Sähköavustus

Päivitystä: WorkCyclesin Cargobikeen (huom, ei Fr8 tai Gr8:iin) voi valita lisävarusteeksi sähköavustuksen. Se löytyy jo hinnastosta, mutta sinne ei ole vielä päivitetty isompaa akkua (+30% kapasiteettia) tai lcd-näyttöä (talutusapu, toimintasäde, lämpömittari, avustustason hienosäätö). Molemmat noista ovat valittavissa lisävarusteiksi, ja hintaa kummallakin on noin 120-130€. Liikkuvan Laatikon suositus on valita pakettiin isompi akku, sillä se lisää toimintasädettä. Tuo on hyvä lisä, etenkin jos pyörällä ajetaan pitkiä päivämatkoja, kylminä vuodenaikoina tai talvella.

Sähköavustuksesta yleisesti: Sähköavustus on pyörässä mukava asia. Se keventää ajamista huomattavasti. Tai jos ei kaipaa kevennystä, niin sähköavusteisella pyörällä ajaa samalla rasitustasolla pidempään, nopeammin tai isomman kuorman kanssa. Sähköavustuksen avulla pyörällä tulee myös lähdettyä liikenteeseen helpommin myös huonommalla ilmalla tai väsyneempänä. Kevyemmän polkemisen ansiosta sadevaatteet tai toppatakki ei hiosta niin paljoa, ja vaatetuksen säätely on helpompaa.
Myös urheilijat ajavat sähköpyörillä. Vaikkapa matkalla harjoituksiin saa hyvän alkulämmön päälle, rasittamatta itseään kuitenkaan liikaa. Jokapäiväisessä ajossa sähköpyörä keventää rasitusta sen verran, ettei joudu suurillakaan ajokilometreillä ylirasituksen puolelle. Liikunta säilyy riittävän kevyenä, eikä liian rasittavana. Sähköavustuksen voi halutessaan säätää myös pienelle, tai ottaa kokonaan pois päältä.
Sähköavustuksella ison kuorman kanssa ajaminen on helpompaa, ja liikenteeseen jaksaa keskittyä tarkemmin. Liikennevaloista tai muuten seisahduksista liikkeelle lähtö on kevyttä.

 

Sähköavustuksen hyviä puolia:

  • Kevyemmin, pidemmälle tai nopeammin
  • Helpottaa pukeutumista, koska tarvittaessa voi antaa sähkön viedä enemmän, jos meinaa tulla vaikkapa hiki.
  • Kevyemmät ylämäet. Raskaasti lastattu tavarafillari liikkuu ja rullaa kevyesti tasamaalla. Lisäpainon huomaa kuitenkin ylämäessä, jolloin sähköavusta on paljon apua.

Huonot puolet:

  • Lisähinta
  • Lisääntynyt sähkötekniikka. Tavallinen polkupyörä on yksinkertaisen kaunista ja tehokasta tekniikkaa voimansiirron osalta. Sähkömoottori, akku ja kontrolleri tuovat väistämättä lisää tekniikkaa pyörään, vaikkakin korkealaatuiset sähköapujärjestelmät ovat kestäviä ja luotettavia. Sähköavustus lisääntyy kuitenkin pyörissä nopeasti, ja varaosia sekä huoltoa on nykyään saatavilla.