Bikepacking Finland

 

Bikepacking, kuuminta hottia harrastepyöräilyn puolella juuri nyt. Vaikka ensin luulisi että tällä ei ole mitään tekemistä perhepyöräilyn kanssa, niin itseasiassa bikepacking ja perheretkeily sopivat hyvin yhteen. Meidän perheessä juniorit on helpompi houkutella retkille pyörän päällä kuin jalkapatikassa. Pyörällä voi toki retkeillä asfalttiteitä ja hiekkateitä pitkin kuten on tehty iät ja ajat, mutta nykyiset retkivarusteet pakkautuvat niin pieneen, että ne saa myös maastopyörän kyytiin. Maastopyörä taas mahdollistaa pienetkin polut ja mielenkiintoiset reitit.
Eli bikepacking yhdistää retkeilyn ja pyöräilyn, yleensä polkuja ja pieniä metsäteitä pitkin.  Jos asia on entuudestaan tuttu tai uusi ja kiinnostava asia, niin kannattaa liittyä Bikepacking Finland ryhmään facebookissa. Perustin sen juuri hetki sitten. Käytin ryhmässä englanninkielistä nimeä, jotta muista maista myös löydettäisiin hienoille reiteille.

Suomi on täynnä toinen toistaan hienompia maastopyöräretkeilyyn, eli Bikepackingiin, sopivia reittejä. Muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli myös paljon pitkiä vaellusreittejä. Pirkan taival, Ilvesreitti, UKK-reitti muutamia mainitakseni. Valitettavasti 2000-luvulla pitkien reittien suosio on laskenut. Ilmeisesti ”kiireisillä” ihmisillä ei ole aikaa nykyään käyttää viikkoja näiden reittien kävelemiseen. Kuitenkin, maastopyörällä pitkätkin reitit taittuvat nopeammin ja pidemmätkään hiekkatietaipaleet eivät ehdi kyllästyttämään. Suomen metsistä löytyy luonnostaan paljon polkuja ja tukkiteitä, joita yhdistelemällä voi tehdä mielenkiintoisia reittejä. Viime vuosien aikana on myös kansallispuistoihin auennut muutamia maastopyöräreittejä ja myös kunnat ovat tehneet ja merkinneet niitä. Esimerkiksi Mäntyharju-Repovesi -reitti on hyvä esimerkki. Pyörällä kulkien voi myös yhdistää useita retkeilyalueita tai vaikka kansallispuistoja samalle retkelle. Pyörä mahdollistaa myös pidemmätkin siirtymiset bussipysäkeiltä tai juna-asemilta halutulle retkeilyalueelle.

Joten jos kiinnostaa, liity fb:ssä Bikepacking Finland ryhmään ja jaa omat reittiehdotukset ja kokemukset!

Liikkuvan Laatikon kautta saa toki perhepyörien lisäksi myös Bikepackingiin sopivat pyörät ja tarvikkeet! Sivustoilla ei ole linkkejä tai tietoa läheskään kaikista meiltä saatavista pyöristä, mutta kysymällä selviää. Esimerkiksi Bombtrackin seikkailupyörä Beyond ADV löytyy meiltä koeajoon L-kokoisena, ja toki lapsille myös lähes kaikki Frogin runkokoot ovat koeajettavissa. Laukkuja meidän kauttamme saa esimerkiksi Ortliebin ja Savotan valikoimista. Ja kyllä, Savotan Molle-kiinnitteiset laukut ovat muuten yllättävän näppäriä myös pyöriin kiinnitettynä. 🙂