Karhunpolulle Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas antaa useita suosituksia vaihtoehdoiksi polkupyörällä liikkuville. Tämän kesän reissulla ajoin ne osuudet, joita en ajanut viime kesänä. Eli, jos haluat helpottaa reittiä, valitse ne tieosuudet maaston sijaan. Jos taas haluat nimenomaan maastoa ja olet kevyin kantamuksin liikkeellä, niin voit valita myös maasto-osuudet. Kierroksista todettakoon, että pohjoisosan jokivarsi on todella hankalasti ajettavaa, ja taasen Ruunaanjärven maasto-osuus on pääosin ihan hyvin ajettavaa ja nättiä maastoa, mutta toki tieosuus on nopeampi. Joten vaihtoehdoista riippuen Karhunpolun pärjää jopa peruspyörällä tai gravel-pyörällä, mutta maasto-osuuksia seuraamalla kannattaa olla maastopyörä käytössä. Täällä toki on polun yli kaatuneita puita, joita tilanteen salliessa jku toisinaan raivaa pois. Viimekesänä oli osuus jossa oli noin kymmenen nostokeikkaa kilometriä kohden. Tänä kesänä myrskytuhoja oli raivattu polulta pois. Reittimerkinnät pääosin hyvässä kunnossa. 

http://www.vaellus.info/reittikartta.php?id=041008102304867F

Petran polku (38 km?) Jonkerinsalon suojelualue, Jämäsvaaran reitti, osia UKK-reitistä (maanantai/tiistai)

Petran polku on tärkeä mutta hieman vaarassa oleva osuus pitkästä vaellusreitistä. Se on suoraa jatkoa Karhunpolulle, mutta valitettavasti tätä osuutta ei tällä hetkellä huolleta (metsähallituksen toimesta). Kun Karhunpolulta saavutaan tielle Teljossa, niin reitti jatkuu suoraan tien toisella puolella. Aivan reitin alussa (ja muualla) oranssit reittimerkit on veistetty pois puiden kyljistä. Mutta maastossa merkit on jätetty, ja polun linja näkyy kyllä hyvin kartassa. Kuitenkin, aivan reitin alussa oli kaadettu myös metsää, joten tein pienen tiekierroksen ja palasin polulle Jongunjoen Hiidenportin kohdalta. Täällä polku on seurattavissa, mutta katoamaisillaan. Siltakosken parilaavu oli tilava, mutta kyltti ”ei enää huolleta” oli harmittava. Nuotiopaikka, parilaavu, huussi ja puuvaja löytyvät yhä, mutta luonto on ottamassa vallan. Toivottavasti kuitenkaan ainakaan laavua ei pureta, sillä huonon sään sattuessa se tarjoaisi yhä hyvän suojan kulkijalle. Jokipolven silta on yhä hyvässä kunnossa. Ajettavuus tällä osuudella on korkeintaan 50%, joten paljon taluttamista. Mutta kun saavutaan Jonkerinsalon suojelualueelle ja retkeilyreitille, niin polku paranee. Tuota osuutta huolletaan, joskin merkintä taitaa olla ”saapaspolku”, eli pitkoksia ei ehkä enää uusita. Mutta hyvin siellä kulki, ainakin tähän aikaan vuodesta. Hiidenportti oli hieno. Kyllä, Hiidenportti, taas. On myös kolmas Hiidenportti, kansallispuisto, mutta sekin on eri paikka. Itse nimesin tämän alueen Jonkerinsalon hyttystensuojelualueeksi, sillä siellä sijaitsi koko reittini kiukkuisin hyttyspopulaatio.  Pitkät vaatteet ja hyttyshuppu oli pakko laittaa päälle. Ajohanskoihin laitoin hyttysmyrkkyä, mutta silti toistakymmentä hyttystä imi niistä läpi kokoajan. Joten nämä hyttyset olivat kyllä jotain ihan omaa lajiaan. 

Jonkerinsalon jälkeen poljin hetken hyttysiä pakoon metsäautotietä, jossa pysähdyin sopivaan paikkaan lounaalle. Tummat pilvet toivat sadekuuroja, ja pistin tarpin tiensivuun lounaan ajaksi. Tässä kohtaa Petran polku olisi löydettävissä metsästä, mutta koska olin jo riittävästi työntänyt pyörää metsässä aiemmin, niin jatkoin teitä pitkin. Juurikkajärven pohjoispäässä ennen maantietä löytyi paikallisen neuvoma lähde/kaivo. Näkyy myös kartassa. Hyvää vettä. Tällä alueella olisi varmasti myös hyviä polkulinjoja joita myös Petran polku seuraa, mutta jatkoin tietä Jämäsvaaralle asti. Jämäsvaara oli hienoa aluetta ja jäin yöksi Hepolammen laavulle. Tällä alueella kipuillaan tuon Petran polun kanssa. Tekstit ovat yhä joissain kylteissä ja kartoissa. Toivottavasti säilyvät. Aamulla herätessä ajatuksena oli ajaa Kuhmoon aamupalalle. Mutta metsässä oli ensimmäistä kertaa paljon hillaa, joten söin niitä mahan täyteen aamiaiseksi. Aamupäivä oli kuitenkin kun saavuin Kuhmoon. Myöhäistä aamupalaa söin Neljän Kaesan kahvilassa. Ja mietin mitä tehdä. Koska olin lähettänyt itselleni paketin lähtiessä, mutta se ei ollut ehtinyt minulle Kuhmoon ennen minua. Oma vika varmaan, koska minulla oli paketin uudelleen ohjaus voimassa, joten myös itselle lähetetty paketti oli pyörinyt muutaman ylimääräisen päivän pääkaupunkiseudulla ennen Kuhmoon lähtöä. No, Kuhmon kirjastossa tulostin uudet kartat ja koitin löytää retkiruokaa, jota ei ollut helppo löytää. Toki marketista sai sitten pastaa ja tämän retken suosikkeja, annospikapuuropusseja, joita voi syödä veden kanssa kylmänä tai kuumana. Ja monta makuakin vielä. Toimi hyvin. Tähän meni kuitenkin yli puolet päivästä. Ehdin toki syödä lounaan Neljän Kaesan bistrossa ja vielä ennen lähtöä heidän kahvilassaan. Mietin pitkään mitä tehdä yön suhteen, mutta kenties Kuhmon kamarimusiikkiviikon vuoksi majapaikoissa oli porukkaa. En itseasiassa soittanut kuin yhteen missä oli täyttä. Mutta päätin jatkaa matkaa. Vaikka koko päivän oli tullut sadekuuroja, niin oli kova tuuli kohtoi pohjoista. Ajattelin että sen turvin riipaisen noin 50 km mittaisen siirtymäpätkän Lehtolammin kodalle UKK-reitin varteen. Olin aiemmin ajatellut ajavani myös Kuhmon UKK-reitin, mutta sen kunnosta ei ollut oikein varmuutta. Ja nyt kun oli mennyt melkein koko päivä karttojen ja muiden metsästykseen, niin päätin ohittaa pääosan tuosta osuudesta. Noh, kovan tuulen ja sadekuurojen siivittämänä saavuin hieman märkänä Lehtolammin umpikodalle, johon laitoin tulet. Savu silmissä kirvellen koitin pysyä kodan pohjalla samalla kun kuivatin vaatteet ja söin illallisen. Yö oli kodasta huolimatta reissun kylmin, lämpötila oli selvästi alle kymmenen astetta, joka oli melkein parinkymmenen asteen pudotus reissun kylmimpiin öihin. Untuvaliivin taisin pukea aamuyöstä päälle. 

Ajettavuus: Petran polulla ehkä 60+%?, UKK-Kuhmo -reitistä en osaa sanoa tarkemmin. Nuo pohjoispään ja eteläosan osuudet olivat ajettavissa pääosin.

Itärajan reitti  162 km (Keskiviikko…lauantai)

Viileän yön jälkeen päivä alkoi kauniina. Katsoin hieman UKK-reitin polkua Lehtolammin kodan kohdalla, ja katsoin että hieman vähän kuljetulta näyttää. Joten päätin polkaista teitä pitkin ainakin Vartiukseen asti. Vartiuksen raja-asemalle taisin saapua hieman ennen kahdeksaa. Kahvilan ovessa oli lakonisesti kyltti ”suljettu toistaiseksi”.  Päätin jatkaa (hiekka)teitä pitkin alkumatkan. Tässä kohtaa retkeilyreitti ylittää toisinaan tien, ja katselin aina reitin kuntoa sen verran mitä tieltä näkyi. Heti vartiuksen jälkeen oli hieman ummessa, mutta heti kohta näytti polku hieman suurentuvan. Mutta pieniä teitä oli jo sellaisenaan hauska ajaa, ja kotkakin tuli tieltä nähtyä suon laidassa. Tässä ollaan jo kuitenkin suojelualueilla (Ystävyyden puisto, Juortanansalo-Lapinsuo) vaikka ei teiltä poistuisikaan. Joten jatkoin teitä Veihtivaaran ja Kellonkylän läpi Kuivajärven kohdille, josta Itärajan reitti varsinaisesti alkaa. Heti alussa oli ilmeisesti sellainen kävijälaskuritolppa, joita etäläsuomen luontokohteissakin näkyy. Täällä se tolppa tosin oli lahonnut katki ja makasi maassa. Johto sinne kyllä meni. Mutta Itärajan reitti oli mielestäni hieno heti alusta alkaen. Suot, Murhijärven alue, Malahvia.. Hienoja paikkoja. Ainoa harmitus oli taas kyltit ”Itärajan reittiä ei enää ylläpidetä välillä Martinselkonen-Murhisalo. Reitille lähtevien on hyvä huomioida, että reitti voi olla poikki huonokuntoisten siltarakenteiden takia ja pitkokset ovat kunnostamatta. Taukopaikkoja ei myöskään enää huolleta tällä välillä, joten on hyvä varautua omilla polttopuilla”.  Nämä ilmoitukset ovat ilmeisesti vuodelta 2019, mutta vielä kaikki oli sinänsä kunnossa ja polttopuutakin oli hyvin. Siltarakenteet saattavat olla hieman huonossa kunnossa, mutta varovasti kulkien minun mielestäni vielä turvallisia. Ja muistaakseni nuo vesikohdat taitavat olla ainakin pääosin ylitettävissä kesällä muutoinkin. Vaikkakin ehkä hankalaa olisi ilman siltaa. Mutta toivottavasti mitään rakenteita ei ainakaan pureta pois. Itse ainakin pärjään vähällä, mutta kun ei ole telttaa matkassa (tarppi on), niin ainakin laavuja ja yöpaikkoja osaa arvostaa.  Malahvian laavukin oli hienolla paikalla, mutta ajattelin että saattaisin ehti Raatteen tien vartiomuseoon joka sulkeutuu kuudelta. Noh, enpä ehtinyt. Ennen Raatetta oli hitaampaakin polkua. Ja kaiken kruunuksi alkoi taas sataa. Raatteen jälkeen on kuitenkin tieosuutta jossa matka joutaa. Raatteen ja Hietajärven välillä oli myös tien varrella kyltti Haapa-Aho (autiotupa). Kartta ei kuitenkaan kerro tuosta mitään, eikä Suomen autiotuvat –kirja mainitse tuota tupaa. Laittakaa vaikka minulle viestiä onko tupa yhä olemassa ja käyttökunnossa? Kuitenkin, en poikennut katsomaan. Hietajärven itäreunalla polku käytännössä katosi ainakin tien vierellä.  Ja tässä tapasin perheen telttailemassa, joka vahvisti aiemmasta vieraskirjasta lukemani merkinnän että Hietajärven laavulla saattaa olla jo yöpyjä. Noh, siinä taas seuraavan sadekuuron vyöryessä päälle mietin että menenkö (huoltamattomalle) laavulle märkänä tai polkaisenko vielä iltasella noin 40 km osuuden Särkän autiotuvalle. Joten päätin ottaa pikakelausvaihtoehdon, ja etenin pääosin teitä pitkin iltaetapin Särkän majalle asti. Sinne saavuin illan hämärtyessä sateessa noin 16 tuntisen päivän jälkeen. Kilometrejä tuli aika varmasti yli sata.

Mutta Särkän autiotupa oli mahtava, vanha rajavartiotupa joten puitteet olivat kunnossa. Lämmin (talviasuttava), siisti, patjat, kaivo, kuivatusmahdollisuudet, koirankoppi.. Kaikki mitä autiotuvalta voi toivoa. Iltapalan jälkeen nukuin pitkään ja heräsin sateen ropinaan. Otin aamiaista, nukahdin puolivahingossa uudelleen. Kun torstain aamupäivä oli jo pitkällä, jatkoin matkaa Martinselkosen eräkeskukseen. Saavuin sinne ehkä puoli kolmelta, ja kolmelta oli kuulemma lounasta tarjolla. Joten suihkun kautta syömään. Siinä muutaman muun kanssa jutellessa selvisi, että ovat lähdössä karhunkuvausreissulle. Ja että vielä mahtuisi mukaan ja lähtö olisi neljältä, paluu aamulla seitsemältä. Noh, pikapäätös ja lähdin heidän matkaansa. Ja olihan se nyt kokemus! Karhuja oli, paljon. Isoja ja pieniä. Ja tuostakin olin polkenut aamulla aika läheltä ohitse. Että kyllä niitä karhuja siellä itärajalla on, mutta osaavat vain hyvin välttää ihmisiä. Oppaan kanssa karhuista oppi myös paljon lisää. Joten jos ette ole karhuja nähneet, niin kannattaa käydä. Minulla ei ollut kuvauskalustoa kännykän lisäksi, mutta onneksi samaan koppiin sattui puoliammattimainen kuvaaja. Jolta sain myös pari laadukkaampaa kuvaa. Kiitos. 

Perjantaina aamulla seitsemältä palattiin eräkeskukseen aamupalalle. Ja siitä pakkaamisen jälkeen jatkoin Itärajan reittiä kohti Hossaa. Tämä osuus on siitä mielenkiintoinen, että siinä sattuu olemaan jopa kolme autiotupaa. Tämän vuoksi reitti lienee yhtä suosittu sekä talvi- että kesäretkeilijöiden keskuudessa. Mutta nyt huomio, koko 160+ kilometrin matkalla vastaani ei tullut muita retkeilijöitä Eräkeskusta lukuunottamatta. Vieraskirjojen mukaan tuvilla käy yöpymässä porukkaa ehkä kahtena yönä kuukautta kohden. Maksimissaan? Joten rauhaa täällä varmasti saa kokea. Täydellistä hiljaisuutta, jolloin kuulee lähinnä oman sykkeen ja hengityksen. Minulla oli tuuria myös hyttysten kanssa, niitä ei ollut. Päivän toisella tuvalla päätin että jatkan viimeiselle asti, jonne oli alle kymmenen kilometriä. Noh, tämä olikin sitten osin ihan pyöränkantomaastoa. Eli vinkiksi, tällä välillä kannattaa käyttää myös niitä metsäautoteitä, jos mahdollista.  Tulijärven noutiopaikka on myös ihan hieno, mutta ei laavua. Tulijärven tupa ei ole aivan reitillä, vaan noin 1,5 km piston päässä. Mutta tupa oli oikein hyvä ja hienolla paikalla. 

Lauantaina jatkoin aamulla kohti Hossaa. Vieremänsuolla oli taas niin paljon hillaa, että söin sitä aika paljon. Kahlasin paljain jaloin suolla ja söin.  Reitin loppuosassa poistutaan suojelualueilta ja siirrytään osin talousmetsiin. Jossa olikin kaikkea hiekkapoluista pieniin hakkuualueisiin ja ampumaradan läheisyyteen.  Vieremänjärven nuotiopaikalle oli merkitty hede, josta saisi vettä, noh, suohon olisi varmaan uponnut ennen hedettä, joten paremmin vettä saa kirkkaista puroista hieman myöhemmin. Hossaan saavuttaessa piti vielä pysähtyä muistomerkille, joka kertoi partisaanien uhreista näissä kylissä. 

Ajettavuus: Ehkä 90%?. Löytyy myös hankalia kohtia, pyörän talutusta/kantoa. Pitkokset ovat pääosin kunnossa, mutta myös rikkinäisiä kohtia on ja toisinaan ne eivät ole ajokunnossa. Mutta osaa pitkoksista Martinselkonen-Hossa välillä uusitaan tänä kesänä 2021 (ja 2022?). Saatoin jopa olla ensimmäinen retkeilijä joillain uusilla pitkoksilla. Optimipyörä itärajan reitille voisi olla läskipyörä. Sillä pärjää suopätkillä ja puolilahoilla pitkoksilla. Huomio! Nyt suot olivat aika kuivassa kunnossa ja itse pärjäsin ns. lenkkareilla. Mutta osa vanhoista pitkoksista on painunut aivan suon pintaan ja veikkaan että monet osuudet voivat olla keväällä veden alla. 

Hossa

Itärajan reitti loppuu ilman sen suurempia fanfaareja Hossaan. En oikeastaan tainnut löytää että mikä olisi viimeinen reittimerkki tai että näyttääkö mikään kyltti Hossasta reitille. Kuitenkin, pidin pienen pysähdyksen Hossan Lumon leirintäalueella jossa on pieni kauppa. Sieltä ostosten kautta matka jatkui. Suihkuun ei muuten tuolla sesongilla pääse, jos ei yövy. Mutta Luontokeskuksella pääsee, ja uintipaikkoja riittää. Luontokeskuksessa on mainio lounas! Ja lounaan jälkeen sain kartan keskuksesta, jonka jälkeen jatkoin takaisin luontoon. Tässä kohtaa ei oikein tiennyt mitä tehdä ja minne mennä. Kun oli jo yli viikon ajanut kohti pohjoista ja takana oli 600+ kilometriä ja ei muita retkeilijöitä, niin pää oli hieman pyörällä kansallispuistoon saavuttua. Tavallaan päämäärä oli jo saavutettu, niin kun lähdin ajamaan Hossan sinistä lenkkiä, joka oli merkitty karttaan ”vaativa”, niin reittiä vähätteli aluksi. Se toki oli aivan eri maailmasta aiemmin ajetun reitin kanssa. Helppoa, kaatuneet puut katkottu pois tieltä ja heijastimerkit ja nuolet ja kyltit opastavat joka risteyksessä. Mutta hiljalleen ihmetys helpotti, ja Hossahan on todella upea kohde! On se toki myös todella helposti lähestyttävä, ja aikalailla retkeilijöille helpoksi tehty. Ei ehkä sitä mitä aiemmalta reittiosuudelta hain, mutta onhan tämä paikka johon pitää palata ainakin lasten kanssa toistekin. Koko sunnuntain kiertelin puistoa ja käytännössä kiersin kaikki polut ja nähtävyydet. Vuokrasin kajakinkin Julmalta-Ölkyltä ja pääsin melomaan ja katsomaan kalliomaalausta jonka näkee vain veden pinnasta.
Maanantai aamuna sain kyydin kaverilta Kouvolaan asti, josta junalla Helsinkiin. Hossasta kulkee myös bussi Kajaaniin, johon mahtuu kuulemma monta pyörää (iso bussi), josta olisi nopea vaihto junaan. Mutta taaskaan junassa ei ollut vapaita pyöräpaikkoja. Ei itseasiassa ollut Kouvolastakaan, mutta purin taas pyörästä polkimet, etupyörän ja muuta jotta sain sen otettua matkatavarana mukaan… Ja taas juna oli puolityhjä. VR, nyt niitä pyöräpaikkoja lisää!! Olisin tullut muutoin jo Kajaanista asti kyytiin jos niitä paikkoja olisi ollut. Ja olisitte saaneet meno ja paluumatkalla sen pyörämaksun, jota en nyt pystynyt maksamaan koska VR:llä ei ollut mitä myydä. Silti junassa oli paljon tilaa ja pyörä kulki matkatavarana hyvin mukana. Vähän hölmöä, mutta toimi se noinkin. Toistetaan: Mieluiten tavaravaunu, tai vähintään otatte pari penkkiriviä pois ja tilalle pyöräpaikat. 

Yleistä

Yllä kuvattu reittikokonaisuus on mielestäni oikein hyvä maastopyörällä kulkevalle. Kuhmon tienoilla olisi ehkä hyvä saada vähän lisää kulkijoita poluille. Ja painakaa valmiiksi parempia karttoja! Nyt niitä ei joko ole, tai niitä ei löydy. Huomio: Hossan luontokeskuksessa myytiin Hossa-Martinselkonen 1:50000 karttaa, jota en ole muualla nähnyt. Koko retkellä mittariin kertyi aika tasan 700 kilometriä ajoa. Reitillä on osuuksia, joilla ei välttämättä ole kännykkäverkkoa ainakaan kaikilla liittymillä. Huomio aikataulusta: Tämä aikataulu sisälsi aika paljon ajoa päivittäin, joten ehkäpä voi olla fiksua varata reissuun enemmän aikaa. Pari viikkoa voisi olla aika hyvä, niin mukaviin paikkoihin voi jäädä pidemmäksi aikaa, ja sitten voisi ajaa myös UKK-Kuhmo reitin enimmäkseen maastossa?

Kartat

www.Retkikartta.fi

Retkeily GT Itä-Suomi 1:250000 sopii yleiseen suunnitteluun.  

Luontoon.fi esitteet eri alueista. 

Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas netissä

”Ilomantsin luonto kutsuu kulkemaan”, kartta, kiitos taksikuskille!

Hossasta löytyy hyvät valmiit kartat, luontokeskuksen kartallakin toki pärjännee. 

Kännykässä Topo GPS, minulla oli myös mukana iPad mini kartoilla, mutta tuo oli käytännösssä turha. 98% prosenttia ajasta pärjäsi paperikartoilla, jotka minulla on Ortliebin vedenpitävässä karttataskussa ohjaustangon päällä (Jones H-bar tarjoaa hyvän tason kartalle). 

Varusteet

Pyörä: Bombtrack Beyond ADV+ vm2019, 29×3” täysjäykkä. Aika hyvä pyörä tällaiseen. Itärajan reitillä olisi voinut olla myös leveämmät renkaat. 

Laukut: Ortlieb handlebar bag (L), Frameback (L), SeatPack (L, mutta pienemmälläkin olisin varmaan pärjännyt, alaputkessa Top-tube pack tuunattuna pulttikiinnityksellä.  Yläputken päällä pieni laukku pähkinöille ja patukoille. Kaksi pullotelinettä haarukassa. Ortliebin 2L water belt, joka oli kiva helteillä. Mutta helteen jälkeen ei ollut enää juurikaan käyttöä. 

Makuupussi: Sea to Summit Spark I, Alusta: Thermarest NeoAir Xlite standard (isompi tai leveämpi olisi kiva jos on 187cm..), hyttysverkko: Seato summit 1 hlö (hieman pieni, mutta kulmittain kun nukkuu ja laittaa narulenkin kulmiin johon saa laitettua laavussa halot tms niin se venyttää verkon riittävän isoksi. Hilleberg Tarp 5. Käytin lähinnä laavuissa makuualustan alla peittämään lautojen raot jotta hyttyset ei pääse tulemaan. Keitin: Minitrangia jossa Vargo Triad poltin. Tällä reissulla käytin noin 25 ml sinolia 0,5L keittämistä kohden. Polttoainetta mukana oli yleensä 3x100ml pullot. Eli noin kymmeneen kokkailuun. Virtapankki: Knog akkuvalo joka toimii myös virtapankkina. Varaosat: Crankbrothersin pieni yleistyökalu ketjunkatkaisijalla, wolftoothin ketjupihdit ja ketjun varalenkit, varasisärengas, tubolito, yms muuta pientä. 

Ruokaa: Leaderin retkiruokapussit, paljon urheilujuomaa ja proteiinijuomajauhetta (pakkautuvat pieneen ja jos muu ruoka loppuu niin näissä on energiaa) Noin neljän päivän ruoat oli ajatus pitää lähtiessä ja kuhmon jälkeen mukana. 

Retken jälkeen mittasin pyörän painoksi laukkuineen noin 23 kiloa. Tässä oli vielä ehkä yhdeksi tai max kahdeksi päiväksi ruokaa. Sisältää myös kaikki vaatteet. Poislukien päällä olleet lyhythihaiset vaatteet. Kenkinä oli ns. flättikengät. Varmuuden vuoksi myös vedenpitävät sukat. Nuokin muuten tulee suojata muovipusseilla jos sataa. Tai sitten ehkäpä suosittelen kenkien päälle vedettäviä sadesuojia jotka on tehty pyöräilykäyttöön. Koska jos kastuvat niin ei niitä saa kuivaksi retkellä ilman saunaa.  Ea-varusteet. Vedenpuhdistustabletit, kevyt vedenpuhdistinfiltteri (olisi pärjännyt ilmankin). Otsalamppu. Puukko, hyttysmyrkky, hyttyshuppu. Suunto Clipper kompassi kellon hihnassa. Tästä voi katsoa suuntaa ajaessa. Oikein hyvä, mutta ottaa herkästi häiriötä. Pyörään en voinut kiinnittää, enkä edes Suunnon kellon viereen. Toisella puolella rannetta toimi hyvin. 

Kesäistä maastopyöräretkeilyä (ja vinkkejä metsänhoitoon)

Heinäkuun alun helteissä (2-4.7.2021) polkaisin maastopyörällä retkeilyreittejä pitkin Forssan suuntaan seuraavaa reittiä: Helsinki-Hyvinkää Seitsemän veljeksen reittiä, ja siitä Hyvinkää-Loppi-Räyskälä-Liesjärvi-Saaren kansanpuisto llvesreittiä pitkin. Tässä hieman huomioita ja tietoja reitistä. 

Seitsemän veljeksen reitti

Seitsemän veljeksen vaellusreitin voi aloittaa vaikka Helsingin keskuspuistosta. www.retkikartta.fi mukaan reitin alkuosa on näkyvillä Tuusulan kunnan rajalle asti, jossa reittiviiva hetkeksi katoaa. Tuon kartalta kadonneen osuuden ajoin Hernemäen tien kautta. Reitti ilmestyy takaisin kartalle Nurmijärven kunnan puolella, Palojoen kylässä. Siellä sijaitsee Aleksis Kiven syntymäkoti, jossa on museo ja kahvila. Tänne on matka muistaakseni noin 30 km, enimmäkseen hiekkatietä ja asfaltoitua pyörätietä. Museolla oli hyvä pitää tauko, ja voisilmäpullat tulivat uunista noin klo 11:00. Koska museolla ei ollut muita ja aikaa oli, niin pistäydyin myös synnyinkodissa (4€) ja Taaborinvuoren museoalueella. Taaborinvuorelta kannattaa koittaa bongata kuvaelma ”Piika ja Ipad”. Vaikka Seitsemän veljeksen vaellusreitillä on jo joitain historiallisia kohteita jo ennen synnyinkotia, niin varsinainen reitti alkaa pohjoiseen matkatessa nykyään vasta tästä synnyinkodilta. Parin kilometrin pyörätieajon jälkeen on nähtävissä ensimmäinen reittimerkki josta polku alkaa metsäautotienä. Siitä parin kilometrin päässä on muutama reittivaihtoehto: Myllykosken alue joen itäpuolella on vaikuttava koskialue, mutta se on hankalasti ajettava koska sieltä löytyy kapeita ja porrastettuja pitkospuita. Jos tämän kohdan haluaa kiertää, niin moottoritien länsireunaa seuraa hiekkatie. Seuraavalle muutamalle kilometrille tulee sitten nopeaa hiekkapohjaista ulkoilupolkua ja hyvin lyhyt pakollinen siirtymä maantienlaitaa. Asuinalueen jälkeen tuleekin pidempi osuus ulkoilualueiden polkuja, joissa on lyhyitä osuuksia myös maastoajoa. Tämä osuus päättyy Rajamäelle, josta löytyy useita ruokailuvaihtoehtoja. Esimerkiksi kebab- ja hampurilaisravintolat on helppo löytää uimahallin läheltä. Mutta Rajamäellä on muutama vierailun arvoinen paikka. Itse kävin ainakin Altian tehtaan viinamuseossa sekä tykkitorninmäellä. Jos on museokortti, niin näihin museoihin pääsee ilman maksua (7€?), tai perjantaisin neljän jälkeen vierailu on myös maksuton. Rajamäeltä eteenpäin reitti seuraa ulkoilureittejä ja polkuja. Osin hiekkapohjaista nummea jota on mukava ajella. Itselleni sattui hellekelit (30´C varjossa!), joten Herustenjärven uimarannalla olisin pysähtynyt, mutta valitettavasti ajelin tuosta risteyksestä ajatuksissani ohitse. Järvi ei näy polulle, joten tuo pitää muistaa katsoa kartasta. Tämän ajo-osuuden loppuvaiheessa on myös Petkelsuo, joka on virkistää kuumalla säällä. Tuohon valitettavasti osuu myös hieman umpeen kasvavaa polun osuutta, mutta jos ahdistaa tai alla nopeampi gravalpyörä tms, niin taas pystyy kiertämään hiekkatietä pitkin ympäri. Mutta suo on toki hieno sen matkaa mitä polku menee siinä vierellä, osin pitkoksilla. 

Tämän osuuden jälkeen siirrytään Kytäjä-Usmin ulkoilualueelle. Tähän mennessä omassa (kalibroimattomassa) mittarissa oli täynnä noin 80 km. Olen ajanut hki-Kytäjä välin kesäkuumalla kahdesti. Kannattaa huomata tuolta väliltä, että päiväaikaan vettä on saatavilla ruokapaikoista ja kahviloista, mutta jos liikkuu ns. virastoajan ulkopuolella aikaisin aamusta tai myöhään illalla, niin vettä on aika niukalti saatavilla. Itse pidin mukana vedenpuhdistinta, mutta mudanväriset vesilammikot eivät houkuta sen käyttöön. Toki reitti menee asutuksen lähistöllä, joten ainakin hätätilanteessa vettä olisi saatavilla. 

Kytäjä-Usmi

Helteisellä säällä pysähdys Usminjärven uimarannalla teki hyvää. Kannattaa huomata, että täältä löytyisi myös vessat ja oletattavasti vesipiste rakennuksen sisältä. Valitettavasti tuo rakennus suljetaan kesälläkin jo seitsemältä, joten asia jäi selvittämättä. Kytäjä-Usmin ulkoilualueella löytyy hyvin monta mahdollisuutta yöpymiseen, ja itsekin vietin täällä ensimmäisen yön. Tällä alueella ja tästä eteenpäin reitille osuu paljon (puhtaampia) vesistöjä, joten yleensä vettä löytyy jos mukana on vedenpuhdistin.  Aamulla polkaisin hiekkateitä pitkin Paalijärven uimarannalle, josta alkaa Ilvesreitti. Uimaranta on ihan kiva, puolikota (ei tulisijaa), vessat, lintutorni. 

Hämeen Ilvesreitti (Riihimäki-Loppi)

Ilvesreitti on monihaarainen kokonaisuus, ja sen voisi aloittaa tai lopettaa myös Riihimäeltä. Itse aloitin reitin Paalijärven haarasta. Aivan uimarannan lähellä näin ensimmäisen Ilvesreitin opasteen, mutta muutamasta yrityksestä huolimatta en löytänyt polun alkua puskien keskeltä. Mutta kartasta katsoen polku käy lähellä tietä noin 200-300m lintutornilta luoteeseen, ja siitä pääsi polulle. Retken ensimmäiset noin 90 km olivat olleet enimmäkseen kuljettua polkua, jota on enimmäkseen helppoa seurailla. Mutta polun Paalijärven haara on selvästi vähemmän kuljettua, joten polkua sai hieman hakea. Ja tämä oli aikalailla maastopyöräilyä. Alkuosan 7-veljeksen reitti ja Kytäjä-Usmi ovat enimmäkseen gravel- tai XC maastoa (mielestäni), mutta tästä eteenpäin on paljon osuuksia jotka ovat ihan selkeästi maastoa. Kuitenkin, eihän tässä missään erämaassa olla, joten karttaa katsomallamaasto-osuudet ovat kierrettävissä helpompia reittijä pitkin (autotie, hiekkatie, metsäautotie). Joten sen puoleen reitti kokonaisuutena on muokattavissa halutun laiseksi. On kuitenkin huomattava, että hankalat tai jopa umpeen kasvaneet osuudet ovat yleensä aika lyhyitä, joten jos niistä vain jaksaa mennä läpi, niin usein hieno polku tai hauska metsäautotie odottaa palkkiona. Jos tätä reittiä kulkisi useampi, niin polku pysyisi paremmin auki ja helpommin ajettavassa ja seurattavassa kunnossa.  

Lopelle saavuttuani poikkesin reitiltä kylälle syömään, kauppaan ja uimarannalle. 

Loppi-Poronpolku-Räyskälä (Paaran patikka) ja vinkit metsänhoitoon

Uimisen jälkeen oli hyvä jatkaa matkaa, mutta suoraan sanottuna, Lopelta poronpolulle johtava osuus Ilvesreitistä oli pienenlainen pettymys. Tälle osuudelle osuu useampi hakkuualue, jossa ei ole osattu säilyttää polun linjaa. Yleisesti koko Suomen metsänhoidosta toteaisin, että huonosti toteutettu hakkuu, maanmuokkaus ja istutus (retkeilyreitin polku-uralle) on hyvin haitallista poluille ja siten myös suomalaisten kulttuurille ja elintavoille. Täällä on pitkään osattu elää metsän ja luonnon ehdoin, eikä kaikkea metsää ole vielä 

Olen myös kulkenut retkeilyreittejä, joissa polun linja on osattu säästää metsätöiltä. Tuo ei vaadi lopulta paljoakaan. Jo noin viiden tai kymmenen metrin levyinen linja voidaan usein säästää, eikä se aiheuta käytännössä kustannuksia metsänomistajalle. Lainataan tähän vaikka metsätalouden kehittämiskeskuksen Tapio julkaisua nimeltään Metsänhoidon suositukset (Äijälä, O., Koistinen, A., Sved, J., Vanhatalo, K. & Väisänen, P. (toim.) 2014. )

Ulkoilureitit, polut sekä retkeilyrakenteet, kuten opasteet ja taukopaikat, lisäävät metsän virkistysarvoja. Niistä tehdyt sopimukset on otettava huomioon uudistushakkuussa, maanmuokkauksessa tai muussa metsänkäsittelyssä. Muutoinkin on suositeltavaa, ettei polkuja vaurioiteta eikä heikennetä niiden kulku- kelpoisuutta. (s. 84 )

Ja se miten polku-urat voidaan säästää, mukailtuna kohtaa kulttuuriperintökohteista: 

Suositeltavia menettelytapoja, kun työmaalla on pienialainen kulttuuriperintökohde
• varmistetaan, että kohde on maanomistajan ja muiden työmaalla työskentelevien tiedossa.
• kohteen ylitse ei ajeta koneilla eikä sen päälle kaadeta puita.
• hakkuutähteitä tai puutavaraa ei varastoida tai jätetä kohteen päälle.
• ympärille voidaan tehdä tekopökkelöitä, jotka toimivat kohteen rajauksen merkkeinä vuosikymmenten ajan sekä edistävät samalla monimuotoisuutta.
• pystypuita tai taimikkoa ei jätetä kohteen päälle.
• kohde rajataan mahdollisen suoja-alueen kanssa maanmuokkauksen ja metsänviljelyn ulkopuolelle. (s. 128)
Tähän listaan lisäisin vielä sen, että taimia ei istuteta keskelle polkua. Sitäkin on valitettavasti tapahtunut. 

Pitkät metsäiset vaellusreitit ovat Suomalaista kulttuuriperintöä, ja aika harvinaisia myös maailmanlaajuisesti. Suomessakaan niiden arvoa ei ole oikein osattu ymmärtää vielä. Täällä reiteistä ei ole tehty tunnettuja, mutta ulkomailla on paikkoja, joissa poluille pitää varata vuorot jopa puoli vuotta etukäteen. Täällä on vaikea kuvitella vastaavaa tilannetta, mutta onhan sekin mahdollista. Voi tulla vielä päiviä, jolloin jo metsä itsessään on harvinaisuus. Pitää muistaa, että Australiassakin on paikkoja esimerkiksi eteläosassa, joissa oli ennen metsää. Kun se hakattiin, niin paikan ilmasto muuttui ja aavikoitui. Eli uutta metsää ei enää kasvanutkaan. Koneellinen tehometsätalous on Suomessakin kehittynyt käytännössä viimeisen alle sadan vuoden jakson aikana. Täällä on totuttu siihen, että metsä on toistaiseksi kasvanut takaisin. Mutta kun ilmasto lämpenee, niin täälläkin voidaan nähdä vielä tilanne jolloin pois hakattu metsä ei kasvakaan takaisin. Nyt on jo vuosi toisensa jälkeen rikottu lämpöennätyksiä. Retkeni aikaan oli lämpöä varjossa +30´C. Nuo hakkuuaukeat olivat kuin kuumia pätsejä ja rutikuivia. Siellä oli jo aavikon tunnelmaa, koska lammikoista ja mahdollisista puroista vesi on jo haihtunut pois. Retken aikana en voinut olla muistelematta kymmenisen vuotta sitten näkemiäni maisemia. Australialaisia kuoppia ja uomia joissa oli vielä jäljellä laiturit ja väylämerkit. Mutta veden sijasta noissa oli enää jäljellä kuivaa heinää. Tuolla muutoksen aiheuttamiseen riitti parinsadan vuoden ajanjakso, eli muutama ihmissukupolvi. Tämän retken aikana uutisissa keskusteltiin paljon Kanadan Brittiläisen Kolumbian helteistä, joissa lämpötila nousi lähelle viittäkymmentä astetta. Tuo alue sijaitsee suunnilleen samoilla leveysasteilla kuin Etelä-Suomi. Ainakin minä olen huolissani tästä kehityksestä. Noissa lämpötiloissa oli haasteensa retkeilijälle, ja myös metsän eläimet ja linnut olivat aika ihmeissään kuumuudessa ja kuivuudessa. Samaan aikaan Helsingin Sanomissa oli artikkeli aiheesta jossa ilmastotutkija ja maantieteilijä Tero Mustonen ilmaisi huolensa tilanteesta. Samaan aikaan Ilmatieteen laitos varoittaa että Suomeen on saapumassa uusi kuivuusaalto.

Joten jotta ei nyt unohdettaisi tämän kirjoituksen aihetta, niin todettakoon vielä että metsä on muutakin kuin hiilinielu. Se pystyy suojaamaan meitä myös paikallisilta ilmaston muutoksilta. Monikerroksinen metsän rakenne voi suojata meitä pidempään kuumuudelta ja kuivuudelta kuin kaadettu metsä, tai pelloiksi muutettu metsä tai rakennetut alueet. Metsiä tarvitaan, vanhoja ja monimuotoisia. Ei pelkkiä metsäpeltoja, joskin nekin ovat toki paljon parempia kuin ei metsää ollenkaan. 

No niin, palataan siihen retkiaiheeseen! Eli vaikka Lopen jälkeen polulla oli haasteensa, niin on siellä hienojakin paikkoja. Muutama kommentti niihin liittyen: Joissain vanhemmissa kartoissa tämä osuus on Paaran Patikka –nimellä. Sillä hakemalla saattaa löytyä lisätietoa. Retkikartan reitissa on myös kaksi reittivaihtoehtoa suunnilleen Huhtariihen ja Vahteriston välisellä alueella. Sen pohjoisemman lenkin varrella on Huhtalan laavu, joka ei näy retkikartassa. Mutta näkyy ainakin Calazon kartassa. Eli hyvä muistaa jos sattuu vaikka huono ilma ja on tarvetta sateensuojalle. Ja sitten hieman ennen Poronpolulle saapumista on paikka jota ainakaan maastopyöräilijöiden ei kannata ohittaa. Metsäosuus ennen Väärän Vastamäen nummea ympäröivällä alueella on erittäin hauska! Sinne on muodostunut vauhdikkaita bermejä mäkineen joista jopa moni bikepark olisi kateellinen!  Siellä on taidettu jossain vaiheessa ajaa mönkijällä tai crossipyörällä joka on tehnyt nämä hauskat polut. Muutama pieni puu toki oli kaatunut polun yli, joten ihan silmät kiinni ei kannata ajella. Ja hieman sahan tai kirveen käyttöä noiden kaatuneiden puiden osalta avaisi taas polut vauhdikkaaseen ajokuntoon. Sitten saavutaankin jo Poronpolun maastoihin. Tuo alue ei kaivanne lisää esittelyä, mutta sieltä voi valita halutun ajoreitin kohti räyskälää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yhdellä polun haaralla sijaitseva lossi kulkee vain tapahtumapäivinä. Pilkuttimella sijaitsee erinomainen ja kirkasvetinen uimapaikka, mutta laavu on valitettavasti palanut keväällä 2021. Huhut kertovat, että kunta toivottavasti rakentaa uuden samalle paikalle. Uinti tosiaan virkisti, mutta kovasta helteestä kertoo myös se, että tauolla ollessani rantaan ajoi kaksi maastopyöräilijää, joista toinen hyppäsi pois pyörän päältä ja käveli järveen ilman pienintäkään epäröintiä. Siis täysissä vaatteissa, mitään pois riisumatta. Ei sentään sukeltanut, kun päässä oli kypärä ja ajolasit. Yhtä nopeasti hän myös nousi ylös, hyppäsi pyörän päälle ja jatkoi matkaa. J Veden lämpötila oli edellisellä mittauskohdalla Lopella +26´C, eikä tämäkään ollut yhtään viileämpää. Uinnin jälkeen jatkoin matkaa muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Laakasalon Golfkentälle ja lomakylään/leirintäalueelle. Sieltä golfkentän kahvilasta saa ainakin makkaraperunat tai kanakorin ja muuta virvoiketta. Rannalla on myös mahdollisuus leiriytyä ja saunoa leirintäalueella. Uimarantakin näytti hyvältä. Kun jatkoin matkaa, niin aika pian vastaan tuli Pirunlinna, eli jättimäinen kivikasa. Ja tästä matka jatkuu kivoja hiekkapohjaisia polkuja kohti Räyskälän lentokenttää. Räyskälässä on pieni kesäkauppa muutama sata metriä reitiltä sivussa, mutta se oli jo mennyt kiinni ennen kuin sinne ehdin. Sen sijaan poikkesin lentokentän kahvilassa/ravintolassa, josta saa ainakin pitsaa.  Huomio! Tässä kohtaa Ilvesreitti haarautuu. Eli pohjoiseen jatkamalla päätyy Hämeenlinnaan, joka olisi yksi aloitus- tai päätepiste. Hämeenlinnan jälkeen reitissä on katko ainakin Retkikartan sivulla, mutta Evon ulkoilualueen (tuleva kansallispuisto) jälkeen matkaa voisi taas jatkaa päivänteelle esimerkiksi Aurinko-Ilves –reittiä pitkin. Laittakaa toki minulle viestiä jos tiedätte hyvän linjan Hämeenlinna-Evo –välillä. Käyn sen varmaan myöhemmin ajamassa, mutta nyt jatkoin toista haaraa kohti länttä. Muutaman kilometrin päässä on esimerkiksi hyvin suositut Melkuttimen järvet. Autoja oli jo niin paljon parkkipaikalla, että jätin tällä kertaa festarit väliin ja jatkoin matkaa. Tuki halutessaan voisi kiertää Melkuttimen tai tehdä muita retkiä hienolla alueella. Jatkoin kuitenkin matkaa kohti Kivijärven laavua. Laavu on hienolla paikalla ja järvi nimensä mukainen. Jopa erämainen tunnelma verrattuna Melkuttimiin. Laavulla oli yksi toinen paikallinen retkeilijä, jolta sainkin hyviä vinkkejä loppumatkaa varten. Tässä kohtaa kilometrejä taisi olla koossa noin 160? Eli Kytäjä-Usmi –Kivijärvi -väli on noin 80 km reittivalinnoista riippuen. 

Räyskälä-Liesjärvi

Eli tältä etapilta oli jo alkuosa ajettu. Aamulla jatkoin kivijärveltä kohti Liesjärven eteläosaa. Tämä osoittautui ihan hyväksi suunnitelmaksi, joka selvisi jälkeenpäin. Eli lähdin alkuu seuraamaan Ilvesreitin haaraa kohti Herttuanjärveä. Vaikka olin enimmäkseen seuraillut reittiä, niin täällä lipsahdin muutamissa paikoissa metsäteiden puolelle. Osin sen vuoksi, että reitti oli hyvin vähän kuljettua. Mutta, ainakin yhdellä jaksolla reitillä oli aivan uudet reittimerkit ja mönkijän jäljet. Joten arvelin, että olinkohan jopa ensimmäisiä kulkijoita uudelleen merkkaamisen jälkeen? Tai oliko joku käynyt tarkistamassa reittiä mönkijällä ajaen? Jokatapauksessa, merkit ovat aivan uusia ja taitavat olla jopa heijastavia. Elli wannabee yöretkeilijöille on tehty reitin seuraaminen helpoksi. Olen todennut ainakin Pirkan-uran maastossa syksyllä/talvella että nuo heijastavat merkit ovat kyllä hyviä. Reitti jatkuisi Karkkilan suuntaan, mutta Herttuanjärven ja ampumaradan kohdalla siirryin omalle reitille. Kartassa näkyy metsäautoteitä ja polkuja, joista sai aikaa hyvän etapin. Taipaleenlahden kohdalla on erinomainen uimaranta, ja lyhyt pakollinen mutta nopea pätkä maantien laitaa. Kartasta katsomalla tuota matkaa voi lyhentää metsäautotien kohdalta, kun avaa ja sulkee hirviaidan portin. Korteniemen perinnetilalla oli toimintaa, mutta ei juurikaan ihmisiä. Kannattaa käydä! Eläimiä poikasineen ja muuta toimintaa ja mukava tilan emäntä esittelemässä tiluksia. Koska ihmisiä ei juurikaan näkynyt kuin muutama perinnetilalla, jatkoin Ilvesreittiä kohti Kyynärharjua. Tuon osuuden kiertää Liesjärven karttaan merkitty (maasto)pyöräreitti, joka onkin suositeltava ainakin jos alla on esim gravelpyörä. Mutta, nyt ei ketään tullut vastaan niin Ilvesreittikin oli ok. Kyynärharjulla pidin ruokatauon, järveltä tuleva tuuli oli helteellä mukava. 

Liesjärvi-Saaren kansanpuisto

Kyynärharjun jälkeen jatkoin kohti Hämeen luontokeskusta. Ja tässä vaiheessa totesin että oli hyvä että tein oman lenkin etelän kautta Liesjärvelle. Sillä tällä muutaman kilometrin välillä tulikin vastaan enemmän retkeilijöitä kuin muualla parin sadan kilometrin matkalla. Eli täällä olikin yllättäen kymmeniä retkeilijöitä, eli pienimuotoiset festarit siis. Suoraan sanottuna, tuollaisessa paikassahan saattaa jopa hieman hävetä jos on pyörällä matkassa kun muut kantavat rinkkoja. Mutta ajamalla ja taluttamalla pari kilometriä niin taas hiljeni. Ja palattiin siihen että suosituimpien pienien alueiden ulkopuolella näillä reiteillä on toistaiseksi hyvin hiljaista. Ja luontokeskusta kohti matka etenee nopeasti, kun polut muuttuvat sileiksi. Luontokeskus on tämän kesän remontissa, joten siellä en päässyt käymään. Mutta uimarantoja on taas tässä muutama hyvä. Ruostejärven itäreunalla on suositun näköinen laavupaikka ja ranta, jossa olisi hyvä tauko tai yöpaikka. Tämän jälkeen Eerikkilän Urheiluopisto yllätti samalla kun mittariin täyttyi 200 km ajoa. Tuolta saanee ruokaa ja vettä, jos tarpeen. Tästä kohtaa voisi jatkaa Torronsuolle, mutta minä jatkoin saamani vinkin mukaan kohti Saaren kansanpuistoa. Polku muuten katkeaa hieman hankalasti Urheiluopiston kohdalla, koska siinä on rakennettu paljon. Vinkiksi, että uudet opaskyltit polun alkujen löytämiseksi olisivat tarpeen. Tämän jälkeen polut taas vaihtelivat. Ja minulla painoin hieman kiire, joten hikoilin polkujen läpi ja kirosin taas yhtä hakkuuaukeaa. Laavupaikalla laitoin nimen vieraskirjaan ja jatkoin matkaa. Pian metsä jää taakse ja siirrytään kauniiseen maalaismaisemaan.  Ja yhtä nopeasti ja yllättävästi reitti jatkuu Kaukolanharjulle jonka päällä sijaitsee hieno näkötorni (aukioloajat).  Harjulta laskeudutaan alas kohti uimarantaa ja kahvilaa sekä Lounais-Hämeen pirttiä josta saa maittavaa ruokaa. Itse päätin reittini tähän, mutta matkaa olisi helppo jatkaa Tammelaan tai Forssaan, josta löytyy hyviä liikenneyhteyksiä 

Yhteenveto

Erittäin vaihtelevassa maastossa kulkeva reitti, jota pystyy muokkaamaan mieleisekseen. Itse suosin maastopyörää, mutta jos polkujen sijaan seurailee läheisiä (metsä)teitä, niin olisi ajettavissa varmaan kevyemmälläkin pyörällä. Tai jalkaisin toki myös. Pituutta tälle versiolle tuli noin 214 km mittarini mukaan, mutta riippuu toki paljon vierailukohteista. Matkan varrelle osuu myös lukuisia museoita ja muuta kulttuuria. Reitistä yli 80% lienee merkattua(!) retkeilyreittiä, joten mikään huippusuunnistaja ei tarvitse olla. Karttaa pitää kuitenkin osata lukea, ja ajoa helpottamaan/nopeuttamaan itsella oli myös navigaattori mukana. Reitille pääseminen/poistuminen onnistuu hyvin julkisen liikenteen avulla, ja alku ja loppupisteinä voi toimia esimerkiksi Helsinki, Hyvinkää, Loppi, Hämeenlinna, Räyskälä, Liesjärvi, Torronsuo, Saaren Kansanpuisto, Forssa.. Joten variaatioita on lukuisia. 

Ruokapaikkoja reitin varrella: 

Aleksis Kiven synnyinkoti, kahvila. 

Neste Nurmijärvi myllykukko (24/7)

Rajamäki, useampi ruokapaikka, Kebab, Hesburger yms. 

Loppi, esimerkiksi Loppihovi

Laakasalo Golf, kahvila (Ja Laakasalo Camping)

(Hämeen luontokeskus? Retkeni aikaan remontissa)

Eerikkilän Urheiluopisto 

Lounais-Hämeen Pirtti

Varustus: 

Maastopyörä (Gravel tms pyörä varauksin)

Vesi: itsellä oli 1,5 L juomapulloissa ja 2 L vesipussi jota välillä täytin. Varmuuden vuoksi mukana oli vedenpuhdistin, koska helle ja juomaa meni paljon!  

Navigointi, paperikartat ja Topo GPS appi

Karttoja: 

Retkeily GT Etelä Suomi 1:250 000, liian iso mittakaava ja karttajako huono tälle retkelle, Karttakeskus, tehkää vaikka 1:150 000 kartta tuolta alueelta, kiitos. J

Liesjärvi Torronsuo Hämeen Ilvesreitti, Calazo, tämä on hyvä olla tuolla alueella. 

Evo Päijänne Ilvesvaellus, ei tarpeen tällä reitillä, mutta oli mukana jos olisin tuonne lähtenyt

Muita joita voi vaikka tulostaa taskussa pidettäväksi:

Poronpolun retkikartta (Loppi)

Torronsuon kartta

Kytäjä-Usmin kartta

Talvitouhuja

Viimeisen parin päivän aikana pääkaupunkiseudulla on tullut poikkeuksellisesti yli 50 senttiä lunta. No mikäs siinä, itse tykkään talvesta. Siihen liittyen pari kuvaa ja tuotetta esittelyssä. Ja kannattaa katsoa myös #FILLARIPÄIVÄKIRJA:n video Youtubesta jossa kärryä esitellään:

https://www.youtube.com/watch?v=FYzl6UvgAGg

Oheinen kärry siis pienempi Y-trailer +50cm jatkoaisalla varustettuna.

Fillaripäiväkirjan Jaska Halttunen kuljettaa kärryllä esimerkiksi Savotan ahkiota ja muita retkitarvikkeita. Kuva: Jaska Halttunen
Noin 150 senttinen ahkio kulkee hyvin kärryssä. Tässä siis käytössä lisävarusteena saatava +50 cm jatkoaisa. Tämä on siis 50 senttiä vakioaisaa pidempi, ja saatavilla on myös +90 cm ja teleskooppinen +300 cm jatkoaisa jolla kulkee jopa kuusimetrinen kanootti tai kajakki. Kuva: Jaska Halttunen
Tässä taas tavaraa olikin tulossa mukaan hieman enemmän kuin ajattelin. Mutta eipä hätää! Y-trailereita voi kytkeä yhteen erityisten liitospalojen avulla (Trailer snake). Tai kuten tässä on tehty, liittämällä vetoaisa etummaiseen kärryyn hihnalla. Kärryt seuraavat pyörää paremmin kuin uskoisi, ja yhdistelmällä on ihan hyvä ajaa. Lisöksi, isompaan Y-traileriin itseasiassa mahtuu myös isompi arkku, joka vastaa kooltaan näitä kahta arkkua.
Riese&Müller Load 60, oma suosikkini talvisille teille laatikollisista pyöristä!

Ja jottei mene ihan kärryilyksi, niin viimeisessä kuvassa Riese&Müller Load 60, oma suosikkini laatikkopyöristä talvisille teille! Vahva moottori ja täysjousitus takaa mukavan kyydin. Lyhyempi laatikko on hieman helpommin ajettavissa lumessa kuin pitkälaattikkoisemmat mallit. Pyörään mahtuu myös nastarenkaat lokarien kanssa. Ja lisäksi pyörän valot ovat erinomaiset, jolloin hämärässä näkymisen lisäksi myös näkee itse.

#FILLARIPÄIVÄKIRJA:

FaceBook: https://www.facebook.com/fillaripaivakirja/

Instagram: https://www.instagram.com/fillaripk/

Retkipaikka.fi: https://retkipaikka.fi/kirjoittaja/jaska-halttunen/

YouTube: https://www.youtube.com/c/FILLARIPÄIVÄKIRJA

Alfa TV: https://alfatv.fi/ohjelmisto/fillaripaivakirja/