Talvipyöräilyä lasten kanssa

Pääkaupunkiseudun alkutalvi oli leuto, ja vasta joulukuussa pakkaset kiristyivät noin -15°C asteeseen. Lasten kanssa talvipyöräily onnistuu hyvin, kun kiinnittää huomiota muutamiin asioihin:

  • Lapsille lämmintä vaatetta! Aikuinen polkee ja pysyy lämpimänä, mutta lapset istuvat paikoillaan.
  • Kuomu suojaa parhaiten viimalta, ja on suositeltava pidemmillä matkoilla.
  • Muista lasten kasvojen suojaus viimalta. Villainen kypärähuppu on hyvä, ja kasvojen viimaa vähentää syvä huppu ja (keino)turkisvuori. Iso karvalakkikin voi olla toimiva.
  • Kypärä on se hankalin vaate talvella, etenkin hupun kanssa. 1 v. kanssa meillä on usein käytössä RibCapin ”kypärä”pipo, joka sopii talvihaalarin hupun alle. Kyseisestä päähineestä olisi saatavilla vielä erityinen talvimalli. Samaa myssyä voi sitten käyttää myös pulkkamäessä, ja toiminee myös luistellessa.
  • Nastarenkaat kannattaa laittaa kaksipyöräisissä eteen ja taakse, kolmipyörissä riittää yleensä vain taakse.
  • Sähköapu auttaa talvellakin, mutta akku tulee ladata yli +10°C asteessa. Lisäksi kylmä laskee akun kapasiteettia, joten hankintavaiheessa kannattaa valita isompi akku, jos se on saatavilla. Tarvittaessa kovien pakkasten aikaan akun voi ottaa työpäivän ajaksi lämpimään. Tällöin se pysyy lämpimänä hyvinkin noin puolen tunnin ajan kovassakin pakkasessa.

 

IMG_0188

Kolmipyörään mahtuu kaikki pulkat mukaan!

 

IMG_0218

Huppu ja (keino)turkis hupun tai harvalakin reunassa suojaa viimalta. Valitettavasti lasten haalareissa huput ovat usein harmittavan pieniä. Aikuisten vaatteista kypärän päälle mahtuvia huppuja löytyy esimerkiksi kiipeilyyn tarkoitetuista takeista.

Trike luistelemassa

Kolmipyörä on vakain kulkuneuvo jäisillä teillä. Nastarengas takana on kuitenkin usein tarpeen.

IMG_0247

Oikaisemassa Laajalahden ylitse Espoosta Helsinkiin.

IMG_0262

Schwalbe Marathon Winter on hyvä rengas talvikäyttöön moniin tavarafillareihin.

IMG_0263

Schwalbe Ice Spiker pro 2,1″. Äärimmäistä pitoa lasten kuljetukseen?

 

IMG_0264

Ja pitihän näitä kokeilla, kun Helsinkiin dumppasi 20 senttiä lunta.

 

IMG_0268

Ice Spiker -renkaat toimivat R&M Transportterissa lumisissa olosuhteissa hyvin. Mutta nämä pitävät asfaltilla kovaa ääntä. Yleiskäytössä Marathon winter toimii paremmin. Niillä viitsii ajaa myös kuivemmilla keleillä.

IMG_0233

Laatikkofillarissa lasten syliin voi helposti laittaa viltin, mutta lastenistuimen kanssa ei. Pitkäperäpyörässä hieman suojaa saa polkijasta.

IMG_0230

Aikuisten untuvaliivi on niin iso, että sen voi vetää helposti sekä lastenistuimen, että lapsen ylitse. Takkikin toimii, jos vetää hihat takin sisäpuolelle.