Perhe- ja työpyörät, tavarafillarit, rahtipyörät, lastenpyörät…
Pitkäperäpyörien kokovertailu
Pitkäperäpyöriä on monen kokoisia ja levyisiä, joten miten ne vertautuvat toisiinsa? Ja jos haluat mieluummin pyörän laatikolla, niin katso klassikkopostauksemme Laatikkopyörien kokovertailu. Keräsimme tähän vertailuun muutamia pyöriä jotka sattuivat olemaan ulkona. Unohdimme joukosta Workcyclesin Fr8:n ja Gr8:n, joka sopisi hyvin tähän samaan joukkoon.
Miksi valita pyöräksi pitkäperäpyörä?
Moni miettii valintaa pitkäperäpyörän ja laatikkopyörän välillä. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Usein ajatellaan, että pitkäperäpyörä on jotenkin pienempi ja mahtuu paremmin esimerkiksi pyörävarastoon. Tämä on osin totta, mutta jos pyörän varustelee lastenistuimilla ja lastenkuljetuskehikolla, niin ne kasvattavat pitkäperäpyörän kokoa. Pitkäperäpyörä on usein sopiva isompien lasten kuljettamiseen, jotka osaavat jo istua tukevasti polkijan takana. Siellä on hyvin tilaa jaloille ja matkustaja istuu aika korkealla, joka voi olla matkustajille mukavaa. Toisaalta, laatikkopyörässä matkustajat istuvat matalalla ja lähempänä pyörän keskikohtaa, joka parantaa pyörän ajettavuutta. Pitkäperäpyörissä painopiste matkustajien kanssa on usein aika takana ja melko korkealla, joka vaikuttaa jonkin verran ajettavuuteen, ainakin jos itse polkija on kovin kevyt. Yksi näkökulma pyörävalinnan näkökulmaan on se, että jos lapsi nukkuu vielä paljon päiväunia, on laatikkopyörä helpompi valinta. Laatikossa voi nukkua vaikka pitkältään, kun taas pyörän lastenistuimella nukutaan istualtaan, joka ei kenties ole kovin optimaalista parhaissakaan lastenistuimissa. Sen sijaan jotkut koululaiset saattavat taas matkustaa mieluummin tavaratelineellä polkijan takana, koska se on kuulemma tyylikkäämpää. Joskin, laatikkopyörän kyydissä matkustaminen voi taas olla rennompaa isommillekin matkustajille, koska siellä ei tarvitse pitää käsillä kiinni ja voi touhuta omiaan matkalla johonkin tai sieltä takaisin.
Laatikkopyöriin saa laatikon päälle kuomut matkustajan suojaksi. Samalla tavoin nykyään myös joidenkin pitkäperäpyörien, kuten Justlongin, takaosiin saa erilaisia sääsuojia. Keskustelu polkijan ja matkustajan välillä on pyörissä hieman erilaista. Vanhemman näkökulmasta laatikkopyörässä lapsen näkee edessään, pitkäperäpyörässä taas lapsi matkustaa takana. Molemmissa keskustelu onnistuu matkan aikana.
Rengaskoko aiheuttaa usein keskustelua. Joissain pitkäperäpyörissä kuten R&M Multichargerissa on edessä ja takana isot 26″ renkaat. Ne tuovat monelle tutun ajotuntuman, ja iso rengas nousee helpommin esimerkiksi kanttikivien ylitse ja toimii vakaammin pehmeillä ajo-alustoilla kuten lumessa. Toisaalta, monissa pitkäperäpyörissä ja laatikkopyörissä vähintään edessä on pienempi 20″ rengas/kiekko. Sen etu on se, että etenkin takana tavarateline ja sen myötä painopiste saadaan alemmas, joka on hyvä asia ajettavuuden kannalta. Kantavuuden vuoksi näissä käytetään yleensä melko leveitä renkaita, sillä iso ilmatila tuo lisää vaimennusta ja tuo yleensä kiekolle lisää lujuutta, koska ei ole vaarana että esimerkiksi terävä kanttikivi löisi niin helposti renkaan läpi vanteelle asti. Nykyään molempiin kokoihin saa myös hyviä nastarenkaita. Joskin 26″ kokoon on toistaiseksi laajempi valikoima.