Laatikkopyörien kokovertailu

Laatikkojen kokovertailu alkamassa. Takana kolmipyörä (leveämpi malli, dark metallic blue), keskellä lyhyt kaksipyöräinen Cargobike (kiiltävä musta, vaal. sin Clarijksen kuomulla ja XL-laukuilla), ja oikealla pitkä Cargobike (A-väri:Dark metallic blue, B-väri: Creme)

Päivitetty 2016: Ensimmäistä tavarafillariaan hankkivien yleisin kysymys tuntuu olevan, että mikä tavarafillari olisi minulle/meidän perheelle sopivin. Fr8/Gr8:n ja laatikkofillarin välillä valinta on usein melko selkeä omien tarpeiden mukaan. Mutta jos on päätetty hankkiä juuri laatikkofillari, niin alkaa pohtiminen oikeastaan kolmen eri mallin välillä: Lyhyt vai pitkä kaksipyöräinen, vai kolmipyörä?

Näistä pitkä Cargobike tai Workcyclesin Kr8 on kenties vielä vuonna 2016 yhä yleisin koko laatikkopyörissä. Sinne mahtuu esimerkiksi vauvan kaukalo ja yksi tai kaksi lasta sen lisäksi penkille istumaan. Tai pieni/keskikokoinen koira lasten kanssa. Tai paljon ostoksia. Ja lapset. Tai todella paljon ostoksia ilman lapsia. Vertailun vuoksi, pitkän Kr8:n tai Cargobiken kyytiin saa lastattua sellaisen täyden hypermarketostoskärryllisen tavaraa vaikka lasten synttäreitä varten, ainakin jos perällä on vielä pyörälaukut. Kaksi lasta ja potkupyörät. Lapsia ja tavaraa kierrätyspisteelle vietäväksi. Kierrätyspisteellä lapset voivat seistä penkillä, ja lajitella paperit ja lasit omiin lokeroihinsa.. Siihen saa myös lisäpenkin, johon voi istuttaa mukavasti kolmannen lapsen, tai kaverin. Malliin saa myös sadekuomun, mutta kolmas penkillä istuva ei tällöin meinaa mahtua kypärä päässä penkille, jos ei ole aivan erityisen pieni. Kolmas mahtuu toki tilapäisesti myös laatikon lattialle istumaan. Ja toki laatikon pohjalle mahtuu lapsi nukkumaan, tai kaksi pienempää lasta.
Eli, kaikenkaikkiaan pitkä laatikkopyörä on perheen monikäyttöinen pyörä, joka on ollut kovin pidetty. Se on siis Liikkuvan Laatikon toistaiseksi eniten myyty malli, joita meiltä menee perheille sekä Workcyclesin Kr8:a, että Bakfiets.nl:n Cargobikeä.

DSC_0176

Pitkä WorkCycles Cargobike. Se suosituin malli. Kuvassa kolmevuotias, noin metrin mittainen lapsi.

DSC_0180

Pitkän Cargobiken pohjalla ottaa vaikka torkut.

DSC_0182

Pitkä Cargobike

lisäpenkki

Pitkään malliin mahtuu lisäpenkki, jolloin laatikkoon mahtuu kolmas lapsi turvavöihin kiinni. Tarvittaessa mahtuu myös kaksi pientä lasta.

Maxi cosi bridge

Tässä vauvan kaukalo on asennettu korokkeen päälle, jolloin kaukalo nousee ylemmäs, ja samalla eteenpäin. Tällöin penkille mahtuu kaksi isoakin lasta. Useimpien kaukaloiden kanssa mahtuu vielä sadekuomu koko porukan päälle. Useimmat kaukalot voi kiinnittää myös suoraan pohjalle toiseen laitaan, jolloin penkille mahtuu hyvin yksi lapsi jalkoineen.

Lyhyt Cargobike on se ”harvinaisempi” malli. Ehkäpä tusinasta Cargobikejä aina muutama malli on lyhyitä? Mielestäni se on ehkä hieman aliarvostettu. Sen oleellisin rajoitus on ehkä se, että jos pyörän kyydillä on vauvan kaukalo, ei penkille mahdu istumaan toista ja kolmatta lasta. Mutta, pyörään voi toki laittaa isommalle lapselle lastenistuimen tavaratelineelle tarvittaessa, kunnes kaukaloikä loppuu. Jos lapsi tykkää nukkua laatikon pohjalla, niin tässä mallissa se ei pysty pötköttelemään ihan niin pitkänä kuin pidemmässä laatikossa. Mutta tuo nyt ei monia lapsia tunnu haittaavan. Hieman pienempää laatikon kokoa pystyy myös kompensoimaan laittamalla tarakalle XL-kokoiset pyörälaukut. Karkeasti arvioiden, lyhyt pyörä Clarijksen XL-laukuilla on tavaratilaltaan vastaava pitkän pyörän kanssa ilman laukkuja.Mutta mitkä hyödyt sitten ovat verrattuna pitkään malliin? Ennen kaikkea, pyörä tuntuu lähes tavalliselta pyörältä. Se on lyhyempi ja ketterämpi. Tämän huomaa etenkin keskustan ahtaissa paikoissa, pysähdyttäessä leveän tien keskisaarekkeelle, tai painettaessa liikennevalojen nappeja. Viimeksi mainitun lapset tekevät mielellään laatikossa istuen. Lyhyempi pyörä myös mahtuu helpommin pyörävarastoihin ja katoksiin. Ja jos pitkällä pyörällä tuntuu joskus hölmöltä ajella ilman lastia, niin tällä mallilla ajelee mielestäni ihan mukavasti myös tyhjänä.

Kaksipyöräisen laatikkopyörän etuihin kuuluu kuitenkin myös lyhyessä mallissa matala painopiste isolla lastilla ajettaessa, sekä super-tukeva seisontatuki. Lyhyempää mallia onkin mennyt myös perheisiin, joissa lapset ovat jo melko isoja, ja kulkevat vanhempien pyörän kyydissä harvakseltaan. Mutta sen sijaan pyörällä hoidetaan kauppareissut ja satunnaiset kuskaamiset, sekä työmatkat. Talviajossa lyhyt pyörä on myös pitkää näppärämpi, sillä etupyörällä on tyhjänä ajettaessa enemmän painoa, ja pito siten parempi. Ja kyllä lyhyeen malliinkin mahtuu tarvittaessa paljon tavaraa. Laatikon kylkiin voi kiinnittää kuormansidontalenkit, jolloin hihnoilla laatikon tavarakuorman voi ylipakata laitoja korkeammaksi.
Uudemmista malleista Riese&Mullerin Load vastaa laatikon pituudeltaan likimain Cargobiken lyhyttä mallia, mutta Loadin laatikko on hieman kapeampi. Cargobikeen mahtuu hyvin kaksi päiväkoti/eskari-ikäistä, mutta Loadiin menee mukavasti pidemmille matkoille vain kaksi pienempää lasta.

DSC_0184

Lyhyt Cargobike. Penkin alle mahtuu kaksi pientä kauppakassia, ja jalkojen eteen/alle yksi iso. XL-pyörälaukkuihin menee kaksi isoa kauppakassia. XL-laukkujen koosta kertonee se, että taakse mahtuu 16 kpl 1,5 litran juomapulloa, ja vähän päälle.

DSC_0190

Kyllähän täällä pohjallakin voi torkut ottaa, mutta ei siellä enää kolmivuotias makaamaan mahdu.

Kolmipyöriä on kahta mallia. Leveää ja kapeaa. Seuraavassa kuvat ja kokemukset koskevat leveää mallia.
Edellisiin pyöriin verrattuna kolmipyörän laatikko on massiivisen kokoinen. Vakiona siinä on penkit ja turvavyöt neljälle lapselle. Molemmat penkit ovat saranoituja, ja kun ne nostaa ylös, korkeiden laitojen sisään voi pakata todella paljon tavaraa. 60 senttiä leveitä muuttolaatikoita täynnä omenia, kanistereita mehua varten, suuret määrät pahvia kierrätyspisteelle, mitä vain mieleen tulee. Mielestäni tänne mahtuu kyytiin enemmän tavaraa kuin farmariautoon. Koska kattoa ei ole, niin isot ja korkeat tavarat saa tarvittaessa mahtumaan kyytiin. Jos menemme lasten kanssa vaikkapa metsään koiran kanssa, niin nelijalkaiset tuntuvat viihtyvän tässä pyörämallissa kaksipyöräisiä paremmin. Lieneekö syynä kallistelemattomuus tai korkeat laidat? Lisäksi, koiran, lasten tai potkupyöräilijöiden ulkoiluttaminen onnistuu tällä mallilla hyvin. Sillä voi madella kävelyvauhtia, ja pysähtyminen onnistuu satulassa istuen.
Isojen kuormien lastaus ja ajaminen lastissa on helppoa kolmen pyörän ansiosta. Pyörän heikkous on hitaus, eli sillä ei matka etene niin nopeasti kuin kaksipyöräisillä malleilla. Mutta lyhyillä matkoilla tästä pyörästä rupeaa tulemaan perheen suosikki leppoisan ajamisen ansiosta. Ja nopeuteen toki auttaisi sähköavustus, jota tässä koeajomallissa ei ole. Sähköversiossa on moottorit molemmissa etupyörissä, joten neljän lapsen kanssa matka taittuu myös loskassa. Kuomuista on huomioitava, että esimerkiksi preeriakuomun alle mahtuu neljä lasta talvivaatteissa istumaan. Talvi- ja syysajossa mukava lisä on kaksi ajovaloa edessä, ja yksi takana. Toimivat tietysti napadynamolla, jolloin valot voi jättää aina päälle. Näistä valoista ja heijastimista on saatu kehuja myös autokuskeilta ja muilta tielläliikkujilta. Pyörä on myös suhteellisen lyhyt, joka on etu käsittelyn kannalta kaupunkien keskustoissa. Lisäksi, lastattuna pyörällä voi tehdä paikoillaan ns. kottikärrykäännöksen, eli nostaa tarakasta perän ylös, ja kääntää pyörän paikoillaan. Painohan on pääosin renkaiden päällä.

DSC_0193

WorkCycles Trike, leveä malli.

DSC_0197

Etupenkeille mahtuu kaksi lasta lisää. Hyvä puoli tässä on myös se, että mahdollisesti kinastelevat sisarukset saa tarvittaessa eri penkkiriveille istumaan. Ja keskustelu kuskin kanssa on helppoa.

DSC_0199

Täällä nukkuu vaikka kokonainen päiväkotiryhmällinen lapsia.

DSC_0203

Ja kuva ylhäältä. Lyhyt ja pitkä cargobike ovat kyllä yhtä leveitä, vaikka kuvassa saattaa näyttää toisin. Kolmipyörä on kuitenkin levein. Kapeaa kolmipyörää kankkivat lähinnä ne, joiden tulee saada mahtumaan pyörä kapeasta portista esimerkiksi sisäpihalle.

Workcyclesin Kr8, joka korvasi heidän valikoimissaan Cargobiken, joita saa nykyään vain Bakfiets.nl tuotemerkin alta, myös meidän kauttamme. Laatikon kooltaan Kr8 ja Cargobike ovat identtiset, mutta yksityiskohdissa on eroa.

Workcyclesin Kr8, samaa kokoluokkaa vanhemman Cargobiken kanssa. Cargobikeä saa nykyään ainoastaan Bakfiets.nl tuotemerkillä. Sekä Workcyclesiä että Bakfiets.nl pyöriä saa meidän kauttamme. Laatikon kooltaan Kr8 ja Cargobike ovat identtiset, mutta yksityiskohdissa on eroa.

kr8-ja-load-vertailu

Takana Riese&Müller Load, edessä Workcyclesin uusi Kr8, joka vastaa laatikon koolta Bakfiets.nl:n pitkää Cargobikeä. Laatikon koossa on huomattava ero, huomaa myös, että Loadissa lapset istuvat laatikon pohjalla olevalla pehmusteella, Kr8:ssa on penkki.

Ja sitten seuraavaksi mukana myös Riese&Müllerin Packster. Kannattaa huomioida, että Packsteria saa nykyään jopa kolmessa eri pituudessa, 40, 60 ja 80 cm laatikoilla.

Etummaisena Bakfiets.nl Cargobike (Workcycles Kr8 on samankokoinen), keskellä Riese&Muller Packster 60, takimmaisena Riese&Muller Load.

Vasemmalla Bakfiets.nl Cargobike (Workcycles Kr8 on samankokoinen), keskellä Riese&Muller Packster 60, oikealla Riese&Muller Load. Vaikka Packsterin ja Loadin laatikoissa ei ole pituuden puolesta merkittävää eroa, niin laatikon leveydessä on. Tömä vaikuttaa siihen, että esimerkiksi 5 ja 7 v. lapset eivät oikein mahdu Loadiin, mutta Paksteriin mahtuvat, kuten myös Cargobikeen/Kr8:iin. Toki, näistä Load on näppärin ajettava, ja on mielestäni hyvin lähellä tavallista polkupyörää. Kaksi- tai kolmilapsisissa perheissä kannattaa huomioida, että jos laatikko on melko täynnä lapsista, niin Workcyclesin Kr8:in pitkä tarakka on paras (kestää noin 50 kg), sitten tulee Cargobike ja Packster (max 20/25 kg), ja täysjousitetussa Loadissa on heikoin tavarateline (noin 15/20 kg). Huomioi myös, että kuvassa Cargobiken penkin alle mahtuu pari kassia, Packsterissa ja Loadissa lapset istuvat lattialla olevassa pehmusteessa. Samaa ratkaisua tosin suosittelen usein myös noin 125+cm lapsille cargobikessä/Kr8:ssa. Tällöin kuomun alle saa lisää päätilaa kypärän kanssa, ja painopiste on alempana.

Packster kuomu edestäpäin.

Packster kuomu sivulta, yksi viisivuotias kyydissä. Kr8/Cargobiken kuomu on tilavampi ja pidempi. Jälkimmäisiin saa nykyään myös extrakorkeaa kuomua.

Packsteri kuomu ”tuulisuoja”-asennossa. Kyydissä 5 ja 7 v. lapset.

Loadissa lasten istuinpehmike on suoraan laatikon pohjalla. Cargobikessä ja Kr8:ssa on saranoitu istuin.

Load 60, 75 ja Cargobike/Kr8

Cargobike ja Load 75 kuomulla

Yhteenveto:

  • Trikeen saa lastata eteen 100 kg.
  • Cargobikeen 80 kg.
  • Tarakka kestää pyörissä valmistajan mukaan 25/50 kg, mutta eipä se aikuisen alla satunnaisessa käytössä notku.
  • Toistaiseksi Suomen laki sanoo, että kaksipyörällä saa kuljettaa kahta lasta. Mutta lisäpenkin avulla pitkässä Cargobikessä on siis laatikossa istuimet ja vyöt kolmelle. Ja neljännen lapsen saa tarvittaessa tilapäisajoon tarakalle.
  • Kolmipyörällä saa lain mukaan kuljettaa niin montaa, kuin siinä on paikat. Bakfietsin Trikeen mahtuu siis neljä, ja tarakalle menisi vielä yksi.
  • Ison kuorman kanssa Kr8:n tai Cargobiken seisontatuelta saaminen ja pyörän paikoillaan käsittely vaatii enemmän voimaa, kuin kolmipyörän kanssa. Normaali äiti/isä kyllä pärjää, mutta useamman lapsen kanssa kolmipyörän kanssa liikkeelle lähtö on helpompaa. Liikkeellä molemmat pyörät ovat helppoja käsitellä. Kolmipyörän kanssa ei kuitenkaan saa ajaa liian lujaa kaarteeseen, koska se ei kallistu kuten tavallinen pyörä. Tähän kuitenkin tottuu.
  • Kaksipyörällä voi ajaa poluilla ja spooreissa, kolmipyörällä ei.
  • Alussa esitellyt mallit ovat WorkCyclesin spekseillä kasattuja. Niissä on siis rungossa korkealaatuinen monikerroksinen maalaus (rungolla 10 v. takuu), lokareissa, muttereissa yms on käytetty ruostumatonta terästä, komponentit on valittu malliston parhaasta päästä luotettavuutta korostaen, ja niissä on kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin. Täysin koteloidut ketjut, dynamokäyttöiset valot edessä ja takana (napadynamo ja ledivalot), tukevat seisontatuet ja moni muu asia takaa huolettoman arkikäytön. Yksikään esittelyn pyöristä ei esimerkiksi kaadu, jos lapsi kiipeää sen kyytiin itse. Suojattujen ketjujen, rattaiden ja jarrujen väliin ei pysty (ainakaan helposti) laittamaan pieniä sormia, eivätkä lapset ja aikuiset pysty tuhrimään itseään öljyyn. Renkaat ovat pistosuojattu, ja niin edelleen.
  • Useimmat Liikkuvan Laatikon kasaamat ja toimittamat pyörät on kustomoitu asiaakkaan toiveiden mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ennakkoon tilattuun pyörään voi valita haluamansa värin rungolle, peitteille ja laukuille. Lisäksi pyörään asennetaan halutut lastenistuimet ja muut mahdolliset tarvikkeet valmiiksi. Lukkoketjut, suojapeitteet ja muut tarvikkeet saa yleensä mukaan samalla kertaa. Kustomoinnista johtuen tilauspyörissä on melko hidas toimitusaika (noin 3 kk), joten ole ajoissa, kiitos. Tai tiedustele mitä varastosta sattuisi löytymään.