Tavarafillarin huolto- ja käyttövinkkejä

Meiltä usein kysellään monenlaisia tavarafillarien huoltoon ja käyttöön liittyviä asioita. Moni pyörä on myös ajossa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja monille pyöränhuoltajille jotkin tavarafillarien ominaisuudet ovat uusia. Seuraavaksi vastauksia useimpiin kysymyksiin, joilla voit yleensä korjata ongelman myös itse. Kaikkia vikoja näillä vinkeillä ei kuitenkaan pysty korjaamaan, joten toimita pyörä tarvittaessa huoltoon. Huolloista tärkein on ensihuolto, joten sana siitä:

Huolto

Ensihuollon suosittelemme teettämään noin 200-300 kilometrin ajon jälkeen. Tämä alkuvaihe on sisäänajoa, jossa pyörän osat hakevat hiljalleen paikkansa. Sen vuoksi vaijerit, ketjut, pinnat, kammet ja laakerit voivat hieman löystyä sisäänajon aikana. Ensihuolto on pyörän tärkeimpiä huoltoja, koska siinä säädetään ensimmäistä kertaa nämä tärkeät osat. Kun ne tässä vaiheessa säädetään kohdilleen, ne palvelevat pitkään! Toisinaan ensihuolto on lähinnä pelkkä tarkastus, jos kaikki on kunnossa. Yleensä kokenut korjaaja kuitenkin havaitsee ja säätää esimerkiksi pinnojen ja laakerien kireyden. Jos nämä jäävät tekemättä, voi pyörällä ajamisen jatkaminen johtaa nopeasti jopa uuden pyörän vaurioitumiseen! Ja ensihuollossa voi kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä, kuten monet ovat tehneet.
Ensihuollon jälkeen suosittelemme huollattamaan pyörän vähintään kerran vuodessa. Jos et huolla pyörään yhtään itse ja ajat paljon, niin sitten useammin.

Rullajarrut

  • Jarrulevy heiluu, mitä teen?
    V: ”Jarrulevy” on itse asiassa rullajarrun jäähdytyslevy, jonka sisäpintaa vasten jarrukengät painautuvat. Levyn kuuluu olla hieman heiluva silloin kun jarrua ei paineta, ja kun painetaan, se ”jäykistyy” eikä enää heilu.
  • Jarru (yleensä etu) rämisee, onko se rikki?
    V: Jos vaijeri on löysällä, tai jarru on kulunut, jäähdytyslevy pääsee liikkumaan liikaa ja rämisee. Tähän yleensä auttaa vaijerin kiristys joko kahvan pikasäädöstä, tai vaijerinkuoren jarrun päästä löytyvästä pikasäädöstä (avaa lukitusmutteri 10 mm avaimella). Kiristä vaijeria vähän kerrallaan. Jos kiristät liikaa, jää jarru hieman laahaamaan.
  • Jarru rohisee, onko se rikki?
    V: Johonkin on saattanut jäädä pieni kivenpala tai muu roska, joka kohta kuluu ja putoaa pois. Jos ei muutamassa päivässä rohina lopu, niin jarrumekanismi on todennäköisesti liian kuiva. Rullajarrun mekanismi vaatii hieman rasvaa toimiakseen hyvin ja hiljaisesti. pyöräliikkeistä saa Shimanon valmistamaa rullajarrurasvaa (googlaa roller brake grease) tätä tarkoitusta varten. Rullajarrusta löytyy pieni musta tulppa, ja teksti ”grease”.Ravista purkkia, laita nokka sisään pohjaan asti rasvausaukosta, ja purista pieni tippa rasvaa jarrun sisään samalla rengasta pyörittäen.
  • Haluan vaihtaa rullajarrun, mitä teen?
    V: Rullajarru on erittäin pitkäikäinen, ja vaatii kokemukseni mukaan huomattavasti vähemmän huoltoa ja säätöä kuin esimerkiksi levyjarrut (jos vertaa vaikka yleiseen Avid BB5-jarruun). Kuitenkin, jos se tarvitsee vaihtaa, irrota rengas ja avaa akselilta jarrua paikoillaan pitävä mutteri ja irrota jarru hahloilta. IM-70..IM81 jarrut ovat vaihdettavissa keskenään.

Shimano roller brake BR-IM70R disassembled.
Rullajarru purettuna, kuva: https://www.flickr.com/photos/epicyclo/6942448931/

Vaijerit, vaihteet ja jarrut:

  • Jarru/vaihdevaijeri on jäässä. Apua.
    V: Ennaltaehkäisy* on paras apu, mutta yritä ensihätään saada pyörä johonkin lämpimään ja kuivaan paikkaan useaksi päiväksi. Auttaako? Jos ei, niin vaijerinkuorien sisällä lienee vettä, joka tulee saada pois. Joskus on varminta vaihtaa koko vaijeri kuorineen uuteen, mutta jos vaijerit ovat vielä hyvässä kunnossa niin alla on muutamia vinkkejä.
    *
    -Vähennä vaijerien jäätymisriskiä voitelemalla säännöllisesti vaijerin ja vaijerinkuoren yhtymäkohta muutamalla tipalla öljyä samalla jarrutellen ja vaihteita vaihtaen. Kun vaijeri on öljytty, estää se tehokkaasti veden pääsemistä vaijerinkuoren sisään, eikä jää pääse tarttumaan vaijeriin niin helposti. Tarkoitukseen kannattaa käyttää ohutta ja juoksevaa (spray)öljyä, joka ei jähmety pakkasellakaan. Monilta löytyy kotoa esimerkiksi lukkoöljyä (ei lukkosulaa), aseöljyä tai CRC:tä. Nuo pysyvät juoksevina myös kylmässä. Kaikki öljyt eivät pysy, esimerkiksi ompelukoneöljy jähmettyy kylmässä. Vaijerien puhtaudesta kannattaa myös huolehtia, sillä lika yleensä jähmettyy tai jäätyy kylmässä. Napavaihteissa vaijeri kiinnittyy navan päässä usein ns. vaihdekasettiin. Se on muovia tai osin metallia oleva osa, joka vaijerin vetäessä kääntyy ja mekanismi vaihtaa vaihdetta navan sisällä. Tämä osa on tärkeää pitää puhtaana. Jäätymisen estämiseksi ja osan puhtaana pitämiseksi siihen voi suihkauttaa vaikkapa silikonispraytä.
    -Käännä jarrukahvojen pikasäätöruuvien vaijerihahlot aina alaspäin! Jos ne ovat ylöspäin, niin ne keräävät vettä sateella vaijerille kuin suppilo.
    Säilytä pyörää katoksen alla tai sisällä, jos mahdollista. Suojaa takanavan vaihdinmekanismia sateelta esimerkiksi Clarijksen pyörälaukuilla, jotka parantavat takanavan sateensuojaa. Säilytyspeite pyörän päällä auttaa myös pitämään pyörää puhtaana ja kuivempana. Kysy vaihtoehdoista meiltä!
    -Syksyllä myös rapa roiskuu, ja pyörän pesu ei ole pahitteeksi. Vältä kuitenkin veden läträystä vaijerien päiden ja vaihdinmekanismin (ml. kahva!) kohdalla. Vesiämpäri ja rätillä pyyhkiminen on varmin keino estää ylimääräisen veden joutuminen vääriin paikkoihin.
    -Jos edellämainitut keinot eivät auta, niin vaijerin sekä kuoren vaihtaminen yleensä ratkaisee asian. Pelkkä sisävaijerin vaihto ei auta, jos kosteutta on kuoren sisällä. Muista, että myös vaihdinmekanismi navassa tai kahvassa tulee tarkistaa, puhdistaa ja kuivata (sekä voidella).
    -Jos vaijereita ei halua/tarvitse muuten vaihtaa, niin alkoholilla huuhtelu on tehokas tapa poistaa kosteus vaijerin ja kuoren välistä. Tämä toimii siten, että tarvitaan etanolia, jossa on mukana mahdollisimman vähän vettä. Sitä laitetaan sitten alkoholia kestävän kumihanskan sormiosan sisään, tai muuhun vastaavaan joustavaan ”ilmapallomaiseen” säiliöön tai pussiin, johon vaijerin irroitetun pään voi sujauttaa. Sitten etanolia puristetaan kuoren läpi, kunnes sitä tulee toisesta päästä ulos. Kuoren ja vaijerin välissä oleva kosteus liukenee mukaan etanoliin, ja poistuu vaijerista. Käytä suojalaseja.
    -Muista myös tarkistaa etunavan moottorin johton tippamutka, jos sinulla on etumoottori pyörässäsi.
    -Jos käytössäsi on paineilmaa, niin usein vaijerin yläpäästä pystyy puhaltamaan ilmaa vaijerinkuoren läpi vaikka vaijeri olisi paikoillaan. Tällä saa usein poistettua suurimman osan kosteudesta vaijerin sisältä.
    -Jos mikään ylläolevista ei ole auttanut, niin suosittelemme kokeilemaan hydraulisia (levy)jarruja ja sähköisiä vaihteita. Kokemuksemme mukaan sähkövaihteet (Shimano, Rohloff ja Enviolo) ovat toimineet hyvin talvikäytössä. Kaikkia noita saa meiltä, yleensä ensiasennuksena uusien pyörien osalta.
  • Vaihteet (Nexus8 tai vastaava) rutisevat eivätkä pysy paikoillaan. Mitä teen?
    V: Tarkista, että nelosvaihteella takanavan keltaiset kohdistusmerkit ovat kohdillaan. Jos eivät ole, niin vaijerin pikasäätö löytyy siitä, missä vaihdevaijerin kuori yhtyy vaihdekahvaan.
    Satunnainen linkki aiheesta kuvallisine ohjeineen on alla. Tosin, kohdistinmerkit näkee yleensä avaamatta ketjusuojaa:
    https://aseasyasridingabike.wordpress.com/2013/02/01/a-simple-guide-to-adjusting-a-shimano-nexus-hub-gear/
    Ja vielä Sheldon Brownin sivuilta:
    http://www.sheldonbrown.com/nexus8/pages/11.htm
  • Vaihdoin/pyöräliike vaihtoi uuden vaijerin, mutta vaihde vaihtaa huonosti. Miksi?
    V: Vaihdevaijereita on monia eri malleja, ja muutamaa eri paksuutta. Noin 1,1 mm paksut vaijerit toimivat yleensä hyvin Nexus kiertovaihtimien kanssa. Sen sijaan, jotkin vaijerit ovat paksumpia, noin 1,2 mm ja ehkä vähän ylitse, ja nuo vaijerit saattavat liukua huonosti kiertovaihtimen sisällä olevan hahlon läpi. Jos siis vaijeri on liian paksu, se ei toimi hyvin Nexus kiertovaihtimen kanssa. Kannattaa huomata, että jotkin teflon tms päällysteiset vaijerit kuuluvat tähän paksujen vaijerien joukkoon. Lisäksi, jos huollat itse pyörääsi, niin tuon kiertovaihtimen kannen voi avata ruuvaamalla auki kaksi erittäin pientä ruuvia. Kun kansi on auki, niin laita tippa öljyä myös tuohon vaijeria ohjaavaan hahloon niin vaijeri kulkee paremmin.
  • Toimiiko Enviolo (ent.NuVinci)-vaihde talvella?
    V: Omien ja asiakkaiden kokemuksen mukaan kyllä, mutta ehkä kovilla pakkasilla navan hyötysuhde voi olla heikompi kuin esimerkiksi Nexus8 premium -navalla. Kaksi vaijeria kuitenkin takaa vedon vaijerilla sekä pienemmälle, että isommalle vaihdettaessa. Ensimmäisten Enviolo (NuVinci)-vaihteellisten pyörien kanssa huomasimme sen, että kovilla pakkasilla vaijerien pikasäätöjä tuli hieman löysätä, jotta vaijerin kiinnitysklipsi pysyy hyvin kiinni. Tämä johtunee siitä, että tuossa systeemissä on vaijeria noin nelisen metriä, ja kun se jäähtyy +30´C –> -20´C, niin vaijerin lyhenee hieman lämpölaajenemisen vuoksi. Talveen kannattaa Enviolon kanssa varautua myös siten, että pitää takanavassa olevan ulkoisen vaihdinmekanismin (hub interface) puhtaana ja voitelee sen silloin tällöin esimerkiksi silikonisprayllä. Kun tuo osa ja siinä näkyvät vaijerit ovat puhtaana ja voideltuna, niin se ennaltaehkäisee jäätymistä. Varo ettei spraytä mene jarrulevyille!

Ketjut

  • Pyöräni kolisee ja rahisee, missä vika?
    V: Jos pyörässäsi on täysin koteloidut ketjut, kuten useimmissa meidän myymissämme pyörissä on, niin syynä on todennäköisesti liian löysällä olevat ketjut. Kolina ja rahina johtuu ketjujen osumisesta ketjusuojaan. Ongelma poistuu kiristämällä ketjuja. Samalla voit myös rasvata ketjut, ja tarvittaessa voit pyyhkäistä pois suurimmat liat ketjusta ja takarattaasta. Katso kiristyksen vihjeitä renkaan vaihto -kohdasta.

Sähköavustus ja muut sähköiset osat

  • Toimiiko sähköavustus talvella?
    V: Toimii. Tosin, akun kapasiteetti -10´C:ssä saattaa olla puolet siitä mitä se on +20´C:ssä. Hanki siis kerralla riittävän iso akku, etenkin jos aiot ajaa myös talvella.
  • Onko sähköavustus luotettava?
    V: Jos mietimme vaikka kahdenkymmenen sähköpyörän otantaa kahden viimeisen vuoden ajalta, niin takuuaikana (1v.) meille on tullut korjattavaksi kaksi tapausta. Jos oletetaan, että pyörillä on ajettu keskimäärin 2000 km vuodessa, niin vikoja on ollut noin yksi jokaista 20 000 kilometriä kohden. Lisäksi, nämä viat ovat olleet suhteellisen helppoja korjata, ja korjauskustannukset ovat olleet kohtuullisia (eli mitättömiä auton korjauskuluihin verrattuna).
  • Mitä maksaa uusi akku ja kuinka pitkään se kestää?
    V: Tällä hetkellä (2014) uusi iso akku maksaa noin 400-500€ mallista riippuen. Akku ei ikääntyessään lakkaa toimimasta kertarysäyksellä, vaan sen kapasiteetti hiipuu hiljalleen. Ikääntymiseen vaikuttaa mm. latauskerrat, käyttölämpötila ja latausnopeus. Lyhyesti sanottuna, kuten kaikki muukin, akku kuluu käytössä. Tosin, akku kuluu hiljalleen myös vaikka et käyttäisi sitä ollenkaan. Joten sitä kannattaa käyttää kun se on hankittu, eikä vara-akkua kannata hankkia hyllyyn odottamaan käyttöä. Voit ladata akkua aina kun tarpeen, ja kylmällä saat siitä enemmän irti kun lataat ja säilytät akkua lämpimässä.
  • Miten säilytän akun jos en käytä sitä talvella?
    V: Pyörän mukana tulee usein ohjeet, mutta jos ei tule, niin yleinen konsensus on se, että Li-Ion akut säilyvät kohtuullisen hyvin 5-15´C lämpötilassa 50-80% latausasteella. Eli ei täynnä, eikä tyhjänä. Hankalinta on, jos akun laittaa tyhjänä säilöön. Tällöin on vaarana, että jännite laskee liian alas ja akku saattaa ”nukahtaa”, josta sitä ei saa enää tavallisella laturilla hereille.
  • Voinko ajaa sähköavusteisella pyörällä sateella?
    V: Kyllä, se on tehty käyttöä varten kaikkiin olosuhteissa. Mutta, olemme kuitenkin havainneet joitain sähkö-ongelmia pyörillä joita on likimain uitettu vedessä. Tällöin esimerkiksi sateen jälkeen moottori ei ole avustanut. Nämä ongelmat ovat useimmiten poistuneet kun pyörää on säilytetty kuivassa ja lämpimässä muutama vuorokausi. Mutta vielä, nämä ongelmat ovat olleet erittäin harvinaisia.
  • Miten eturengas vaihdetaan jos siinä on sähkömoottori etunavassa?
    V: Yleensä rengasta vaihtaessa sinun ei tarvitse irrottaa johtoa. Johdossa on yleensä sen verran löysää, että voi irrottaa kiekon ja vaihtaa renkaan pyörän vierellä niin että johto on kokoajan kiinni. Kuitenkin, moottorille menevää johtoa seuraamalla löydät yleensä liittimet, jotka avaamalla saat tarvittaessa koko kiekon irti pyörästä. Joissain tapauksissa johdon liitin on kätketty sateensuojaan ohjainputken sisään. Tällöin voit avata lokarin pultin, jotta saat liittimet esiin. HUOM!! Akselin läpi kulkeva sähköjohdon tulee lähteä aina navasta alaspäin, jolloin se muodostaa niinsanotun tippamutkan. Tällöin vesi ei valu johtoa pitkin moottorille!!! Jos johto lähtee ylöspäin, valu vesi johtoa pitkin moottorille asti, ja moottori hajoaa todennäköisesti viimeistään seuraavana talvena veden jäätyessä. Jos pyöräkorjaamo on tehnyt tämän virheen, vie pyörä takaisinkorjaamolle. Johdon ja akselinreiän ympäristöön voi myös laittaa hieman vaseliinia/rasvaa estämään veden pääsyä kohti moottoria.
  • Takavalossa on sisällä kosteutta, mitä teen?
    V: Älä tee mitään, jos valo kerran toimii. Nykyiset LEDit eivät tuota hukkalämpöä kuten hehkupolttimet, joten valon sisällä voi olla kosteutta märällä ilmalla. Laadukas valaisin kuitenkin kestää sen, ja kosteus haihtuu aikanaan.
  • Valo/valot eivät pala
    Tarkista ensin, että valot ovat päällä. Valoissa onyleensä joko On/Off kytkin, tai joissain malleissa On/A/Off kytkin. A tarkoittaa automaattia, jolloin valot syttyvät automaattisesti hämärän tullen kun sisäänrakennettu hämäräkytkin havaitsee illan hämärtävän.
    Me suosittelemme usein unohtamaan valot On- tai A-asentoon, jotta ne ovat päällä hämärän tullen. Myös päivälle ne parantavat näkyvyyttäsi, eivätkä uudet ledivalot juurikaan vie sähköä tai tee polkemista raskaammaksi. Kuitenkin, käännä kytkin toisinaan muutaman kerran eri asentoon, niin kontaktipinnat puhdistuvat ja valo palaa kun niin haluat. Jos tämä ei auto, tarkista ensimmäiseksi että johtojen liittimet ovat kiinni valossa (edessä ja takana) sekä napadynamossa.

Renkaat

  • Ovatko nämä puhkeamattomat renkaat?
    V: Kaikissa myymissämme Tavarafillareissa on puhkeamissuoja. Yleisin ensiasennusrengas on laatikkomalleissa Schwalbe Marathon, joka on käytännössä lähes puhkeamaton. Vältä ajamasta orapihlajan piikkeihin ja lasiin, niin ongelmia ei yleensä ole. Fr8:ssa ensiasennusrengas on yleensä Schwalbe Big Apple, joka kestää myös erittäin hyvin. Tästä mallista on saatavana vielä Plus-malli, jossa on tavallista tehokkaampi pistosuojaus.
    Muista pitää rengaspaineet suosituksen mukaisena! Isoilla lasteilla tämä on tärkeää. Se parantaa käsiteltävyyttä, ja estää vanteen tai renkaan vaurioitumista.
  • Mitä talvirenkaita suosittelette?
    V: Me asennamme yleensä Schwalben Marathon Winter renkaat tavarafillareihin 1,75” (47 mm) levyisenä. Tätä kokoa on yleensä hyvin saatavilla, ja pitkissä laatikkopyörissä tämä koko sopii hyvin yhteen 20”-kokoisen eturenkaan kanssa, jota on saatavilla toistaiseksi vain 1,60” (42 mm) levyisenä. Esimerkiksi Fr8:ssa mahtuu kuitenkin pyörimään hyvin myös 2” (50 mm) leveät nastarenkaat. Kyseinen rengas toimii hyvin kaupunkikäytössä. Olemme kokeilleet Riese&Müller Transporterissa myös Ice Spiker Pro rengasta. Se tarjoaa erinomaisen pidon, mutta on liian äänekäs auratulla tiellä.
  • Miten vaihdan renkaat?
    V: Tavarafillari.fi ohjeet takarenkaan vaihtoon:
    http://tavarafillari.fi/blog/2011/11/08/bakfietsin-takakiekon-asennus/
    Tai jos sinulla on Fr8 tai Kr8, niin onnistuu myös näin:
    https://liikkuvalaatikko.fi/escape-hatch/

Lasten kuljetus laatikkofillarilla

  • Lapseni on yli 110 senttiä pitkä ja kypärä ottaa kuomun kattoon kiinni. Voiko asialle tehdä jotain?
    V: Hollannissa vastaus olisi, että 120 senttinen lapsi mahtuu istumaan kuomun alle ilman kypärää, ja se on täysin turvallista. Suomessakin lasten fillarilla kuljettaminen on vähintään yhtä turvallista kuin vaikkapa autolla, mutta suosittelen pidemmillä lapsilla nostamaan saranoidun penkin ylös ja leikkaamaan paksusta vaahtomuovista heille matalamman penkin, jonka päällä voi istua. Voit tuunata turvavyön kiinnityksen myös lattiaan, tai Cargobiken tapauksessa pujota lattian reikien kautta lantiovyö uudeksi turvavyöksi. Tällöin kuomun alle mahtuu pitkäkin (noin 150cm+kypärä) lapsi kypärän kanssa, ja samalla pyörän käsittely helpottuu, koska lasten painopiste on matalammalla.
    Päivitys 2017: Meidän edustamissamme Clarijksen kuomuissa on nykyään myös extrakorkea vaihtoehto, jonne mahtuu pitkätkin lapset tai paljon (isoja) tavaroita.