Perhepyörän ja sähköpyörän etuja

Perhepyörän ja sähköpyörän edut ymmärtää parhaiten vasta sitten kun on käyttänyt pyörää hetken aikaa. Niille jotka eivät ole vielä perhepyörää käyttäneet, on apua seuraavista asioista:

Arjen kätevyys ja helppous arjessa ja lomalla:

  • Päiväkodista lapsia hakiessa kuraisenkin taaperon nostaa huoletta pyörän kyytiin, toisin kuin auton tai bussin penkille. Tarvittaessa pyörän istuimet on helppo huuhdella vedellä ja suurimmat kurat ovatkin jo pudonneet ennen kotiovelle saapumista.
  • Pyörällä lasten vienti päiväkotiin ja jatkaminen töihin käy helposti. Kotimatkalla tavarafillariin on helppo lastata ruokaostokset ja paketit.
  • Oma kulkuväline on aina valmiina ajoon, bussien aikatauluista ei tarvitse huolehtia.

Pysäköinti:

  • Ovelta ovelle liikkumista, ei parkkipaikkojen etsimistä. Pyörän saa aina ajettua sellaiseen paikkaan, josta on helppo jatkaa matkaa lasten kanssa. Ei pysäköintialueilla harhailua.
  • Ei stressiä autojen ja ovien kolhimisista, kuten usein tapahtuu henkilöautojen kanssa.
  • Säilytys sisätiloissa onnistuu helpommin ja edullisemmin kuin auton kanssa. Useimmat ajavat pyörällä ympäri vuoden, mutta jos käytät pyörää vain kesäisin, niin pyörälle löytyy yleensä jokin suojaisa talvisäilytyspaikka. Jotkut kolmekymppiset yhä haaveilevat teinikesien villeistä mopoajeluista ja harkitsevat vielä aikuisena skootterin hankkimisesta. Eipä kannata, sillä (nopean) sähköpyörän talvisäilytys on paljon helpompaa, koska se mahtuu tarvittaessa pyörävarastoon jossa skootterien säilytys on kiellettyä. Ja hei, kukaan ei kaipaa ainakaan niitä pakokaasun tuoksuisia vaatteita joita polttomoottorit aiheuttavat.

Kustannukset:

  • Perhepyörä tai sähköpyörä on edullinen hankintahinnassa verrattuna henkilöautoon, eikä siinä tule yllättäviä erityisen suuria menoeriä kuten joskus esimerkiksi auton moottorin hajotessa. Yksittäiset pyörän osat ovat suhteellisen edullisia auton osiin ja huoltoon verrattuna.
  • Ei kuukausittaisia käyttökuluja, kuten bussilippujen ja matkakorttien kanssa.
  • Pyörät kuluttavat julkista infrastruktuuria paljon vähemmän kuin muu ajoneuvoliikenne, joten pyöräily tulee yhteiskunnalle edulliseksi. Sen hyöty-kustannussuhde on huomattavan korkea. Lähde: Pyöräilyn hyödyt ja kustannukset Helsingissä
  • Polkupyörä ei vaadi ajokorttia. Nopea sähköpyörä vaatii, mutta tällöin riittää mopokortti.

Elämänlaadun paraneminen

  • Arkiliikunta tekee hyvää, meille kaikille.
  • Pyöräilyn positiiviset vaikutukset ilmanlaatuun, meluun, kaupunkikuvaan ja liikenteen tilantarpeeseen hyödyttävät meitä kaikkia.
  • Lapset oppivat liikkumista niitä väyliä pitkin, joita he itse tulevat käyttämään lähivuosina. Henkilöauton kyydissä kuljettaminen on lapsen kannalta passiivista ja se ei opeta lasta liikkumaan itsenäisesti.
  • Aikuisen ja lapsen yhdessä liikkuminen on mahdollista myös lapsen polkiessa omalla pyörällä. Aikuinen voi polkea yleensä samoja reittejä lapsen kanssa, jolloin lapsi oppii aikuiselta ja saa itsekin liikuntaa. Pienemmät pyörät on yleensä mahdollista nostaa perhepyörän kyytiin (esimerkiksi) laatikkoon, jos lapsi ei jaksa polkea koko matkaa.
  • Sosiaalista liikkumista. Tavarafillari on kätevin keino liikkua leikkipuistoon tai leikkipuistojen välillä. Pääkaupunkiseudulla pyörällä on helppoa vierailla päivän aikana vaikka useammassa leikkipuistossa. Pyörän voi eväineen jättää puiston laitaan, ja sinne on helppo laittaa myös lelut mukaan matkaan.
  • Pyörällä voi ajaa suoraan luontoon. Pääkaupunkiseudulla keskuspuisto ja muut viheralueet ovat helposti saavutettavissa pyörällä. Kesällä lukuisat uimarannat kutsuvat luokseen ja esimerkiksi Suomenlinnaan pyörän voi helposti ottaa lauttaan mukaan jos mukana on vaikka kylmälaukku tai pikniktarvikkeet isollekin kaveriporukalle.

Ympäristö

  • Polkupyörän energiatehokkuus on erinomainen verrattuna muihin liikkumismuotoihin. Jopa sähköavusteisen polkupyörän energiatehokkuus on erittäin korkea verrattuna muihin liikkumismuotoihin. Tavarankuljetuksessa ison nelipyöräisen ja sähköavusteisen tavarankuljetuspolkupyörän energiankulutus on vain 6% pienen energiankulutuksesta, ja sen valmistamiseen tarvitaan vain 7% resursseja verrattuna pieneen sähköpakettiautoon.   Lähteet: Bicycle performance, Velove. Saksassa DHL Express on alkanut käyttää pyöriä pakettien toimitukseen myös sen takia, että niiden avulla pakettien jako ahtaissa kaupunginosissa on nopeampaa.
  • Polkupyörä tuottaa elinkaarensa aikana vähemmän jätettä kuin raskaammat ajoneuvot. Esimerkiksi tavarafillarin renkaat painavat yhteensä noin kilon, henkilöauton renkaat painavat usein 30-40 kg. Auton öljynvaihto tuottaa usein 4-5L jäteöljyä, polkupyörän ketjun ja vaihteiston voitelu vaatii vain millilitroja. Nimeltä mainitsemattoman sähköauton akusto painaa 540 kg, sähköpyörän akku kuorineen vain muutaman kilon. Kennomäärässä mitattuna yhden ison sähköpyöräakun kennoista voisi valmistaa liki 240 sähköpyörän akkua.

Mitä enemmän asiaa miettii, sitä enemmän tulee mieleen hyviä asioita perhepyörän kannalta. Tähänkään listaan ei edes löytynyt vielä kaikkia asioita. Mitä sinulle tulisi vielä mieleen?

Taivaskallion huipulla Helsingin näköaloja katsomassa. Muita polkupyörällä saavutettavia näköalapaikkoja on muun muassa Paloheinän huippu, Malminkartanon huippu ja Vuosaarenhuippu. Kaikkien näiden laelle asti ei ehkä kannata yrittää ajaa, mutta aivan viereen pääsee kyllä. Ja yksi klassikko on vielä pakko mainita: Linnanmäki. 🙂

Perhepyörän arkea: Yksi lapsi ajaa omalla pyörällä, pienempi lapsi on kyydissä potkupyörän kanssa. Ja koirakin mahtuu vielä mukaan retkelle. Eväät, lelut ja tarvikkeet on pakattu pyörälaukkuihin.