Riese & Müller

Saksalainen Riese & Müller aloitti polkupyörien valmistuksen pienistä taittuvarunkoisista Birdy-polkupyöristä. Tämän jälkeen valmistaja on tullut tunnetuksi monista moderneista ja innovatiivisista pyöristään. Nykyinen mallisto sisältää retkipyöriä, kaupunkipyöriä, maastopyöriä ja mikä mielenkiintoisinta, vuodesta 2013 alkaen myös tavarapyöriä.

Tyypillistä Riese & Müllerin pyörille on jousitus. Malliston kaikissa pyörissä on jousitus edessä ja takana. Poikkeuksen tekee kuitenkin hieman edullisempi ja pelkistetympi blueLABEL-mallisto, jossa on jousitus vain edessä. Riese & Müller on uusimmassa mallistossaan ottanut sähköavustuksen todella käyttöön. Jokaista heidän pyörämalliaan on saatavana sähköavusteisena, ja osaa pyöristä ei edes saa ilman sähköavustusta. Sähköavusteisissä pyörissä on käytössä yleensä laadukas Boschin keskiömoottori.

Pyörien modernista ulkoasusta huolimatta muutama tämän vuoden malli on ollut myynnissä jo kahdeksantoista vuoden ajan. Voidaankin siis olettaa, että nämä pyörät kestävät hyvin aikaa ja käyttöä.

Riese & Müller Load – Täysjousitettu sähköavusteinen tavarapyörä

Ei liene liiottelua kuvailla Riese & Müllerin keväällä 2013 markkinoille tulevaa pyörää edistykselliseksi.  Long John tyyppisiä pyöriä on valmistettu jo ainakin 1940-luvun alkupuolelta asti. Yli 70 vuoden kehityksen jälkeen pyörän ulkonäkö muistuttaa edelleen edeltäjiään, mutta vuosi 2013 on tuonut tullessaan uudistuksia. Sähköavustus, kuormapyörään suunniteltu jousitus edessä ja takana, tehokkaat valaisimet, hyvä säädettävyys erikokoisille kuljettajille (1,5 m – 1.95 m), tehokkaat levyjarrut ja halutessaan pyörään voi valita myös portaattoman vaihteiston. Pyörän kantavuus on valmistajan mukaan 200 kg, ja itse pyörä painaa 29 kg. Tukeva runko on valmistettu alumiinista.
Täysjousitus saattaa aluksi tuntua turhalta tämäntyyppisessä polkupyörässä. Aiemmin täysjoustopyörät ovat olleet lähinnä maastopyöriä. Mutta kun tarkemmin miettii, niin itse ajan vuosittain pelkästään työmatkoilla pääkaupunkiseudulla yli 20 000 kanttikiven ylitse. Pidemmän päälle nuo rasittavat pyörää ja sen kuljettajaa. Jousitus tuo lisää mukavuutta matkantekoon. Ja mahdollisille pienille matkustajille jousitus tuo erityisesti mukavuutta. Penkissä tai kantokopassa kiinni oleva lapsi säästyy tärinältä ja kolauksilta jousituksen ansiosta, ja hauraammat tavarat ja ruokaostokset selviävät ehjänä kotiin, työpaikalle tai asiakkaan luokse.
Erittäin laadukkaana ja vahvana pidetty Boschin keskiöön sijoitettu moottori tekee matkanteosta kevyttä. Keskiömoottori on luotettava ja kestävä. Se sopii hyvin tavarapyörään, koska takapyörälle menevä voima kulkee vaihteiston kautta, jolloin suuri vääntövoima on käytössä heti liikkeelle lähtiessä ja jyrkissäkin mäissä. Keskiömoottorin etuna on myös se, että etu ja takavanne ovat täysin tavallisia, jolloin niiden huoltaminen ja vaihtaminen on yhtä helppoa kuin missä tahansa tavallisessa pyörässä.
 Mallit ja hinnat:
 • Load Sport, Bosch Performance Cruise, 500 Wh akku, 10 v. Shimano Deore, 5099 €
 • Load Touring, Bosch Performance Cruise, 500 Wh akku, 10 v. Shimano Deore XT, 5399 €
 • Load Touring HS*, Bosch Performance Cruise, 500 Wh akku, 11 v. Shimano Deore XT, 5799 €
 • Load Nuvinci, Bosch Performance Cruise, 500 Wh akku, Nuvincin portaaton vaihteisto, 5499 €
 • Load Nuvinci HS*, Bosch Performance Cruise, 500 Wh akku, Nuvincin portaaton vaihteisto, 5799 €
  * Rekisteröidään ja vaatii liikennevakuutuksen, nopeus 45 km/h.

Osa lisävarusteista:

 • Lastenistuin, sopii kahdelle pienelle lapselle, 163,90€
 • Vauvan kaukalon adapteri, 132,90€
 • Kuomu lasten suojaksi, 305,90€
 • Korkeat sivuseinät, 152,90€
 • Matalat sivuseinät, 81,90€
 • Matalat sivuseinät, asennus ulkopuolelle, tilaa mainosgrafiikoille, 91,90€
 • Tavaratilan peite, sopii korkeiden sivuseinien kanssa, 101,90€
 • Lukittava 200L laatikko kuormatilaan, 509,90€
 • Taittolaatikko kuormatilaan, kevyt, vesitiivis, 254,90€
 • Tavarateline, 132,90€
 • Pumppu satulaputkeen, 40,90€
2016-rm-load-lime-hs
Kuva 1: Värivaihtoehdot lime, vaaleansininen, valkoinen, mattamusta.
2016-load-lime-ja-cyan
Kuva 2: Mallistossa on useita eri varustelutasoja sekä värejä
2016-load-hs
 Kuva 3: HS-mallit kulkevat 45 km/h ja ne tulee rekisteröidä mopoiksi. Voit lukea lisää blogista: https://liikkuvalaatikko.fi/nopeat-sahkopyorat/
2016-load-perhe
Kuva 4: Loadin lapsipenkissä on vyöt kahdelle tai yhdelle lapselle. Lasten on hyvä olla kyydissä jousituksen ja tukevan rungon ansiosta. Vauvan kaukalo on helppo kiinnittää tavaratilaan.
2016-load-kuomu

Kuva 4: Lapsia varten Loadiin saa myös sadekuomun, joka suojaa myös viimalta. Lisävarustevalikoima on muutoinkin kattava, esimerkiksi tavarateline ja erilaisia sivulaitoja ja laatikoita on saatavilla tavarankuljetusta varten.

Lisää tietoa Riese & Müllerin kotisivuilla: http://en.r-m.de/